The Sunday Times gazetesine konuşan İngiliz kaynaklar, savaş gemilerinin Karadeniz’e intikalinin “Ukrayna ve İngiltere’nin NATO müttefikleri ile dayanışma göstermeyi amaçladığını” belirtti. İntikal kapsamında HMS Queen Elizabeth uçak gemisi görev grubunda yer alan bir adet Type 45 destroyer ve bir adet Type 23 firkateyn Akdeniz’den ayrılıp İstanbul Boğazı’ndan geçecek Karadeniz’e ulaşacak.

A guide to the Type 23 Frigate

Bu sırada ise Akdeniz’de konuşlu olacak olan HMS Queen Elizabeth uçak gemisindeki F-35B savaş uçakları ve denizaltı avcısı Merlin helikopterleri, Karadeniz’deki İngiliz gemilerini korumak üzere teyakkuzda olacak.

Type 45 destroyer - Wikipedia

İngiliz Donanması, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada- yani Rusya ve Ukrayna arasındaki mevcut kriz başlamadan önce- HMS Queen Elizabeth uçak gemisi görev grubundan bazı gemilerin Karadeniz görevine de çıkacağını belirtmişti.

Çin Uçak Gemisi - ABD

İngiliz Donanması planlı intikalde değişikliğe gitmezken ABD, Karadeniz’e yollamayı planladığı 2 destroyerin Boğaz’dan geçişini erteleme kararı almıştı.

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Boeing RC-135W Rivet Joint elektronik keşif uçakları, bu ayın başından itibaren Kırım ve Donbas bölgesi civarında 8 uçuş gerçekleştirdi.

İngiltere, bu hafta içerisinde düzenlenecek olan bir NATO tatbikatı kapsamında Romanya’ya 4 adet de Typhoon savaş uçağı sevk etme kararı almıştı.

Çin'den İngiltere'ye HMS Queen Elizabeth tepkisi

Editör: TE Bilişim