Bitcoin 10 ay aranın ardından tekrar 30 bin dolar seviyesinin üzerine çıktı. CoinGecko verilerine göre, Bitcoin, son 24 saatte yüzde 6'lık değer kazancı yaşadı. Son bir haftadaki değer kazancı yüzde 7,8'i buldu.
Bitcoin'in piyasada değeri 579,7 millyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bitcoin'in fiyatı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım döngüsünü bankacılık krizi nedeniyle sonlandıracağı beklentisinin yatırımcıların Bitcoin gibi riskli varlıklardaki iştahını artıracağı öngörüsü sonucu yükseliş kaydetti.

İkinci en büyük dijital varlık olan Ethereum, 24 saatte yüzde 3,1'lik artışla 1.918 dolardan işlem görüyor. Ethereum'daki haftalık kazanç yüzde 5,9 oldu.
Geçen hafta Elon Musk’un Twitter logosunu değiştirmesi sonrası dalgalanma yaşanan Dogecoin ise yüzde 1,8 artışla 0,084 dolardan işlem gördü. Dogecoin'de son bir haftada yüzde 12,1 düşüş görüldü.
Bir diğer alt coin XRP ise yüzde 4 artışla 0,52 dolar seviyesinde. Haftalık kazanç yüzde 5,3 seviyesinde.

Mark Connors: “Bitcoin Geri Döndü”

Alix Steel ve Guy Johnson tarafından sunulan “Bloomberg Markets” programında 3IQ Corp Araştırma Müdürü Mark Connors’a “Bitcoin temelli geri mi döndü?” sorusu yöneltildi.
Bitcoin ve Ethereum fonları ve ETF’leri sunan Kanadalı bir yatırım fonu olan 3IQ Corp’un araştırma ekibini yöneten Connors şunları söyledi:

“Bitcoin’de madenciler geri geldi. BTC geçtiğimiz yıl olağan döngüsünden geçti. Sam Bankman-Fried olayları sayesinde artık kripto para borsalarının Bitcoin depolaması konusunda yasal bir örneğe sahibiz. Buna daha önce sahip değildik ve buna ihtiyaç vardı. Yani Bitcoin’in geri döndüğünü söyleyebiliriz.”

Connors, konuşmasının devamında BTC hakkında bilgisi olmayan ve BTC’ye inanmayan “turistlerin” ayıklandığını söyledi. Analist ayrıca FED’in ve ABD Hazine Bakanlığı’nın hamlelerinin ABD dolarına Bitcoin karşısında yardımcı olmadığını savundu.

Fed faiz artışlarına devam edecek mi?

ABD'de güçlü kalmaya devam eden iş gücü piyasalarının ardından yarın açıklanacak enflasyon verilerinin Fed'in gelecek dönem politika adımlarına ilişkin beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor.

Geçen hafta cuma günü açıklanan tarım dışı istihdamın 236 binle beklentilere paralel gelmesiyle Fed'in mayısta da faiz artışlarını sürdüreceğine yönelik fiyatlamalar güçlenmeye devam ediyor. Banka'nın 25 baz puanlık faiz artırım ihtimali yüzde 72 seviyesinde bulunuyor.
Fed'in mayıs sonrasında izleyeceği politikalara ilişkin belirsizlikler güçlü kalmayı sürdürürken, cuma günü JP Morgan, Wells Fargo ve Citibank gibi bankalarla hızlanacak bilanço sezonunun söz konusu beklentilere ilişkin soru işaretlerini azaltabileceği tahmin ediliyor.
Analistler, Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında ekonomik aktiviteyi yavaşlatmak istediğini, buna karşın piyasalarda Banka'nın adımlarının ülke ekonomisinde ani bir durmaya neden olup olmayacağı endişesinin varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

Sahte otel siteleri ve sahte sosyal medya hesapları ile dolandırıcılık artıyor! Sahte otel siteleri ve sahte sosyal medya hesapları ile dolandırıcılık artıyor!

Sunucunun BTC’nin bir yatırım olmak için halen çok zayıf olup olmadığı sorusunu cevaplayan Connors, şunları söyledi:

“Volalite olarak bakıldığında kesinlikle halen spekülatif bir varlık. Benimsenme açısından bakıldığında ise 100 ila 200 milyon insanın BTC sahibi olduğu söyleniyor. Soruna gelecek olursak, evet biraz olabilir. Ancak hiçbir zaman satın alın demiyoruz, BTC hakkında okuyun diyoruz. Benimsenmenin şu anda yaşandığını düşünüyoruz ve ayrıca Bitcoin’in gelecekte altına ek olarak merkez bankalarının rezerv varlığı olarak kullanılacağına inanıyoruz.” Connors ayrıca BTC fiyatının 3 yıl yükseliş ve 1 yıl düşüş şeklinde bir döngü sergilediğini savundu. Bunun kaynağının da yarılanma (halving) olayı olduğunu söyledi.

Editör: Yaren Karaaslan