BM’den uyarı: Covid-19 benzeri bir salgına neden olabilecek yaklaşık 1 milyon virüs bulundu - 1

TÜM PANDEMİLER İNSAN FAALİYETLERİNDEN KAYNAKLANIYOR

Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim Politika Platformu (IPBES) tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre,  bugüne kadar dünyada meydana gelen tüm pandemilerin kökenleri hayvanlar tarafından taşınan mikroplara dayanıyor. Ancak ortaya çıkışları tamamen insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor. 

BM’den uyarı: Covid-19 benzeri bir salgına neden olabilecek yaklaşık 1 milyon virüs bulundu - 2

YAKLAŞIK 1 MİLYON VİRÜSÜN YENİ SALGINLARA NEDEN OLMA POTANSİYELİ VAR

Araştırmacılar, doğada yaklaşık 1,7 milyon keşfedilmemiş virüs bulunduğunu tahmin ettiklerini ve bunların yarısının insanlara bulaşma ve yeni salgınları tetikleme potansiyeline sahip olduğunu açıkladı. 

BM’den uyarı: Covid-19 benzeri bir salgına neden olabilecek yaklaşık 1 milyon virüs bulundu - 3

HER YIL BEŞ VİRÜSÜN ÖNÜNDEKİ TÜR ENGELİ ORTADAN KALKARAK, İNSANLARA BULAŞMAYA HAZIR HALE GELİYOR

22 bilim insanından oluşan ekip raporunda, hayvanlardan yayılan “zoonotik” hastalıkların neredeyse üçte birinin, ormanların kaybı nedeniyle ortaya çıktığını ve yaban hayatı ile insanlar arasındaki  yakın temastan kaynaklandığını söyledi. Araştırmacılar, böylesi bir yıkımın ardından gelişen  yarasa ve fare gibi hayvanların endişe verici hastalıkları taşıma olasılığının yükseldiğini aktardı. Buna göre  her yıl yaklaşık beş virüsün önündeki tür engeli ortadan kalktığı için direk olarak insanlara bulaşmaya hazır hale geliyor. 

BM’den uyarı: Covid-19 benzeri bir salgına neden olabilecek yaklaşık 1 milyon virüs bulundu - 4

Uzmanlar, gelecekteki salgınları engellemek için insanlığın ormansızlaşma, hayvancılık üretimi ve vahşi yaşam ticareti gibi biyolojik çeşitlilik kaybına yol açan faaliyetleri azaltması gerektiğini belirtti.  

BM’den uyarı: Covid-19 benzeri bir salgına neden olabilecek yaklaşık 1 milyon virüs bulundu - 5

"PANDEMİLER GİZEMLİ BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKMIYOR VE ÖNLENEBİLİR"

IPBES ve EcoHealth Alliance başkanı Peter Daszak, yaptığı basın açıklamasında  "Covid-19 salgınının veya herhangi bir başka salgının nedeni hakkında büyük bir gizem yok. İklim değişikliğinin ve biyolojik çeşitlilik kaybını hızlandıran aynı insan faaliyetleri, pandemi riskini de tetikliyor. Araziyi kullanma şeklimizdeki değişiklikler; tarımın genişlemesi ve yoğunlaşması, sürdürülemez ticaret, üretim ve tüketim doğayı bozar. Ardından bu durum yaban hayatı, çiftlik hayvanları, virüsler ve insanlar arasındaki teması artırır. Pandemilere giden yol bu” ifadelerini kullandı. 

BM’den uyarı: Covid-19 benzeri bir salgına neden olabilecek yaklaşık 1 milyon virüs bulundu - 6

GELECEK YILLARDA PANDEMİLERİN SAYISI VE ZARARLARI ARTACAK 

Bununla birlikte araştırmacılar, yeni salgınlar  ortaya çıktıktan sonra müdahale etmenin, Covid-19 pandemisinin de yaşandığı üzere, halk sağlığı önlemlerine ve yeni aşı ve terapötiklerin geliştirilmesine dayanarak  “yavaş ve belirsiz bir yol”  olduğu konusunda uyardı. Hem büyük miktarlarda can kayıplarının  hem de küresel ekonomide yaşanan ciddi zararın tekrarlanacağı ifade edildi.  

Editör: TE Bilişim