Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban biri hamile olmak üzere dört kadın polis memuru öldürmekle suçlanıyor. 15 yıllık polis memuru polis memuru Negar Masumi'nin Cumartesi günü Taliban tarafından öldürüldüğü belirtilirken Afganistan'da pek çok kadın polis memuru ölüm tehdidi alıyor. 28 yaşındaki polis memuru Çavuş Fatima Ahmadi: "Bugün Negar'ı öldürdüler, yarın beni öldürecekler, ertesi gün başka bir kadını öldürecekler" diyor. 

'TALİBAN'IN YENİ STRATEJİSİ: SORUMLULUKTAN KAÇMAK'

Ülkenin iç bölgelerindeki Ghor vilayetinin merkezi olan Firuz Koh'ta görevli polis memuru Negar Masumi'nin evi cumartesi gecesi kendilerine 'Taliban mücahitleri' diyen kişilerce basıldı. Guardian'ın ismini vermek istemeyen bir aile yakınını kaynak göstererek verdiği habere göre, eve giren militanlar Masumi'nin eşini ve dört oğlunu bağlayıp içerideki odaya götürdükten sonra kadın polisi silahla dövdü, ardından başından vurarak öldürdü. Masumi'nin 8 aylık hamile olduğu belirtildi.

Yakını "Bizim uyarılarımızı dinlemedi. Bugün morartılmış ve lime lime edilmiş bedenini toprağa verdik" ifadelerini kullansa da, Taliban tarafından yerel medyaya yapılan açıklamada söz konusu iddialar reddedildi, olay hakkında soruşturma yürütüldüğü aktarıldı. Bununla birlikte, ülkeyi an itibariyle terk etmiş Ghor vilayetinden insan hakları aktivisti Hassan Hakimi, 'sorumluluktan kaçmanın Taliban'ın yeni stratejisi' olduğunu savundu. Taliban'ın savaşçılarına 'hedefleri gizlice öldürmelerini emrettiğini' söyleyen Hakimi, örgütün 'kendi Taliban yanlısı akrabalarını saldırılara dahil edip olayı bir aile kavgası şeklinde gösterme' niyetinde olduğunu kaydetti. 

'KAFİRLERE ÖLÜM' MEKTUBU

Taliban hükümet ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarına 'af' ilan etmiş olsa da Afgan güvenlik güçlerinde görevli özellikle kadınların öldürüldüğüne dair haberler geliyor. Geçtiğimiz üç ay içerisinde Masumi haricinde en az dört kadın polis memurunun Kandahar, Kapisa ve Gazni vilayetlerinde öldürüldüğü bildiriliyor. Yerel basında yer alan habere göre Ağustos'ta Gazni vilayeti Taliban'ın eline düştükten sonra iki kadın polis memuru şehirden kaçırıldı ve Taliban tarafından katledildi.  

Başkent Kabil'de görevli Teğmen Maryam rumuzlu kadın anti terör memuru ise, kuzeylerindeki vilayet düştükten sonra aile evine tehdit mektubunun geldiğini, firar eden mahkumların kendisini tanıdığını ileri sürdü. "İslam emirliği, kafirlere ve hizmetkarlarına karşı cihadı dini bir zorunluluk olarak görüyor, kafirleri öldürerek onları cehenneme gönderiyoruz" ifadeleri ile başlayan doğrulanmamış kopyaya göre metnin Taliban'ın bölgedeki askeri komisyonu tarafından gönderildiği iddia ediliyor. Metinde kadın memurun babasından 'Maryam'ı ve eşini kendilerine teslim edilmesi' emrediliyor. Ulusal Güvenlik Müdürlüğü (NDS) çalışanı 25 yaşındaki Maryam'ın eşiyle birlikte Pakistan'a kaçtığı aktarılıyor. 

'ÖLMEDEN ÖNCE SESİMİ ÇIKARTMAK İSTİYORUM'

Ancak Afgan güvenlik güçlerinde çalışan kadınları tehdit eden tek grup Taliban değil. Balkh ve Kabil bölgelerinde çalışmış 28 yaşındaki polis memuru Çavuş Fatima Ahmadi, "Biz sadece Taliban'dan korkmuyoruz, aynı zamanda onların serbest bıraktığı mahkumlardan korkuyoruz" diyor.

Ahmadi'nin geçtiğimiz Ağustos ayında iş yerindeki iki üst düzey erkek çalışma arkadaşı tarafından tacize uğradıktan sonra polis kimliğini yakması ve bu protestosunu videoya çekerek Facebook üzerinden paylaşması ülkede büyük yankı uyandırmıştı. Taciz hakkında hiçbir işlem yapılmamasından şikayetçi olan Ahmadi, daha sonra akrabalarının kendisiyle ilişkilerini kestiğini ve üç kez saldırıya uğradığını söylüyor. Kadın polis memuru, ilk iki saldırıdan kaçmayı başarsa da, üçüncü saldırıda motorsikletli bir erkeğin eve doğru giderken kendisini bıçakladığını anlatıyor. Ahmadi, biri sağ eline diğer üçü ise beline aldığı yaralar olmak üzere bıçaklı saldırıya uğradığını söylüyor. Tüm bu saldırıları polise rapor etmesine karşın kimsenin gözaltına alınmadığını ekliyor. 

Masumi'nin ölümünden sonra bir ses kaydı ile Ahmadi "Bugün Negar'ı öldürdüler, yarın beni öldürecekler, ertesi gün başka bir kadını öldürecekler" ifadelerini kullanıyor: "Ben ölümü kabul ettim, ama ölmeden önce sesimi çıkartmak istiyorum, böylece diğer kadın ölüm ile yüzleşmesin." 

'KADINLARDAN İNTİKAM İÇİN FIRSAT DOĞDU'

Ülkesinde gizlenmekte olduğu söylenen 24 yaşındaki başka bir eski kadın polis memuru ise daha Taliban öncesinde kendilerine yönelik dile getiren ithamlara dikkat çekiyor: "Geçtiğimiz yirmi yıldır da çok kötü bir durumda yaşıyorduk. İnsanlar, kendi ailelerimiz de dahil olmak üzere, kadın polisleri 'orospu' olarak görüyordu.  Şimdi Taliban'ın yönetiminde kadınlardan intikam almak için aşırılıkçılara fırsat doğdu."

Eski Afganistan İçişleri Bakanlığı'nın aktardığı verilere göre son yirmi yıl içerisinde toplamda 4 bin 500 kadın polis gücünde, 2 bin kadın ise Afgan ordusunda görev aldı.

Editör: TE Bilişim