Hangi markalar daha güvenli?

Apple markasına ait cihazlar genellikle Android işletim sistemli rakiplerine göre daha güvenli kabul edilir, ancak yine de hiçbir ürün yüzde 100 güvenli değil.

Her iki platform da risklere açık. Bir iOS sistemi için kötü amaçlı yazılım aracı geliştirmek daha fazla zaman, emek ve para yatırımı gerektirse de, özdeşliğe sahip bir cihaza sahip olmak tehlikeler açısından başarıyı arttırabilir.

İzlenip izlenmediğimi nasıl anlarım?

Binlerce telefonun Pegasus casus yazılımı ile izlenmesi çok fazla bir rakam gibi görünse de bunun kamuya açık işler yapmayan veya politik olarak aktif olmayan kişileri izlemek için kullanılması pek de olası değil.

Bir aygıtın içinde gizli bir şekilde kalmak casus yazılımların doğasında var. Bununla birlikte, cihazların güvenliğinin ihlal edilip edilmediğini gösteren mekanizmalar da var.

Bunu belirlemenin nispeten kolay yolu, Uluslararası Af Örgütü’nün Mobil Doğrulama Yazılımı (MVT)’nı kullanmaktır.

Bu uygulama hem Linux hem de MacOS tabanlı sistemlerde çalışabilir ve telefondan alınan bir yedeği analiz ederek mobil cihazınızı inceleyebilir.

Bu yazılım bir cihazın güvenliğinin ihlal edildiğini doğrulamayacak veya çürütemeyecek olsa da, bazı ipuçları sağlayabilecek ‘güvenlik göstergelerini’ tespit edebiliyor.

Editör: TE Bilişim