Her iki taraf da sosyal medya üzerinden yayınladıkları bilgiler ve videolarla bir bilgi savaşı yürütüyor. Elbette yalan bilgilerin stratejik kullanımı ve bu yalan bilgilerin çürütülmeye çalışılması da bu bilgi savaşında önemli rol oynuyor.

Rusya-Ukrayna savaşı sırasında yaşanan bu bilgi savaşını yakından izleyen Amerika, askerlerini sosyal medya operasyonlarına karşı da savaşmaya hazırlıyor. Peki sosyal medya operasyonlarına karşı verilen bir savaş nasıl işliyor?

sosyal medya

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde yer alan ABD Ulusal Eğitim Merkezi’nde bu ay askerlerin katıldığı bir rol yapma etkinliği düzenleniyor. Bu rol yapma etkinliğinde senaryo ise şu şekilde işleniyor. Amerikan askerleri Ujen adı verilen hayali bir şehre operasyon düzenlemeye çalışıyor. Ancak Ujen’i kontrol eden düşman askerleri (ki bu tatbikatta düşman askerleri Rusça konuşuyor) sosyal medyada sürekli Amerikan askerlerine karşı yalan haberler yayarak bölge halkını kışkırtmaya çalışıyor. Eğitimin amacı Amerikan askerlerine böylesi bir durumda nasıl karşılık vermeleri gerektiğini öğretmek.

Tatbikatta düşman askerlerine hayat veren askerler karşı tarafı kötü gösterecek, olduğundan daha saldırgan bir izlenim çizecek kareler yakalamak için telefonları ve kameraları ile görüntü peşinde koşarken, saldırıya geçen Amerikan askerleri bu dezenformasyonun önüne geçmek için bilgi akışını mümkün olduğunca kontrol etmeye ve kendi taraflarını olumlu şekilde yansıtmaya çalışıyor.

Öte yandan Kaliforniya’da gerçekleşen bu tatbikatta çok sayıda drone kullanılması da dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim