Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile yapacağı kritik toplantı öcesi bir özel televizyon kanalında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Dendias ile görüşme - Sorunlarımızı çözmek için ne AB'ye ne de başka bir ülkeye gerek yok. Konuşarak sorunlarımızı biz çözebiliriz. Doğu Akdeniz Konferansı teklifimiz hala geçerlidir. Ege'de anlaşamadığımız birçok konu var, bunları görüşeceğiz.

Miçotakis'in Libya ziareti sonrası açıklaması - Her ğlke, her ülke ile görüşebilir. Libya, Türkiye ile anlaşmasının arkasında olduğunu söyledi. Bu MEB anlaşması Libya'nın da Türkiye'nin de çıkarına... Yunanistan da deniz yetki alanı için Mısır'la görüştü. Libya ile anlaşmamızda bir risk görmüyorum.

Yunanistan'ın ABD ile tatbikatı - Tatbikatlar Türkiye'de farklı yorumlanıyor. Her ülke tatbikat yapabilir. Tatbikatların pek bir anlamı yok. Bir ülkeye karşı blok halinde başlatılan tatbikat farklı tabi. Mısır ile Rusya da Karadeniz'de ortak bir tatbikat yaptı. Bunlar ülkeler arasında sembolik işbirliğidir. Ama silah verme, silahlandırma başka bir şeydir. ABD bugüne kadar dengeli bir politika izledi. ABD'den dengeli tutumu ve politikalarını sürdürmesi gerektiğini söyledik. Bazen Rum lobisi nedeniyle farklı açıklamalar olabiliyor.

Mısır ile görüşme - Samih Şukri ile daha önce birçok kez görüştük. Demek ki, bugün şartlar daha olgun ve uygun. İstihbaratlar tarafından açılan kanaldan sonra Dışişleri Bakanları arasında bunun devam etmesi konusunda mutabıkız. Ben kanalda gemi sıkışması sonrası yardım teklifinde bulunduk. Kendisi ihtiyaç olursa döneceğim dedi. Sonra da Ramazan öncesi aradı, Ramazan'ı tebrik etti. Mayıs'ın başında bir heyet gidecek, sonra Samih Şukri ile biz bir araya geleceğiz. Açık açık konuşacağız. İlişkilerimizi istediğimiz düzeye getireceğiz. İlişkilerimizin en gergin olduğu dönemde bile şunun altını çizdik, Mısır halkı bizim kardeşimizdir. İslam için, Afrika için Mısır önemli bir ülke. Mısır'ın istikrarı önemli.

Editör: TE Bilişim