İran’da, ‘başörtüsü kurallarına’ uymadığı gerekçesi ile İrşad Devriyeleri olarak bilinen ‘ahlak polisleri’ tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda gözaltına alınan binlerce kişi hakkında ölüm cezası istendi.

Newsweek’in aktardığı habere göre, İran parlamentosunda yapılan oylamada 290 milletvekilinden 227’si protestoculara ölüm cezasını onayladı. Ülkede Mahsa Amini protestosuna katılan eylemcilerin yargılamalarının ne zaman başlayacağı bilinmiyor.

İran parlamentosundaki milletvekilleri son günlerde protestoculara “sert cezalar” verilmesi yönünde çağrıda bulunuyordu. 227 milletvekilinin imzaladığı bir dilekçede, İran parlamentosu yargıdan protestoculara ‘en sert cezayı’ vermesini istemişti.

NE OLMUŞTU?

Tahran'da 13 Eylül'de ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini,16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından İran halkı, yönetime karşı rejimi protesto etmek amacıyla eylemler düzenlemişti.

Molla rejimine karşı direnen İran halkı ülke genelindeki eylemlerine yaklaşık bir aydır devam ediyor.

Editör: TE Bilişim