SON MÜHÜR/Kovid-19 salgını, gün çektikçe daha da şiddetini artırmaya, daha çok can almaya devam ediyor.

Dünyada etkilemediği sektör kalmayan koronavirüs pandemisi, ekonomiyi vurduğu kadar, eğitim alanında da derin yaralar açtı.

Özellikle, koronavirüs varyantlarının günümüzde en baskını olan Omicron varyantı ile, Avrupa'da birçok ülke kapanmalara doğru adım atıyor.

Türkiye'de de, yetkililer tarafından son üç haftada neredeyse üç kat vaka açıklandığı belirtiliyor.

İzmir Ekonomililer 'online' istiyor

Yılbaşının ardından artan vaka sayıları, ülkedeki üniversite öğrencilerini de korkutmaya başladı.

Çeşitli üniversiteler, koronavirüs tebdirleri kapsamında, sınavlarını yüz yüze yapmak yerine, çevrimiçi yapmayı tercih ediyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ise, sınavlarının henüz ne yüz yüze, ne de çevrimiçi yapılacağını duyurdu. Bu durum, üniversite öğrencilerini tedirgin ediyor.

Birçok  İEÜ öğrencisi, diğer üniversitelerin final döneminde online eğitime geçmesine karşın, kendi üniversitelerinin geçmemesinde şikayetçi. Öğrencilerden ve öğretim görevlilerinden pozitif vakalar olduğunu bildiren İEÜ Dayanışma Ağı, bir basın açıklaması yayınladı. 

İşte o açıklama:

Sağlığımızdan Endişeliyiz!

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri olarak dönemin sonuna gelindiği bugünlerde sağlığımızdan hiç

olmadığımız kadar endişeliyiz. Dünyayı kasıp kavuran Omicron varyanti sebebiyle geçtiğimiz hafta derslere çevrimiçi devam edileceği ancak sınavların yüz yüze olacağı duyuruldu. Bu karar dönem başından beri giderek gevşeyen tedbirler ve bulaşıcılığı diğer varyantlardan dört kat daha fazla olan Omicron nedeniyle okulda hemen her sınıfta, yurtlardaysa her katta pozitif kişi sayısının hızla yükselmesinin doğal bir sonucuydu. Yalnızca okulumuz İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde değil, Türkiye'nin dört bir yanında, özellikle de büyük şehirlerde, vakıf üniversitesi, devlet üniversitesi ayırt etmeksizin birçok okulda ders ve sınavlarda çevrimiçi uygulamaya geçilmesine sebep oldu.

Vaka Sayıları Bilinmiyor!

Okulumuzda hemen her sinifta pozitif ve temaslı vaka sayısının çok yüksek olduğu iddiaları karşısında endişelerimiz giderek artıyor. Yurtlarda kalan birçok arkadaşımız, yüksek vaka sayıları nedeniyle memleketlerine dönmek ya da bir arkadaşının evinde misafir kalmak gibi çarelere mecbur kaldı. Okulun vaka sayıları ve vaka tespit edildiğinde alınan önlemlere dair herhangi bir bilgi vermemesi,

bizlerin endişelerini daha da tırmandiriyor. Ülkemizin sağlık sisteminin durma noktasına geldiği böylesi bir dönemde, en temel verilerin bile bizlerden saklanması gereken tedbirlerin alındığına inanmamızı güçleştiriyor.

Sevdiklerimizi Riske Atamayız!

Aramızda kendisinde veya ailesinde kronik hastalıklar olanlar var ve virüsle temas hem bu

arkadaşlarımız hem da aileleri için ölüm riskini doğurabilir. Bu riskten uzak durmak isteyen tüm okul

üyelerinin hem eğitim hem de sağlık hakkının korunması şarttır.

Sorumluluk Okulumuzda! 

Bu şartlar altında okulun duyurusunda laboratuvar dersleri gibi uygulamalı derslerin yüz yüze devam edeceği, diğer tüm derslerin çevrimiçine döneceği ancak nihai kararın dersin hocasına ait olduğu ifade

edilmişti. Okul yönetiminin bu duyuruyla kendisine ait olması gereken tedbir ve denetim sorumluluğunu hocalarımız ve biz öğrencilere yüklediğini düşünüyoruz. Artık sadece bir hafta kalmış, Omicron varyanti bu kadar yaygınlaşmışken hocasından öğrencisine, temizlik işçisinden öğrenci işleri memuruna kadar okulumuzun tüm üyelerinin sağlıklarını koruma sorumluluğunun saygıdeğer yönetici hocalarımızda olduğunu hatırlatıyoruz.

SINAVLAR YÜZ YÜZE YAPILMAMALI!

Bu şartlar altında okulumuz derslerde sağlık güvencesi veremeyeceği için çevrimiçi devam ederken sınavları yüz yüze yapılacağı duyurmuştu. Biz öğrenciler için bu kabul edilemez. Sloganı "Bilimle Anla, Bilgiyle Yönet" olan bir okulun öğrencileri olarak hangi bilimsel tedbirlerin alındığı hakkında bilgimiz olmadan kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını riske atacak her türlü davranıştan uzak durmamız bir zorunluluktur.

Aşağıda imzası bulunan biz izmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri olarak, okulumuz dayanışmasının çağrısıyla, bizlerin eğitimi kadar sağlığından da sorumlu olan okulumuz hoca ve yöneticilerimizin bu kararını kabul edilemez bulduğumuzu, bu kararın yürürlüğe konulmaması için tüm anayasal haklarımızı kullanacağımızı bildiriyoruz.

#ieuonlinesınavistiyor

#ieuFinallerOnline Olsun

#SinavlarOnlineOlsun

Editör: TE Bilişim