Gıda fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Bilhassa marketlerdeki fiyatların artışı ticaret bakanığı’nı harekete geçirdi. Bu gelişmeyle birlikte bakanlık, 81 ilde inceleme başlattı. BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç gündeme bomba gibi düşecek açıklamalarda bulundu. Verdiği mülakatta Aykaç sözleri ile hükümete yüklenirken, zincir marketlerin günah keçisi olarak ilan edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Aykaç, yaş sebze meyve rakamlarını paylaşarak gıda enflasyonundaki paylarının abartıldığını savundu.

"Bu böyle olmaz"

Bloomberght'de yayınlanan "60 dakika" programına konuk olan gıda perakendecileri derneği başkanı galip Aykaç, "ticaret bakanlığı ve diğer birimler bizleri çok sık denetliyorlar. Bu denetimlerde de buldukları bir şey varsa gereğini yapıyorlar. Şu anda da bir kaç gündür denetimler var. Ne zaman sıkışılsa böyle bir denetime başvuralım diyerek böylece bir çözüm bulabileceklerini düşünüyorlar. Bu böyle olmaz yani..." dedi. Aralık 2020'de gıda enflasyonunun artışının sebeplerini piyasa şartlarına dayandıran Aykaç, bu kez doğrudan tarımda yapısal sorunarın altını çizerek hükümetin bu alandaki eksiklerini sıraladı. 

“Meyve sebze üretiminin %30’u fire”

Türkiye’nin tarım alanında yapısal sorunları olduğunun  altını çizen Aykaç; türkiye yıllık 55 milyon ton sebze-meyve üretimine sahip şu anda. Bunun %30-35’i civarında oranı o veya bu nedenle fire olarak ayrılıyor. 35 ila 37 milyon ton civarında satılabilir durumda olan sebze meyvemiz var. Bunun %15’ini perakendeciler satıyor. Bunun %85’i pazar manav restoranlar şte bunun yanında özel yemek şirketleri oteller buralarda tüketiliyor. Bir kısmı da ihraç oluyor tabii ki. Şimdi böyle bir durumda %15’lik kısmıyla yani  ne yaparsanız yapın enflasyonu yukarıya çıkaramazsınız. Bu yanlış algıyı bi ortadan kaldırmamız lazım. Asıl mesele yapısal sorunlarda. Gerçekten bunun altını bir daha çiziyorum. Siyasi kaygılardan arındırılmış şekilde bu yapısal sorunlarımıza eğilmemiz lazım.

"Fahiş fiyatlarla bizim alakamız yok"

Fahiş fiyatlarla ilgili "biz töhmet altında bırakmasınlar" diyen Aykaç, "perakende noktaları aslında enflasyonun düşmesine sebep olan bir rekabet içerisinde çalışıyorlar. Merkez bankası verilerine göre perakende sektöründe net kar marjı 1.6'dan 1.2'ye düşmüş durumda. Eğer burada bu işler yapılıyorsa bu paralar nerede? Böyle bir dünya yok, lütfen bizi töhmet altında bırakmasınlar... Fahiş fiyatla perakendenin bir alakası yok." ifadelerini kullandı.

"Çiğ süt fiyatını devlet artırdı"

Artışların sadece sebze ve meyve ile sınırlı olmadığını belirten Aykaç, "sadece sebze-meyveye bakmayalım. Bu artışlar sadece sebze meyve ile sınırlı değil. Soruyor ankara'dan bazı yetkililer; 'ya ne oldu peynir fiyatları, süt fiyatları arttı?' ama bilmiyorlar ki çiğ süt fiyatını devlet artırdı zaten. Yani bunlarla da mücadele ediyoruz, onlara da izahatta bulunuyoruz anlatabildim mi? Bu sektörün bu kadar töhmet altında bırakılması doğru değil. Bu fiyat artışlarıyla bu sektörün uzaktan yakından alakası yok. Bu tamamen bir algı yönetimi, bu algıya biz müsaade etmeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim