Akbank'a bağlı olarak yatırımcılara hizmet veren Ak Yatırım, İngiltere'de tespit edilen 'süper varyant' sonrası, piyasa analizinde bulundu.

Avrupa için yeniden kapanmaların söz konusu olabileceğini belirttikleri açıkalamada, Avrupa’da ülke bazında kapanışlar söz konusu olabilir.  Para politikasında gevşek duruşun devamı beklenebilir. Yeni varyantın enflasyon risklerine karşı MB’nin hareket etme kabiliyetini kısıtlı tutacağı söylenebilir" ifadelerine yer verildi.

İşte o açıklama:

Bugün normal şartlarda uluslararası piyasaların “şükran günü ertesinde” sakin geçmesi beklenirken yeni varyanta dair İngiltere’nin Güney Afrika ülkerini kırmızı listeye almasıyla oldukça volatil ve satıcılı bir güne başladık.

Yeni varyanta dair FT’den aldığımız grafiklerden anlaşılan;

  • Bulaşıcılığı Delta varyantına göre çok daha yüksek (1. Grafik)
  • Aşılara karşı dayanaklığı söz konusu (2. Grafik)

Not: Konu hakkında asıl merci Dünya Sağlık Örgütü olduğu için bugün/yakın zamanda kurumdan detay açıklamalar bekleniyor. Piyasada belirsizliği ve satışları ise ;

  • Tekrardan kapanma riskleri.
  • “Tam aşılı” tanımında değişiklik olacak mı sorusu yaratıyor.

Yayılma hızı:

Güney Afrika’da son zamanlarda ki Covid vakaları bu varyantı içeriyor:

Yeni varyant haberleri ile;

  • Almanya’da Güney Afrika uçuşlarına sınırlama getirirken genel olarak hem Asya hem de Avrupa endeksleri 2 – 4% bandında satışlarla işlem gününü sonlandırdı/devam ediyor.
  • ABD vadelileri 2% düşüş yaşarken 10 yıllıklarda alımlar artıyor (1.51% seviyesine kadar getiri seviyesi geriledi).
  • Petrol fiyatlarında satışlar hızlanırken WTI tekrardan $74.3 seviyesinin altına düşmüş durumda.

Bu durum Fed tarafında değişiklik yaratır mı?

Eyaletler arasında farklı aşılama oranlarının olması ABD tarafında “ulusal kapanma” riskini düşük tutuyor. Booster shot’ların (Ek aşılanma) ABD tarafında onaylarının olması hızlı bir şekilde ekstra aşılama yapabilme kapasitesinin olduğunu da gösteriyor (Eğer bu varyant üzerinde etkili ise – Konu hakkında WHO ve ilaç üreticileri söz sahibi olacak) Ekonomik verilere baktığımızda;

  • Tüketim güçlü (Şükran günü online satışlarda yeni bir rekor var).
  • İstihdam piyasası güçlenmeye devam ediyor (Haftalık işsizlik başvuruları 200k altına inmiş durumda).
  • Enflasyonist baskı devam ediyor.

Özetle Fed’in tekrardan ABD tarafında bir “ulusal kapanma” söz konusu olmadığı durumda ekonomik veri seti nedeniyle Aralık ayı toplantısında “hala”;

  • Nokta grafiklerde yukarı revizyon
  • Varlık alım programında daha hızlı bir sonlanma

Beklentilerimizi koruyoruz. Bu süreçte Aralık toplantısına kadar iki görece daha önemli iki veri seti;

  • Kasım ayı istihdam veri seri (3 Aralık tarihinde açıklanacak)
  • TÜFE veri seti (10 Aralık tarihinde açıklanacak)

Vadeli piyasalar da Fed’in Mayıs 2022 dair faiz artışı yapacağı fiyatlaması yeni varyant haberleri ile tekrardan 50% olasılığın altına düşse de yukarda ki iki veri seti sonrası muhtemelen tekrardan daha sıkı bir Fed fiyatlaması ile 50% üzerinde bir noktaya çıkacaktır.

ABD endekslerinde kısa vade de kar alışı/düzeltme beklentimizi koruyoruz. Nasdaq 100 endeksi önderliğinde satışların 15.400/50 bandına kadar devam etmesi beklenebilir. Bu seviyelerden tekrardan “buy the dip” stratejisi söz konusu olacağını düşünüyoruz. S&P 500 tarafında  Pfizer, J&J, Merck, Moderna (SPX içinde olmasa da Biontech) gibi şirketler kısa vade de olumlu ayrışırken ulaşım ve konaklama sektörlerinde muhtemelen satış baskıları artacaktır.

Nasdaq 100 haftalık grafik:

Avrupa Merkez Bankası ne yapar?

Avrupa’da ülke bazında kapanışlar söz konusu olabilir.  Para politikasında gevşek duruşun devamı beklenebilir. Yeni varyantın enflasyon risklerine karşı MB’nin hareket etme kabiliyetini kısıtlı tutacağı söylenebilir.

Para politikalarında bir ayrışma sürecini 2022 ilk çeyreğinde daha yoğun görebiliriz (Daha şahin bir Fed ve gevşek kalmaya devam eden Avrupa, İngiltere ve Japonya). Dolar endeksinde 97.7 direnç seviyesini takip etmeye devam ediyoruz.

  • ABD 10 yıllıklarında 1.48-1.53% destek bölgesinden tekrardan yukarı yönlü hareketler gelebilir (Sıkılaşan Fed ile 1.72-1.77% direnç seviyeleri görüşümüzü koruyoruz)

ABD 10 yıllıklar günlük grafik:

  • Altın ve gümüşte yukarı yönlü hareketleri sınırlı görsekte (ABD reel getirilerinde sıkılaşan Fed ile yükseliş beklentimiz sebebiyle) özünde varyantın oluşturduğu risk kısa vade de altın/gümüş rasyosunda yukarı doğru hareketleri destekleyebilir.

Kısa vade de XAUXAG’de 78-79.7 bölgesi takip edilebilir.

Altın/Gümüş oranı günlük grafik:

Son olarak ABD’de ulusal kapanma riskini düşük bulmamızı destekleyen farklı eyaletlerde ki farklı aşılama oranlarının gösterildiği tabloyu aşağıda bulabilirsiniz (Koyu yeşil aşılama oranı yüksek demek).

Editör: TE Bilişim