Üniversite eğitimi için YKS heyecanı tüm hızıyla sürüyor. Üç oturum şeklinde gerçekleştirilecek sınav hakkında detaylar gündemdeki yerini koruyor. Sınava 3 milyonu aşkın kişinin katılacağı açıklandı.

Ölçme, Seçme, Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili detayları paylaşmıştı.Öğrencilerin eğitim hayatlarına devam edecekleri üniversiteyi belirleyeceği YKS bugün başladı. YKS TYT oturumu bugün 18 Haziran 2022’de, AYT ve YDT oturumları 19 Haziran 2022’de yapılacak.

Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.00da gerçekleştirilecek ve sınav 165 dakika sürecek. Pazar günü ise 2'nci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.00da; 3'üncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) 15.30da yapılacak. Sınavın başlama saatinden sonra gelenler içeriye alınmayacak.

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle edinebilecek.

2022 YKS KAÇ DAKİKA SÜRECEK ?

1. Oturum: TYT (18 Haziran Cumartesi, 10.15), 120 soru 165 dakika,

2. Oturum: AYT (19 Haziran Pazar, 10.15), 160 soru 180 dakika,

3. Oturum: YDT (19 Haziran Pazar, 15.45), 80 soru 120 dakika olmak üzere 3 oturumda uygulanacaktır.

GİRİŞLERDE MASKE ZORUNLULUĞU YOK

Covid-19 salgının kontrol altına alınmasıyla uzun bir aranın ardından öğrenciler, maske zorunluluğu olmadan YKS’de ter dökecek. Sağlık Bakanlığı verileri doğrultusunda Covid-19 pozitif veya temaslı olduğu tespit edilen adaylar ise bu duruma özel ayrılmış salonlarda sınava alınacaklar. Adaylar, salonlara alınırken sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesi ve kimlik belgesi kontrol edilecek. Sınav binalarına telefon gibi teknolojik cihazlar alınmayacak.

HESAPLAMA SİSTEMİ 

  • Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
  • Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
  • Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
  • Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.
  • TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
  • A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.
  • AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A- SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.
  • A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.
  • Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır.
Editör: TE Bilişim