Birikim, tüketicinin harcanabilir gelirinden arta kalan parayı saklayarak zaman içerisinde artırması olarak biliniyor. Aylık yapılan harcamalar ve birikim için ayrılan miktar, kişinin gelirine ve harcama alışkanlıklarına göre değişiyor. Yapılan birikimler, genellikle ev ve araba gibi değerli taşınır ve taşınmazları almak için kullanılabiliyor.

Gelir ve giderlerinizin listesini çıkarın:
- tüm düzenli ve düzensiz, gelir ve giderlerinizi, ay ay listeleyebilir olmak zorundasınız.
- yaşam stiliniz itibariyle size anlam ifade eden kategorilere göre harcamalarınızı sınıflandırıp listesini çıkarmanız gerek.
- kategorileri çok spesifik yapmak lazım ki paranızın nereye gittiğini iyi bilin. kötü örnek: faturalar. iyi örnek: elektrik/su/internet vs.
- bu listeyi kağıt kalemle değil, excel veya google sheets ortamında tutun ki, dönüp bakmak, hesaplamalar yapmak kolay olsun.

Harcamalarınızı analiz edin
- işe düzenli harcamaları incelemekle başlayın. gerçek delik genelde orada oluyor. örneğin, komşunuzun elektrik faturası sizin yarınız kadarsa belki abonelik türünüz sorunludur, belki elektriği pahalı saatlerde kullanıyorsunuzdur, belki hattınızdan kaçak kullanım vardır. yine örneğin, kullanmadığınız iptv’ye para verip duruyorsunuzdur. iptal edin.
- düzensiz harcamalarınız gerçekten düzensiz mi, bir bakın. ayda yılda bir dağıttık olsun o kadar diye düşündüğünüz gece gezmeleri iki haftada bir oluyorsa, hesap tutturamazsınız zaten. ha, bir kere yaşayacağız diyorsanız, bu harcamanın bilincinde olup, kabullenin ve sonucunu sahiplenin.
- düzenli aralıklarla dosyanızı açıp, kısmanız gereken bir harcama var mı diye bakın.
- büyük bir harcama yapmadan önce, finansal durumunuz buna elverişli mi diye kontrol edin. bazen bir harcamayı bir ay erteleyerek eksiye düşmekten ve aylarca borç çevirmekten kurtulabilirsiniz.

Harcama disiplini oluşturun
- istisnasız, her harcamanız için, gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını sorgulayın.
- daha ucuz yolla halledebilir misiniz diye inceleyin.
- tekrar eden harcamalar için, işi bir sonraki sefere ucuza yapmanın yolunu arayın, parayı oraya harcayın. saçma ama bariz bir örnek olsun diye söylüyorum, her gün dışarıdan yemek söylüyorsanız yemek yapmayı öğrenin.

Gelir yaratın
- bunu söylemesi kolay, yapması zor. ama maalesef gerekli. bu konuda ahkam kesmeyeceğim, çünkü hakikaten herkes için mümkün değil. ama pasif gelir yaratma olasılığınız varsa, şansınızı zorlayın.

Yatırım disiplini oluşturun
- burası işin nirvana’sı. her ay eksiye düşmekten kurtulur kurtulmaz, bu konuya ağırlık verin.
- geliriniz elinize ulaştığı anda, yapabildiğiniz kadarını yatırıma ayırın, ve bu miktarı her fırsatta artırmaya çalışın.
- mutlaka ama mutlaka finansal okuryazarlık kazanın.
- paranızı, hayattan beklentilerinize uygun bir araçta değerlendirmeyi ihmal etmeyin. mevduat faizi paranızı korumaz. bist fonları gibi basit yatırım araçlarını küçümsemeyin, kullanın.

Editör: TE Bilişim