Avusturya’nın başkenti Viyana’nın 172 şehir arasından 1. seçilmesinde pek çok kriter öne çıktı. Listedeki değerlendirmeye göre iyi altyapısı, istikrarı, kaliteli sağlık hizmeti ve kültür ile eğlence alanında sunduğu pek çok seçenek, Viyana’yı zirveye taşıdı. Viyana, yapılan değerlendirmede 100 üzerinden 99,1 puana aldı! Son yıllarda en yaşanabilir şehirler içerisinde sürekli zirvede bulunan Viyana, pandemi sebebiyle 1.sırayı kaybetmişti. Viyana, 1. sırayı 2021 yılında Yeni Zelanda’nın Auckland şehrine kaptırmış ve 12. sırada yer almıştı.

2022 yılının en yaşanabilir 2. şehri Danimarka’nın başkenti Kopenhag oldu. 3’üncü sırada ise İsviçre’nin Zürih kenti yer alıyor. Ayrıca Almanya’dan Frankfurt, Hollanda’dan Amsterdam ve İsviçre’den Cenevre, ilk 10 sıradaki diğer Avrupa şehirleri. Türkiye'den ilk 10'a maalesef hiç bir şehrimiz giremedi

VİYANA ŞEHİR TANITIMI

Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü. Yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık kentidir, çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar, ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletlerin dört resmî merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'dur (IAEA).

Yüzyıllar boyu Habsburg hanedanının yerleşim yeri olan kent, bu süre boyunca Avrupa'nın kültürel ve politik merkezlerinden biri haline gelmiştir. Kent Londra, New York ve Paris'ten sonra iki milyon nüfusuyla dünyanın en büyük dördüncü kentiyken, I. Dünya Savaşı sonrasında nüfusunun dörtte birini kaybetmiştir.Viyana coğrafi konumu ve çoğu imparatorluğuna yıllarca başkentlik yapmış olmasından dolayı gerek mimari gerekse kültürel açıdan Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biridir. Hala daha Habsburg hanedanının izlerini taşıyan eski kent merkezi ve Schönbrunn Sarayı Avusturya devletinin başvurusu üzerine Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmiştir. Viyana'nın sembolü olan Aziz Stefan Katedrali şehrin merkezinde bulunur.

Editör: TE Bilişim