Kuzey Kore resmi kanalında yer alan habere göre, füze denemesi geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Yapılan iki testte de füzeler, 1500 kilometreden fazla mesafe yaptı. 

Füze tatbikatı ile ilgili henüz bağımsız uluslararası kanallardan doğrulama gelmezken; Pyongyang , geçen Ocak ayında, ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın yemin töreninden saatler sonra füzelerini denemişti. 

Kuzey Kore'nin yürüttüğü balistik füze ve nükleer programının durdurulması amacı ile  uluslararası yaptırımlar işletiliyor.

Fotoğraflar ortaya çıktı

Testler, Kuzey Kore'nin hız kesmeden  silah  teknolojilerini geliştirdiğini gösteriyor. İktidardaki İşçi Partisi'ne ait gazetesi Rodong Sinmun füze denemesi haberini, yeni uzun menzilli balistik füzenin fotoğrafları ile yayımladı. 

Kuzey Kore'nin devlet ajansı KCNA kaynaklı açıklamada, son denemede kullanılan füzenin iki yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu söylendi. 

Demeçte ayrıca, söz konusu yeni tip füze için, "düşman güçlere karşı, etkili bir caydırıcı daha elde etme noktasında önemli olduğu" ifadesine yer verildi. 

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un isminin bulunmadığı haberde, denemenin iktidar partisinin önde gelen isimlerinden Pak Jong Chon tarafından takip edildiği aktarıldı.

Resim

Biden'dan diplomatik çağrı

Son füze denemesinin tarihinin; önemli nükleer silahsızlanma toplantısından bir gün önceye denk gelmesi de uluslararsı toplum tarafından manidar karşılandı.Tokyo'da  ABD, Güney Kore ve Japonya silahsızlanmayı görüşmek üzere bir araya gelecek. Söz konusu toplantının önemli gündem başlıkları arasında, Kuzey Kore'yi görüşme masasına çekmek bulunuyor. 

Biden yönetimi, Pyongyang ile nükleer silahsızlanma konusunda diplomasi kanallarının her daim açık olduğu mesajını verdi. Ancak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yaptırımların hafifletilmesi adına  bir garanti verilmiyor. 

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim, Kuzey Koreli yetkililerle istedikleri yerde buluşmaya hazır olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim