İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında gördüğü işkencede ölmesi sonrasında başlayan gösteriler devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Fars Haber Ajansı, Tahran'ın kuzeybatısındaki Kazvin eyaletinde düzenlenen gösterilerde eylemcilerin, sokaklardaki çöp konteynerlerini ateşe vererek rejim karşıtı sloganlar attığını belirtti. Göstericilerden bir kısmının ise caddedeki polise ait bir minibüsü ve bir otomobili ateşe verdiği belirtildi. Haberde, motosikletli devriyelerle olay yerine gelen polis ve Besic üyelerinin cop ve biber gazı kullanarak protestoculara saldırdığı ve birçok kişinin de gözaltına alındığı aktarıldı.

İran resmi haber ajansı IRNA ise Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zincan, İlam, Hemedan gibi birçok kentte gösteriler yapıldığını ve Meşhed'de protestocu bir grubun bir otomobili ve bir polis memurunu ateşe vermeye çalıştığını yazdı.

Protesto gösterilerinde şimdiye kadar 5 kişinin güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü belirtiliyor. İnsan Hakları Örgütleri açılan ateş sonucu öldürülenlerin ikisinin Mahsa Amini'nin memleketi olan Sagız kentinden olduğunu açıkladı. İranlı resmi makamlar ölümleri doğrulamazken 7 bölgede çıkan protestoların güvenlik güçlerince bastırıldığını duyurdu.

NE OLMUŞTU?
13 Eylül'de Tahran'daki ailesini ziyarete giden Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında darp edildi. Aldığı darp nedeniyle hastaneye kaldırılan Amini, tedavisinin üçüncü gününde 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından İranlı kadınlar sokaklara döküldü. Sokaklarda devam eden protestolarda "Kahrolsun şeriat", "Humeyni'ye ölüm", "Zalimlere ölüm" ve "Diktatöre ölüm" sloganları atıldı. Polis kitleye plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.

İran'da kadınlar, Mahsa Amini'nin ölümünü protesto etmek için saç kesme eylemi yaptı. Sosyal medyada açılan #MahsaAmini etiketinde 4 milyondan fazla paylaşım yapıldı

İran’da ahlak polisinin gözaltısı sırasında Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinden sonra başlayan gösteriler beşinci gününe girerken, sokak çatışmalarında bir güvenlik görevlisi dahil üç kişinin daha ölmesiyle toplam ölü sayısı en az sekize çıktı.

Editör: TE Bilişim