Türkiye genelinde okullar yarın açılıyor fakat eğitim sistemindeki pek çok sorun henüz çözülmüş değil. Özellikle İzmir'deki depremler nedeniyle hasar gören okulların tam olarak onarılamaması bazı bölgelerde eğitim hayatını olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda öğretmen eksikliği başta olmak üzere pek çok yapısal sorun hala çözüm bekliyor...
İzmir'de deprem sonrası okullar tamamlanamadı
İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen deprem birçok okulun yıkılmasına ve ağır hasar almasına neden oldu. Depremin üzerinden aylar hatta yıllar geçmesine rağmen birçok okulun inşaatı hala tamamlanmadı. Bu nedenle pek çok ilçede öğrenciler okul içinde başka okullarda eğitim görmek zorunda kalacak. İki okulun aynı binada ders yapması hem öğrenci yoğunluğunu artırıyor hem de eğitim kalitesini düşürüyor. Bu durum için veliler ve öğretmenler oldukça endişeli. Öğrencilerin güvenli ortamda eğitim almalarının sağlanması için okulların bir an önce tamamlanması gerekiyor ki, herkes kendi okulunda kargaşa yaşanmadan eğitim hayatına devam edebilsin.
Türkiye genelinde öğretmen eksikliği devam ediyor
Türkiye genelinde öğretmen eksikliği sorunu uzun yıllardır devam ediyor. Özellikle kırsal bölgelerde öğretmen açığı eğitimin kalitesini doğrudan etkiliyor. Birçok okulda hala öğretmen atamaları tamamlanmamış durumda. Bu durum karşısında bazı sınıflarda eğitim sürecinin aksamasına ve öğrencilerin yeterli öğretmen desteği alamamasına sebep olabiliyor.
Teknolojik yetersizlikler
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte ve pandemi sürecinde yaşadıklarımızla dijital eğitimin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Eğitimde teknoloji kullanımının yetersizliği öğrencilerin modern beceriler kazanmalarını engellemekte. Hepimizin bildiği üzere özellikle kırsal bölgelerde teknolojiye erişim konusunda ciddi eksiklikler var. Teknolojik aletler, kütüphane, laboratuvar ve çok amaçlı salon gibi eksiklikleri öğrencilerin eğimini kısıtlıyor.
Ezbere dayalı eğitim
Günümüzde eğitim sistemi öğrencileri ezberlemeye yönlendiren sınav yöntemleri kullanmakta. Bu sebeple öğrencilerin eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine engel olmakta. Eğitimde kalıcı bilgi ve derinlemesine öğrenme yerine kısa vadeli ezberlemeye dayalı sistemler öğrencilerin uzun vadeli bilgi kazanımını sınırlıyor.
Şiddet ve zorbalık
Son yıllarda okul ortamında yaşanan şiddet ve zorbalık konusunda gözle görülür bir artış var. Bu sorunlar öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkileyerek öğrenme ortamının kalitesini düşürüyor. Aynı zamanda öğrencilerin akademik başarılarını da önemli derece de etkiliyor.
Güvenlik sorunları
Birçok okulda güvenlik önlemleri yetersiz özellikle çoğu okulda güvenlik görevlisi yok. Okul içi güvenliği sağlamak adına alınması gereken önlemler öğrencilerin hem fiziksel ve hem de psikolojik güvenliği açısından önemli.
Temel eksiklikler
Türkiye'nin birçok köy bölgesinde hala temel altyapı eksiklikleri yaşanıyor. Elektrik, su ve kalorifer gibi temel ihtiyaçların yetersizliği bu bölgelerdeki okullarda eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu durum öğrencilerin eğitim kalitesini kısıtlayarak eğitimde eşitsizliğe de yol açıyor.
Ne yapabiliriz?
Atama süreçlerinin hızlandırılması: Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarını hızlandırarak okullardaki açığı kapatabilir. Özellikle emekli olan ya da görevden ayrılan öğretmenlerin yerine yeni atamaların daha hızlı yapılması önemli.
Yeni okul inşaatlarının hızlandırılması: İzmir'in ve özellikle nüfusu hızla artan şehirlerde yeni okul binalarının yapılması gereklidir. Yıkılan okulların hızla onarılması ve depreme dayanıklı yeni binalar inşa edilmeli.
Dijital eğitim: Okullara yüksek hızlı internet bağlantısı sağlanmalı ve hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin dijital araçları kullanabilmesi için olanak sağlanmalı.
Temel altyapı yatırımları: Devlet ve özel sektör işbirliğiyle köy bölgelerindeki okullara yönelik altyapı yatırımlarının artırılması gerekiyor. Elektrik, su ve ısınma sistemleri iyileştirilmeli.