Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait Baykar Bayraktar TB2 tipi silahlı insansız hava aracı, 9 Nisan 2021 tarihinde kritik bir göreve imza attı. İlk kez Ukrayna’nın Doğusunda görev icra eden Bayraktar TB2 SİHA, Rusya’dan tarafından işgal edilen Ukrayna toprakları üzerinde istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevi icra etti. Söz konusu ISR faaliyetleri sonucunda Ukraya’nın, özellikle Donetsk bölgesindeki Rus yanlısı güçlerin tahkimatları hakkında bilgi edindiği biliniyor.

Bayraktar TB2 SİHA’ları operasyonel olarak kullanmaya başlayan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, SİHA’nın uzun menzilden görüntü istihbaratı (IMINT) icra edebilmesi sayesinde bölgedeki Rus hava savunma sistemi, zırhlı birlikler ve topçu bataryalarının yerlerini tespit etmeye başladı.

Ukrayna Doğusunda Uçuş Yapan TB-2 SİHA

Daha önce ise Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları, 2020 yılında icra edilen birtakım tatbikatlara katılmıştı. Bu tatbikatlarda Ukrayna Ordusu, Bayraktar TB2 SİHA’ların Irma Çok Namlulu Roketatar Sistemi ve Vilkha Güdümlü Füze Bataryaları ile etkileşimini test etmişti. Ayrıca Deniz Kuvvetleri ile de bir takım müşterek faaliyetler icra edilmişti.

Ukrayna ve Bayraktar TB2 SİHA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Türkiye’den 2019 yılı içerisinde 6 adet Bayraktar TB2 S/İHA, 3 adet yer kontrol istasyonu ve MAM-L mühimmatı satın almıştı.

Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu yıl içerisinde 2022 yılından itibaren teslim alınması planlanan SİHA’lar için 3 milyar Grivna yani 108.5 milyon dolar bütçe ayırdı. Bu bütçe ile 25 adet S/İHA alımı planlanıyor. Bütçenin büyük bir kısmının ise Bayraktar TB2 SİHA’lar için ayrıldığı üzerinde duruluyor.

Şu anda Türkiye ile beraber ihraç edildiği Katar, Ukrayna ve Azerbaycan’da toplam 160 adet Bayraktar S/İHA Platformu görev yapmaktadır. Bayraktar TB2 SİHA’lar, aynı anda dört adede kadar Roketsan MAM-L mühimmatı ile görev yapabiliyorlar.

Editör: TE Bilişim