İngiltere'de son 10 günde görülen yedi maymun çiçeği vakasının ardından Portekiz'de de beş kişide bu virüs tespit edildi. İspanya'da da sekiz şüpheli vaka var. Avrupa'da İngiltere'nin ardından Portekiz'de de maymun çiçeği virüsüne rastlandı. Virüs son olarak ABD’de görüldü. Daha önce genellikle Orta ve Batı Afrika'daki ormanlık alanlarda görülen ve endemik bir virüs olan maymun çiçeği 7 Mayıs'ta İngiltere'de tespit edilmişti.

Virüse yakalananların hepsinin erkek olduğu açıklandı. Ciltlerinde lezyon görülen bu kişilerin sağlık durumlarının stabil olduğu bildirildi. İngiltere'de virüs tespit edilen son dört kişinin, erkeklerle ilişkiye girmiş erkekler olduğu açıklanmıştı. Virüs görülen ilk üç kişiden ikisininse aynı evde yaşadığı, diğerinin de Nijerya'dan geldiği duyurulmuştu. İlk üç vakayla son dört vaka arasında herhangi bir temas ya da bağlantı tespit edilememişti.

AVRUPA'DA MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ALARMI: ABD'YE DE SIÇRADI

İngiltere'de maymun çiçeği virüsü vakaları 9'a yükseldi. İspanya ve Portekiz'de de maymun çiçeği virüsü vakalarına karşı alarma geçilirken virüsün ABD ve Kanada'da da tespit edildiği açıklandı.

Ajans, yeni vakaların daha önce teyit edilmişlerle bağlantısı olmadığı bilgisini paylaştı.

Madrid'deki hastaların sağlık durumlarının iyiye gittiği bilgisi paylaşıldı.

OKYANUSUN ÖTESİNE DE SIÇRADI

Massachusetts'li bir adama Kanada'ya seyahat ettikten sonra maymun çiçeği teşhisi kondu. Hastalık Kontrol Merkezleri ve Massachusetts Halk Sağlığı Departmanı geçtiğimiz gün vakayı onayladı.

Nasıl bulaşıyor?

Monkeypox virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır, ancak insandan insana bulaşma da gerçekleşebilir.

Monkeypox virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar , vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, kızarıklık en yaygın belirtiler olarak biliniyor. Genellikle yüzde başlayan kızarıklıklar daha sonra vücuda yayılıyor.

Suçiçeği ve çiçek hastalığına benzer bir hastalık olan maymun çiçeğine yakalananlar genellikle birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Editör: TE Bilişim