Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırılar 43. gününde de devam ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu açıkladı.

Pentagon'dan bir yetkili "Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya'da yeniden toplanmak üzere çekildiler" dedi.

Pentagon sözcüsü John Kirby de, Rusya lideri Vladimir Putin'in "stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini" belirtti; "Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov'u da ele geçiremedi" dedi.

Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kiev'e geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Buça kentindeki olaydan sonra Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını söyledi.

Zelenski, paylaştığı video mesajında, Buça’da gördüklerinden sonra dünyanın modern Rus devletine yönelik tutumunun değiştiğini belirtti.

Söz konusu olaydan sonra Rus askerlerin işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığına işaret eden Zelenski, "Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi. Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz." dedi.

CANLI ANLATIM

14.25 Rusya: Ukrayna yeni bir anlaşma taslağı sundu, teklif İstanbul'da sunulandan farklı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın Rusya'ya çarşamba günü yeni bir anlaşma taslağı sunduğunu açıkladı. Lavrov yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın taslağının İstanbul'daki toplantıda belirtilen hükümlerden farklı olduğunu söyledi.

Lavrov, özetle şunları kaydetti: "Ukrayna çarşamba günü Rusya'ya yeni bir anlaşma taslağı sundu. Ukrayna'nın taslağı İstanbul'da sunduğu tekliflerden farklı. Ukrayna'nın teklifi, Kırım ve Donbas'ın Putin-Zelenski görüşmesinde tartışılması yönünde, bu kabul edilemez. Rusya Ukrayna ile müzakerelere devam edecek, kendi anlaşma taslağını geliştirecek. Rusya başlangıçtaki taleplerini içeren kendi ilk anlaşma teklifini ilerletecek. Washington Zelenski'yi savaşmaya devam etmesi için zorluyor."


13.35 AB’de ‘Rus enerjisine bağımlılık’ sorgulanıyor

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen bir enerji konferansında konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, AB'nin Rusya'dan gelen enerji kaynaklarına fazlasıyla bağımlı olduğunu belirterek, "Bunu sürdürdüğümüz sürece değişmesi gereken enerji geleceğimizi tam olarak kontrol edemeyiz. Bu, yeni bir öncelik değil ama yeni bir aciliyet" dedi.

Avrupa Parlamentosu Sanayi, Araştırma ve Enerji Komite Başkanı ve Romanya Milletvekili Cristian Bușoi de Rusya'nın enerjiyi her zaman silah olarak kullandığını savunarak, “Biz bu duruma karşı birlikte durmalıyız. Zamana karşı bir yarış içindeyiz. Gerekli adımları atmalı, depoları doldurmalı ve sonraki kışa hazır olmalıyız” ifadelerini kullandı.


12.20 Fransa, Rusya’nın Paris Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Fransa, Rusya’nın Paris Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabında, Ukrayna’daki Buça kentine ait görüntülerin "film seti" şeklinde paylaşılmasının ardından Rus Büyükelçi Aleksil Meçkov’u Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Rusya’nın Paris Büyükelçiliği'nin Twitter hesabında dün akşam, Ukrayna’nın Buça kentinden gelen yıkılmış bir sokakta, tank enkazı ve çok sayıda gazetecinin yer aldığı görüntüler, "Film seti, Buça kenti" ifadeleriyle paylaşıldı.

Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, paylaşıma, "Utanç ötesi, orada dur" şeklinde tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği'nin Buça’daki acılara dair uygunsuz ve provokatif paylaşımı nedeniyle Rus Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırmaya karar verdim" ifadesini kullandı.

Drian, Ukrayna’daki savaşa dair Rusya’nın bilgi manipülasyonuyla mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.


11.10 Ukrayna: Rus ordusu 18 bin 900 askerini kaybetti

Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 18 bin 900 askerini, 150 uçağını, 135 helikopterini ve 698 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-7 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 900 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 135 helikopter, 698 tank, 1891 zırhlı araç, 332 top, 108 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri, 1358 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 111 insansız hava aracını da kaybetti.​​​


11.08 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’da 4 yakıt üssü roketlerle yok edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle 4 yakıt üssünü vurduklarını bildirdi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun operasyonlarına ilişkin bilgi verdi.

Ayrılıkçılara ait silahlı birliklerin Sladkoe şehrini kontrol altına aldığını belirten Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’ya ait askeri altyapılarını vurmaya devam ettiğini ifade etti. Konaşenkov, “Gece boyunca denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle Mıkolayiv, Zaporijya, Harkiv ve Çuguyiy’de Ukrayna askeri birliklerine akaryakıt sağlayan 4 yakıt üssü vuruldu.” dedi.

Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna’ya ait 29 askeri unsuru yok ettiğini kaydeden Konaşenkov, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 125 uçak, 93 helikopter, 413 insansız hava aracı, 227 hava savunma füze sistemi, 1987 tank ve zırhlı araç, 218 çok namlulu roketatar, 866 obüs ve havan topu, 1894 özel askeri araç imha edildi.” diye konuştu.


11.05 Alman Der Spiegel dergisi: Rus askerleri Buça'daki vahşeti telsiz mesajlarında konuştu

Alman Der Spiegel dergisi, Rus askerlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesindeki Buça kentinde sivillere yönelik vahşeti telsiz mesajlarında birbirleriyle konuştuklarını yazdı.

Dergi, Alman Dış İstihbarat Servisi'ne (BND) dayandırdığı haberinde, BND'nin Rus askerlerinin telsiz trafiğini kaydettiğini ve bir askerin diğerine kendisinin Buça'da bisikletli birini vurduğunu söylediği ileri sürüldü.

Başka bir telsiz kaydında ​​ise bir kişinin, "Önce askerleri sorgulayın sonra vurun" dediği belirtildiği savunuldu.

BND kayıtlarının, Buça'daki vahşetin ne tesadüfi ne de kontrolden çıkan askerlerin bireysel eylemleri olmadığını gösterdiği vurgulandı.

Telsiz kayıtlarında, askerlerin vahşet ve günlük yaşamları hakkında konuştukları aktarıldı.

Haberde, Rus askerlerin konuşmalarının Buça'da çekilen fotoğrafla örtüştüğüne dikkat çekildi.


11.00 Stoltenberg: Ukrayna’ya daha fazla destek sağlama ihtiyacını ele alacağız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile gazetecilere yaptığı açıklamada, “NATO Dışişleri Bakanları ile yapacağımız görüşmede, Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi, tanksavar silahları ihtiyacını ele alacağımızdan eminim” dedi. NATO'nun 'tüm müttefikleri koruma ve savunma sorumluluğunun olduğunu' söyleyen Stoltenberg, “Dolayısıyla Ukrayna'nın işgalinden bu yana ittifakın doğu kanadındaki askeri varlığımızı artırdık. Rusya tarafında tüm müttefikleri korumaya ve savunmaya hazır olduğumuz konusunda yanlış anlaşılmaya, yanlış hesaplamaya yer olmamasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.



10.21 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'dan NATO'ya 'silah' çağrısı

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin değerlendirmelere bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, NATO'ya "Bize silah verin, savaş Ukrayna'da kalsın" çağrısı yaptığını söyledi.

Kuleba, Rusya'ya yaptırımlarla ilgili "Bir hafta önce, yaptırım önerileri çok daha zayıftı. Bu konuda çok mutsuzduk" dedi. Yaptırımların halen Ukrayna'nın istediği düzeyde olmadığını ifade eden Kuleba, "Rusya'ya tam petrol ve gaz ambargosunda ısrar etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.


9.45 Avusturalya’dan 67 Rus’a yaptırım

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Brüksel’deki NATO toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın işgali nedeniyle 67 Rus oligarka yaptırım uyguladıklarını belirtti.

Avustralya, NATO üyesi olmamasına rağmen Japonya gibi bugünkü NATO toplantısına konuk olarak katılıyor.


9.20 Avusturya, Rusya’ya en son diplomatik yaptırım uygulayan Avrupa ülkesi oldu

Avusturya, Rusya'ya karşı en son diplomatik yaptırım uygulayan Avrupa ülkesi oldu. Ülkenin Dışişleri Bakanlığı, 3 Rus diplomatı Viyana'daki büyükelçilikten ve 1 diplomatı da Salzburg'daki konsolosluktan sınır dışı ettiğini duyurdu. Kara göre Rus diplomatların 12 Nisan'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerekiyor.

09.00 İngiltere Büyükelçiliği'nin güvenlik görevlisine Rusya için casusluk suçlaması

İngiltere'nin Berlin Büyükelçiliği'nde görev yapan bir güvenlik görevlisi, Rusya hesabına casusluk yapmakla suçlandı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; 57 yaşındaki David Ballantyne Smith'in bugün mahkemeye çıkartılması bekleniyor.

Güvenlik görevlisi Ekim 2020- Ağustos 2021 arasında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak 10 Ağustos'ta Alman polisi tarafından tutuklanmıştı.

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı İngiltere'ye sınırdışı edilen Ballantyne'a Rus devletine faydalı bilgileri toplama ve iletmeyle ilgili dokuz farklı suçlama yöneltildiğini açıkladı.


08.43 Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rus petrolü tamamen boykot edilmeli

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya yönelik ambargoları memnuniyetle karşılarken, yine de yetersiz olduğunu söyledi.

Zelenski, son video mesajında Batı'ya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısı yaptı.

Ukrayna lideri ayrıca, ambargo üzerine uzlaşılamamasının Ukrayna halkının yaşamına mal olduğunu vurguladı.

Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupa'ya yapıyor.

Rus petrolü, İngiltere'de petrol talebinin % 8'ini, ABD'de ise % 3'ünü karşılıyor.

Ukrayna lideri Zelenski, Moskova'nın petrol ihracatından, barış görüşmelerini ciddiye almasını gerekmediğini düşündürecek kadar çok para kazandığını belirtti.

Zelenski, Rus bankalarının uluslararası mali sistemde tamamen dışlanması için ısrar etmeyi sürdüreceğini de ekledi.


07.39 Japonya: Rusya'nın savaş suçları cezalandırılsın

Japon hükûmeti, Ukrayna'da sivillerin öldürülmesini "şiddetle" kınayarak işlediği "savaş suçları" nedeniyle Rusya'nın cezalandırılmasını istedi.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu düzenlediği basın toplantısında "Rus askerlerinin Ukrayna'da sivilleri öldürdüğü" haberlerinin hükûmeti "şoka uğrattığını" ve bu eylemleri şiddetle kınadıklarını söyledi.

Masum sivillerin öldürülmesini "uluslararası insani hukukun ciddi şekilde çiğnenmesi" olarak niteleyen Matsuno, "gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Rusya'nın savaş suçlarının cezalandırılması" gerektiğini belirtti.

Japonya'nın G7 ülkeleriyle iş birliği ve uluslararası toplumla dayanışma halinde hareket ettiğini kaydeden Matsuno, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) hamlelerini ise "endişeyle" izlediklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in BMGK'ye hitabında dikkati çektiği "Güvenlik Konseyinin reform edilmesi taleplerine" yönelik Matsuno ülkesinin, reform faaliyetlerine destek vereceğini kaydetti.


04.56 Pentagon: Rus güçlerin Kiev ve Çernihiv'den çekilmesi tamamlandı

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu açıkladı.

Pentagon'dan bir yetkili "Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya'da yeniden toplanmak üzere çekildiler" dedi.

Pentagon sözcüsü John Kirby de, Rusya lideri Vladimir Putin'in "stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini" belirtti; "Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov'u da ele geçiremedi" dedi.

Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kiev'e geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Savaş Çalışmaları adlı düşünce kuruluşu ise geri çekilen Rus güçlerin savaş kabiliyetini kazanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünü aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği 130 taburun 80'den fazlasının hâlâ ülkede olduğu tahmin ediliyor.

Amerikan haber ajanslarına konuşan bir savunma yetkilisi ise geri çekilen Rus askeri sayısının yaklaşık 24 bin olduğunu belirtti.


02.30 Zelenski: "Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Buça kentindeki olaydan sonra Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını söyledi.

Zelenski, paylaştığı video mesajında, Buça’da gördüklerinden sonra dünyanın modern Rus devletine yönelik tutumunun değiştiğini belirtti.

Söz konusu olaydan sonra Rus askerlerin işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığına işaret eden Zelenski, "Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi. Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz." dedi.

Zelenski, objektif bir soruşturma, görgü tanıkları ve uydu gözetimi sayesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki savaş suçlarını ortaya çıkaracaklarını ve hakikat arayışını sürdüreceklerini kaydetti.

Bugün Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketini açıkladığını ve söz konusu yaptırımların ne kadar etkili görünmesine rağmen yeterli olmadığını vurgulayan Zelenski, "Rus bankacılık sisteminin uluslararası finanstan tamamen engellenmesi konusunda ısrar etmeye devam edeceğiz. Ayrıca demokratik dünyanın şu veya bu biçimde Rus petrolünü reddetmesini de sağlayacağız." diye konuştu.

Zelenski, savaşı durdurmak için daha fazlasının yapılması gerektiğinin altını çizerek "Rusya’ya karşı acı verici bir yaptırım paketi ile gerçekten ihtiyacımız olan silah tedariki. Yoksa Rusya bunu Donbas’ta yeni bir kanlı dalga başlatma izni olarak görecektir." ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra Zelenski, güvenli bölgelerde ekonomik faaliyetleri yeniden canlandırma kararı aldıklarını belirterek "Düşmanla sahada doğrudan çatışma tehdidinin olmadığı bölgelerdeki tüm topluluk liderlerini, ekonomik süreçleri yeniden başlatmak için insanların geri dönüp çalışmalarına gerekli olan her şeyi yapmaya çağırıyorum." diye konuştu.

Karşı tarafın muharebe gücünü artırarak yeniden aktif taarruz operasyonları başlatmaya hazırlandığını aktaran Zelenski, "Savaşacağız ve geri çekilmeyeceğiz. Rusya ciddi anlamda barışı aramaya başlayana kadar kendimizi savunmak için tüm seçenekleri değerlendireceğiz." dedi.

Editör: TE Bilişim