Irak yönetimi komşu ülkelerin katılımıyla ‘Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi’ gerçekleşetirecek. 28 Ağustos’tayapılması planlanan zirvede son yıllarda ortadoğu coğrafyasında artan gerilim, istikrarsızlık ve terör olayları gibi konular ele alınacak. Irak’ın öncülüğünde başkent Bağdat’ta gerçekleşecek zireveye, Türkiye’nin başta olmak üzere,  Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İran, Mısır, BAE ve Katarlı gibi ortadoğuda söz sahibi ülkelerin katılacağı tahmin ediliyor.

Macron’dan kritik Musul ziyareti

Bölge ülkelerinin yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı’nın da davet edildiği zirveye katılacağı bildirildi. Elyseé Sarayı’ndan yapılan açıklamada Irak’ın ortadoğu barışı için kilit rol oynadığını ve Fransa'nın terörizme karşı mücadeleyi güçlendirmek ve barış için Irak merkezi yönetimi ile ekonomik kalkınma ve istikrarın sağlanması için her çeşit işbirliğine hazır oldukları ifade edildi. Aynı açıklamada Macron’un IŞİD kontrolündeki Musul’da her kesimden halkla bir araya geleceği duyuruldu. Macron göreve gelmesinden bu yana Irak’a ikinci ziyareti olacak…

Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılması bekleniyor

Ağustos ayının başında Irak Dışişleri Bakanı’nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a zirveye katılması için Başbakan Mustafa Kazımi adına davet mektubu sunulduğu söylenmişti. Erdoğan zirveye katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın veya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil etmesi bekleniyor.

Üst Düzey Güvenlik

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, yarın yapılması planlanan "Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi" öncesi üst düzey güvenlik önlemleri ile başlayacak. Zirvenin düzenleneceği, hükümet binalarıyla birçok yabancı misyon temsilciliğinin bulunduğu Yeşil Bölge'nin girişlerinde ve çevresinde çok sayıda askerin yığıldığı öğrenildi.

Bölge ülkelerinin sorunları konuşulacak

Ortadoğu bölgesinde süregelen, sorunların çözümü  için toplanılan "Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi"nde İran ile başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri arasındaki kronikleşmiş gerilimin ele alınması bekleniyor. Öte yandan Lübnan’daki kriz, Yemen’deki savaş, Suriye iç savaşı, bölgesel ve küresel su krizi gibi konuların da zirvede gündeme gelmesi hedefleniyor. Iraklı yetkililer Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Bağdat Suriye savaşında taraf olması gerekçesiyle davet edilmediğini açıkladı. Bu toplantıda, birçok alanda çeşitli ve zıt görüşlere sahip ülkeler arasında diyalogaların geliştirilmesine odaklanılacak.

Editör: TE Bilişim