Danimarka'da dün yapılan erken genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Mette Frederiksen'in Sosyal Demokratlar Partisi en fazla oy alan parti olurken, Frederiksen'i destekleyen merkez sol ittifakı da parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Hükümetinin pandeminin zirvesinde ülke çapında kürk çiftliklerinde vizonların katledilmesi skandalına dair oldukça kritik bir raporun yayınlanmasının ardından Başbakan Frederiksen, Ekim’de erken seçim çağrısı yapmak zorunda kalmıştı.

SON ANA KADAR BELİRSİZ OLAN SEÇİMİ SOL BLOK KAZANDI
Seçim 1 Kasım’da gerçekleşti ve oy sayımı yapılırken, Frederiksen’in ortanın solundaki ‘kırmızı blok’unun mu yoksa Jakob Ellemann-Jensen’in Liberalleri tarafından yönetilen merkezin sağındaki ‘mavi blok’un mu kazanacağı son ana kadar belirsizdi.

Danimarka anakarasında 87 sandalye alarak Frederiksen’in ‘kırmızı blok’u galip geldi. Ayrıca Faroe Adaları’nda bir koltuk kazandılar ve genellikle sol kanat adayları seçen Danimarka’nın özerk bölgesi olan Grönland’da iki koltuk daha kazanmaları bekleniyor. Bu onlara Folketinget’te (Danimarka Parlamentosu) 90 sandalyeyle tek başına bir çoğunluk sağlayacak.

“SOSYAL DEMOKRASİ SON 20 YILIN EN İYİ SEÇİMİ YAPTI”
Başkent Kopenhag’daki seçim gecesi partisinde yaptığı konuşmada Frederiksen, “Sosyal demokrasi 20 yılı aşkın bir süredir en iyi seçimini yaptı” dedi.

Kızıl koalisyonu zirvede olmasına rağmen, daha geniş bir koalisyon oluşturmak için merkeze ulaşmak istediğini de sözlerine ekleyen Başbakan, “Bizim partimiz Danimarka’nın tamamı için” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim