ABD Savunma Bakanlığı’nın 2023 Yılı Bütçe Tasarısı’nın taslağına eklenmek üzere, Türkiye’ye F-16 Blok 70 satışı ile ilgili bir madde eklendi.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Frank Pallone, Temuuz 2022’de Türkiye’nin F-16 Blok 70 tedarikini içeren bir yasa tasarısı sunmuştu. Frank Pallone tarafından sunulan yasa tasarısında özetle; Türkiye, ABD’den alacağı F-16 Blok 70 savaş uçaklarını Amerikan çıkarlarına göre kullanırsa ve Yunan hava sahasını bu uçaklarla ihlal etmeyeceğini garantiler ise Türkiye’ye uçakların satışının “önü açılabilir.” ifadeleri bulunuyordu. Pallone’nin yasa tasarısı, 179 hayır oyuna karşılık 244 evet oyuyla kabul edilmişti.

BU SEFER BOB MENENDEZ
Bu sefer ise ABD Senatosu’ndan benzer bir hamle geldi. Senatör Bob Menendez tarafından hazırlanan madde özetle Türkiye’ye satılması olası F-16 Blok 70 savaş uçaklarının, Yunanistan’a karşı kullanılmamasını içeriyor. Senatör Menendez, söz konusu maddenin ABD Savunma Bakanlığı 2023 Bütçe Kanununa (NDAA) eklenmesini hedefliyor. Bahsi geçen maddenin NDAA’ye eklenip eklenmeyeceği ise senato içerisinde bu ay içerisinde yapılacak görüşmelerin ardından belli olacak.

İlgili maddenin Senato’nun NDAA taslağına eklenmesi, Türkiye açısından oldukça problemli bir konu. Çünkü halihazırda Temsilciler Meclisi’nde, benzer bir madde bulunuyor. Senato ve Temsilciler Meclisi tarafından hazırlanan NDAA taslaklarında bulunan maddeler, nihai olarak karma komisyonlarda tartışılacak. Karma komisyondan da geçmesi durumunda Türkiye’ye F-16 Blok 70 satışını kısıtlayan maddeler, nihai olarak ABD Savunma Bakanlığı 2023 Bütçe Kanunu’na eklenmiş olacak.

Başkan Biden’ın bu tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor ancak NDAA tarihinde şimdiye kadar sadece 5 adet tasarı veto edildi.

Türkiye’nin F-16 Blok 70 Tedarik Programı
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın acil harekat ihtiyacı kapsamında Türkiye, geçtiğimiz yıl ABD’ye bir talepte bulunmuştu. Söz konusu talep, 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 Blok 40 / 50+’ın Blok 70 seviyesine modernizasyonunu içeriyor.

Acil harekat ihtiyacı talebi kapsamında ilk toplantı Aralık 2021’de, ikinci toplantı ise Şubat 2022’de gerçekleştirilmişti. Türk ve Amerikan heyetleri, son olarak 15 Ağustos 2022 tarihinde ABD’de bir araya gelmişti.

Editör: TE Bilişim