Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), 15 milyon TL’den fazla nakit döviz varlığı bulunan firmalara, bunun toplam aktiflerin veya bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10’unu aşması durumunda ticari TL kredi vermeyi yasaklaması özellikle ihracat yatırımı yapan şirketleri endişelendirdi. BDDK'nin kredi düzenlemesi sonrası dikkatler şirketlere çevrildi. Ticari kredi kullanacak işletmelerin nasıl bir yol izleyeceği merak edilirken, Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre 3 senaryo üzerinde duruluyor.

Bu ihtimaller; kamunun ihraç ettiği Eurobond’ları almak, döviz mevduatını çözerek kur korumalı TL mevduata geçmek, sistem dışına çıkmak şeklinde sıralanıyor. Bu arada BDDK verilerine göre, 17 Haziran itibariyle, ticari kuruluşlar 1 milyar 370 milyon 564 bin TL karşılığı yabancı para pozisyonuna sahip.

Uzmanlar, devletin ihraç ettiği Eurobond’ların son verilerine göre yüzde 36,7’sinin yabancı yatırımcıların elinde bulunduğuna dikkat çekerek şirketlerin buna talep göstermesinin sıkıntı yaratabileceğini belirtti. Şirketlerin bu kağıtları alması durumunda yine bir döviz çıkışı yani yabancı yatırımcı çıkışı yaşanacağına işaret ediliyor. Uzmanlar bu durum her ne kadar şirkete TL kredinin önünü açsa da BDDK’nın bu şartı getirmesini gerektiren döviz ihtiyacını karşılamak ve rezervlere katkı yapmanın tam aksi bir durum oluşturacağı görüşünde.

Döviz mevduatının çözülerek kur korumalı mevduata dönülmesi veya spot piyasada döviz satımı da seçenekler arasında. Ancak analistlerin en düşük ihtimal verdiği seçenek bu. Bunun yerine nakit döviz bilanço dışına çıkarılması daha olası.

Editör: TE Bilişim