Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuşuyor.

“Batı medeniyeti referans vermekten imtina etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu medeniyeti tarafından atılmıştır” diyen Erdoğan, “Yeni fetihler yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“BİLİM İNSANLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

“Eskiler bir mekanın şerefi oradan bulunanlardan gelir derlerdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin şerefi de içinde misafir ettiği güzel insanlardan geliyor. Bu mekanda bugün ilme ömrünü adamış bilim insanlarını ağırlamak da bizi bir başa sevindiriyor. Araştırmalarıyla dünyaya yön veren, hayatımızı kolaylaştıran tüm bilim insanlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu yıl 66 bilim insanımız ödüle layık görüldü. Ödül alanların her biri kendi disiplinlerinde seçkin çalışmalar gerçekleştiren isimlerdir. Ödül alanların 21'inin kadın olması bizim için ayrı bir gurur vesilesidir.”

“BİLİMDE VARILAN SEVİYENİN TEMELLERİ DOĞU MEDENİYETİ TARAFINDAN ATILDI”

“İnsanlığa faydalı çalışmaların tüm insanlığın ortak değeri olduğuna inanıyoruz. Batı medeniyeti referans vermekten imtina etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu medeniyeti tarafından atılmıştır. Batı'nın karanlık çağını yaşadığı dönemde doğunun altın çağını yaşadığını görürüz. Ömer Hayyam'lar, Farabiler, İbni Sinalar bizim medeniyet bayrağımız altında tarih yazmıştır. Sadece geçmişteki başarılarımızla iftihar ederek bir yere varamayız ama köprü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Bizim geride kalmamızdan nice zulümler yanında kendi hatamızın da payı vardır. Hayıflanmak çözüm değildi.”

"YENİ FATİHLER YETİŞTİRMENİN DERDİNDEYİZ"

“İnovasyonun ve teknolojinin belkemiği olan bilim Türkiye'nin siyasi bağımsızlığının da teminatıdır. İnovasyon ve bilimin ülkemizde benimsenmesi için Milli Teknoloji hamlesi adı altında adımlar attık.

Beşeri sermayeyi bilim insanlarımıza, mühendislerimize hatta ilkokul çocuklarımıza ayırdığımız sermayeyi artırmak için sürekli çalışıyoruz. Yeni fetihler, yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz. TEKNOFEST'te yarışmalara katılan gençlerimiz geleceği değiştirecek mucitler arasında yer almak için yarışıyorlar. Bu yenilikler ülkemizden birçok yeni Aziz Sancarlar çıkacağının habercisidir.

Çağrımız ile ülkemize gelen yabancı hocalarımız da var. Yabancı demek hoşuma da gitmiyor. Küresel hocalarımız da var.

Üniversitelerimizin fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilim alanlarına ilgisi istediğimiz seviyede değil.”

Editör: TE Bilişim