Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı (BASK) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Doğruyol yüzde 25 maaş zammına tepki gösterdi. Açıklanan enflasyon rakamları arasında fark olduğuna işaret eden Doğruyol şunları söyledi... 

Memur ve emekli fakirleşmeye devam ediyor. 

TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarına göre, Aralık ayı enflasyonu TÜFE  % 1.18, 

Bazı bağımsız araştırma şirketlerine göre ise, Aralık ayı enflasyonu %5.18. TUİK’e göre yıllık enflasyon % 64.27, Bağımsız Araştırma şirketine göre ise %100’den fazla farkla tam % 137.55 tir. Maalesef inandırıcılığını kaybetmiş olan TÜİK’in enflasyon rakamlarıyla bağımsız şirket yada şirketlerin enflasyon hesaplamaları arasında %100’den fazla farkın olmasını biri bize açıklasın. Ancak istirhamımızdır bunu açıklayan Sayın Maliye bakanımız olmasın. 

2023 yılı ocak ayından itibaren vergilere, cezalara, harçlara yapılan ortalama %122’lik zamlar göstermektedir ki, Türkiye Cumhuriyeti Devletini yöneten hükümetin reel enflasyonu tam olarak %122’dir. Yaklaşık yirmi yıl önce TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladığında, hiçbir kimse açıklanan enflasyon rakamını tartışmazdı. 

Son zamanlarda ise maalesef TÜİK’in açıkladığı  enflasyon rakamlarını dikkate alan yok. 

Peki bizler vatandaşlar olarak hangi enflasyona inanacağız? TÜİK mi? Hükümet mi? Vatandaş mı? Öncelikle açıklanan enflasyon rakamlarını herkesin kabul etmesi ve çözümünü ise millet olarak hep birlikte aramamız gerekir. 

TÜİK’in enflasyon hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini, maalesef öncelikle aylığından başka geliri olmayan memur, emekli, işçi ile dar gelirli vatandaşlarımız ödemektedir. İçinde bulunduğumuz 2023 yılı Ocak ayından itibaren memur ve emekliye yapılan %25’lik maaş zammı maalesef, bu kış gününde memur ve emekliyi sefalete sürüklemiştir. Pek çok memurun taban aylığı asgari ücret seviyesine inmiş, hatta asgari ücretin altında maaş ala pek çok memurda ortaya çıkmıştır. 

Diyoruz ki, bu durumu protesto etmek adına, kamu kurumlarımızın kapısına 

“BU İŞ YERİNDE ASGARİ ÜCRET UYGULANMAKTADIR” tabelaları asmakta fayda vardır. 

 Sayın Maliye Bakanımızın deyimiyle, %25 maaş zammıyla memurlarımızın gözündeki ışıltı söndürdünüz. 

Gerek ekonomik, gerek yapılan uygulamalarla, Soyut olan Devletin, somut varlıkları olan, memurun itibarını yok ettiniz. 

Çok değil 6-7 yıl önce yaklaşık üç asgari ücret alan memurun maaşını, bu gün asgari ücret seviyesine indirdiniz. 

Ocak ayında tüm vergi ve harçlara, %122 zam yapanların, memur ve emekliye %25 zam yapmasının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. 

En kötü ihtimalle asgari ücrete yapılan %55’lik zam memura da uygulanmalıydı. 

%25 maaş zammını ayakta alkışlayan, yetkili olup, etkili olmayan, sendika başkanlarına sesleniyorum. 

“tarihi(!) bir toplu sözleşme” diye imzalamış olduğunuz, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem toplu sözleşme yürürlüğe girdiği ilk aydan itibaren hükmünü yitirmiştir. 

Yetkili olduğunuz sürede yaptığınız hiçbir toplu sözleşmede aldığınız zam oranı enflasyonun üzerinde olmamıştır. 

Memurun güvencesi kaldırılmalı diyen eski genel başkanlarınızın dediği belki olmadı. Belki memurun güvencesi kaldırılmadı. Ancak, memuru sefalete mahkûm ederek, memurun itibarını yok ettiniz. 

  ACİLEN EK ZAM ŞART

%25 maaş zammının kabul edilmesi mümkün değildir. Memur ve emekliye acilen ek zam şarttır. 

Yıllar boyunca enflasyon altında alınan artışlar, kamu çalışanları ve emeklilerinin alım gücünü düşürmüş, kirasını ve faturalarını ödeyememe noktasına getirmiştir. 

Son bir yıllık sürede pek çok gıda ürününün %150 ile %300 arasında arttığı ve bu ay içerisinde pek çok ürünün yüksek oranlarda zamlanacağı bir ortamda memur ve emekliye %25 zam vermekte nedir. 

Biz istiyoruz ki, vergi dilimleri %15 olarak sabitlensin. Maaşlar her ay enflasyona ve huzur payı eklenerek düzenlensin. 

Editör: TE Bilişim