Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sondaj gemisi uğurlama töreninde konuştu.

Dönmez, Doğu Akdeniz’in enerji ve arz güvenliğinin yeni rotası olduğunu belirterek, “Son günlerde meydana gelen konjektürel gelişmeler daha fazla yerli daha fazla yenilenebilir mottosu ile yürüttüğümüz faaliyetlerin Türkiye’nin geleceği adına ne derece önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.” diye konuştu.

“Deniz tabanı etüd çalışmalarımızı bitirdik. Karadeniz’in derinliklerindeki gazı gün ışığına çıkarmak için gemilerimizde yoğun bir mesai harcıyoruz. Bugün de yaklaşık 6 aylık bir hazırlığın bakımın ardından Yavuz Sondaj Gemimizi Karadeniz’deki ilk görevine uğurlayarak sahadaki faaliyetlerimize önemli bir ivme kazandırmış olacağız,” diyen Dönmez, şunları söyledi:

  • Yavuz gemimiz daha önce Akdeniz’de çalışmalarını yapıyordu. Sakarya gaz sahasındaki üs tamamlama faaliyetlerini yürütmek için gerekli sistem ve ekipmanlarda yükleniyor yüklendi. Şimdi artık sefer zamanı. Yavuz’u birazdan bu açtığımız kuyuların deniz tabanındaki Karadeniz gazını milletimizle buluşturmada önemli bir aşama olan kuyu başı vanasını deniz tabanına indirmesi için Türkali-2 kuyusuna uğurlayacağız.
  • Biliyorsunuz Fatih ve Kanuni sondaj gemilerimizde Karadeniz’de faaliyetlerini hali hazırda sürdürüyor. Yavuz’un göreve başlamasıyla üç gemimizle aynı anda Karadeniz’deki operasyonlarımızı sürdüreceğiz. Karadeniz gazını 2023’e yetiştirmek için Filyos’ta olağan üstü bir çalışma devam ediyor.
  • Yavuz’un görevi kuyubaşı ekipmanı başta olmak üzere deniz tabanına indirilecek kontrol ekipmanlarını ve sistemlerini yerleştirmek olacak. Kuyubaşı vanası yaklaşık 65 ton ağırlığında ve yaklaşık 6 metre genişliğinde ve 5 metre uzunluğunda bir büyüklüğe sahip. Enerjinin en büyük projelerinden birisi burada Filyos’ta yükseliyor. Buraya konulan her bir tuğla ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığı da günden güne yükseliyor. Son günlerde meydana gelen konjektürel gelişmeler daha fazla yerli daha fazla yenilenebilir mottosu ile yürüttüğümüz faaliyetlerin Türkiye’nin geleceği adına ne derece önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.
  • Sadece Karediniz’de değil Doğu Akdeniz’de de doğal gaz ile ilgili önemli gelişmeler olacak önümüzdeki günlerde. Üç yıl önce Yavuz’u uğurlarken bölgedeki projeler için kilit ülkenin Türkiye olduğunu söylemiştir. Türkiye’nin her zaman işbirliğine açık olduğunu bölgenin refah ve huzuru için elini taşın altına koymaktan hiç bir zaman çekinmeyeceğini belirtmiştik. Her zaman görüşmeye, konuşmaya açık olduğumuzu da ifade etmiştik.
Editör: TE Bilişim