El Salvador hükümeti, geçtiğimiz gün Bitcoin'i para birimi olarak kabul etti. Ertesi gün Bitcoin, 52 bin dolar seviyesinde 43 bin dolara gelriledi. Muhalefet partisinden gelen açıklamada  bu gerilemenin ülkeye 3 milyon dolara mal olduğunu söyledi.

El Salvador hükümeti, geçtiğimiz gün Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul ettiğini duyurmuş, kriptoparayı tanıyan devlet olarak tarihe geçmişti. Söz konusu gelişmenin ardından Bitcoin, 52 bin dolar seviyesinden 43 bin dolara gelrileyerek 2021 yılının en düşük seviyesini gördü. %20 oranında gerçekleşen geri çekilme, halihazırda yoksullukla mücadele veren ülke San Salvador ekonomisinin çöküşünü hızlandırdı.

Ülkenin muhalefeti Bitcoin’in resmi para olarak kabul eden hükümeti topa tuttu. Muhalefet partisinden gelen açıklamada  bu gerilemenin ülkeye 3 milyon dolara mal olduğunu bildirdiler. El salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ise sessizliğini korurken bu sonucu öngörememekle suçlanıyor.

Neler yaşandı?

El Salvador’da Bitcoin’in resmi para olarak kabul edilmesinden sonra yetkililer harekete geçmiş, harcanması için Chivo adında bir dijital cüzdan oluşturmuştu. Başlarda, Huawei ve Apple gibi platformlar bu cüzdanı ödeme seçeneğine eklememiş, bu durum yetmezmiş gibi sunucular kayıt yaptırmak isteyen kullanıcı talebini karşılayamayınca devredışı kalmıştı. Ancak Starbucks, McDonalds gibi şirketler peş peşe Chivo’yu ödeme seçenekleri arasına eklemeye başlamışlardı. Tüm olumsuzluklara rağmen hükümet halka iyimser bir ekonomik tablo vaat etmiş, vatandaşın Bitcoin’e geçişi için devlet teşviği vermişti. Hükümet tarafından doların resmi para olmaya devam edeceği söylenmiş ancak dijital dönüşüme elverişsiz olanlar dışında tüm şirketlerin Bitcoin’i benimsemesi zorunlu kılınmıştı.

Muhalefetten sert itiraz

Sunulan iyimser ekonomik beklentilere karşın Bitcoin’in dolar kaşısında %20 oranında düşmesi ülkede soğuk duş etkisi yarattı. BBC’nin haberine göre muhalif politikacı Johnny Wright Sol verdiği beyanda, "Başkan Bukele ve kurmayları ülke ekonomisi üzerine kumar oynadılar ve kaybettiler. Nüfusun çoğunluğu kripto para birimleri hakkında çok az şey biliyor. Bilinen tek değişken, piyasanın çok değişken olduğu... Bugün yaşananlar ise kesinlikle itirazımıza kanıt niteliğindedir." dedi. Ayrıca Sol, Bitcoin'in uygun bir ulusal para birimi olmadığını ve aceleye getirildiğini söyledi ve "Bitcoin yasası neredeyse hiç tartışma olmadan parlamentoda onaylandı. Geçmesi sadece beş saat sürdü. Kripto para birimi veya Bitcoin düşmanı değiliz, ancak işletmelerin ödemede Bitcoin'i  dayatmasını kabul etmiyoruz ve sunulan pembe beklentilere inanmıyoruz. Devlet bu ödemeleri destekliyor ve riski üstleniyor ama günün sonunda bu yük vergi mükelleflerinin yani hepimizin sırtına binecek."

Halk tepkili, esnaf memnun

El Salvador’da yaşanan krize tek itiraz eden yalnızca Wright Sol değil.  1000'den fazla protestocu, havai fişeklerin atıldığı ve lastiklerin yakıldığı ülkenin yüksek mahkemesinin önünde toplandı.

Finansal istikrarsızlık bir yana dursun halkın bir kesimi, Bitcoin'in benimsenmesinin yasadışılığı körükleyebileceğini söylüyor. Bu gelişme halkın asayişini de etkileme potansiyeli taşıyor. Halkın tepkisine karşın esnaf bu adımdan memnun gibi görünüyor. İşletme sahibi Hernandez, BBC’ye yaptığı açıklamada volatiliteden dolayı ticaretinin  aksamadığını söylerken "Bunu bir risk olarak görüyorum evet - ama diğer risklerden ötede değil. Bazen ürünler stokta birikir ancak satamazsınız. Hepsi bu! dedi. Hernandez ayrıca"Başkaları bir kriz gördüğünde, ben bir fırsat görüyorum." İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim