Geçtiğimiz yıl Mart ayında eğitimin aslı olan yüz yüze eğitime ara vererek uzaktan eğitim süreci başladığını belirten Başkan Ketenci, eğitimin en önemli unsuru öğrenci olduğunu vurguladı. Sistemin içerisinde 18 buçuk milyon öğrenci bulunduğunu dile getiren Başkan Ketenci, uzaktan eğitime geçişte ciddi bir bocalama yaşadıklarını bildirdi. Başkan Ketenci, “Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı alelalcele kararlar, hızlı ama sonucu olmayan kararlardı. Kesinlikle verimli bir eğitim dönemi geçiremedik maalesef. Öğrencilerimiz, bu dönemin başında uzaktan eğitimden nasıl faydalanacakları konusunda çaresiz kalmışlardır. Öğrencilerin yüzde yedilik kısmı uzaktan eğitimden faydalanmamış görünüyor. Bakanlığın plan eksiklikleri var, EBA TV’nin yayına geçmemesi, internet hizmetinin çökmesi öğretmenin giriş çıkışa sorun yaşaması gibi. Böyle bir sistem hazırlığı bakanlıkta maalesef yoktu. EBA TV işleme sokulduğunda şu gözden kaçtı, üç çocuklu evde kimin EBA TV izleyeceği konusu cevapsız kaldı. Anne babanın uzaktan çalıştığı iki çocuklu bir ailede kime bilgisayar kime tablet ya da hangisinin evdeki telefondan faydalanarak uzaktan eğitime giriş yaptığı soru işaretidir” ifadelerini kullandı.

İki yıl, eğitimde ciddi bir kayıp”

Eğitimde yaşanan kayıpların çok büyük olduğunu belirten Başkan Ketenci, “Biz bu kayıpların telafi edilmesini istiyoruz. Yalnızca akademik anlamda değil, sosyal ve kültürel anlamda da ciddi telafilere ihityacımız var. Bakanlığın son dönemlerinde telafi eğitimi adı altında okulları açıyoruz dese de bunun çok daha ötesinde şeyler var. Bu ülke tarikat ve cemaatlerden çok zarar gördü. Burada kalan boşlukların tarikat ve cemaatlerle doldurulmasının önüne geçilmesi gerekiyor” dedi.

“LGS’de matematik başarı oranı yüzde 4”

Türkiye’nin bir sınav ülkesi olduğunu belirten Başkan Ketenci, öğrencinin merkezde olmadığı bir sistem olduğundan yakındı. LGS ve YKS ardından öğrencilerin yüzlerindeki ifade bir buçuk yılda neler kaybettiklerini anlattığını belirten Başkan Ketenci, “LGS’de matematik başarı oranı yüzde 4! Gelecek kaygısı yaşayan çocukların, daha o yaşta yüzleşmekte oldukları bir başarısızlık söz konusu. Peki sorun öğrencide mi? Hayır, bu başarısızlık Milli Eğitim Bakanlığı’nındır. Yanlış eğitim politikalarının getirdiği süreçte, alınan sonuç bu olmuştur. Bu noktada öğrenci başarısız damgası yiyor. Aslında meslek liselerimizde, anadolu liselerimizde okullara doğru bilgilendirmelerle yönlendirsek sistemin yeniden yapılandırmış, geleceğe umutla bakan gençlerimizi kaybetmemiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Sınavsız bir eğitim mümkün!

Doğru bir yönlendirme yapılırsa, sınavsız eğitimin mümkün olabileceğini dile getiren Başkan Ketenci, öğrencinin liseye başlarken değerlendirmesinin önemli olduğunu vurguladı. Başkan Ketenci, “Biz meslek liselerinin vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Ara eleman yetiştirmekte meslek liseleri olmazsa olmaz. Fakat meslek liseleri 50 yıl önceki atölyeleri ile duruyorlar burada. Güncelleme yapılmalı, çocuklar meslek liselerine yönlendirilmeli, ara eleman yetiştirilecek istihdamlar yaratılmalı. Her yıl meslek lisesinde öğrenci kaybediyoruz. Öğrenciler ve velileri, üniversiteye hazırlık için diğer liselere yönlendiriliyor. Halbuki meslek lsieleri daha doğru, daha aç olduğumuz bir alana eleman yetiştiren okullar. Sürecin doğru işletilmesi lazım.. onun iş istihdamı da doğru yapılmalı. Zaten fakülte sayımız fazlasıyla mevcut. Herkes doktor herkes mühendis olamaz. En temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak istihdamı genç nesille sağlayabiliriz” sözlerini aktardı.

Editör: TE Bilişim