Geçtiğimiz günlerde, Bulgaristan cumhurbaşkanı seçimine gitmişti.

Katılım neden bu kadar yüksek oldu?

14 Kasım'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde, adaylardan biri de, Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Mustafa Karadayı'ydı.

Bulgaristan Türklerinin Kültür ve Hizmet Derneği Başkanı olan Rafet Ulutürk, Karadayı'nın adaylığının Türkiye'den katılımda önemli rol oynadığını söylüyor.

Ulutürk, Edirne, İstanbul, Bursa, Manisa gibi Bulgar vatandaşı Türklerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde, derneklerin ve belediye başkanlarının da çalışarak seçmeni sandığa gitmeye ikna ettiğini belirtiyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Bulgaristan'da yaşayan gazeteci Nahit Doğu da Türkiye'deki seçmende "Türk aday psikolojisinin" etkili olduğu yorumunu yaptı.

Türk adayın, bir taktik adım olduğunu da vurgulayan Doğu, "Mustafa isimli bir adaya oy atmaya giden Türk seçmenin, bu şekilde parlamento seçimi için de oy kullanması sağlandı" diyor.

Doğu mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in "Türk yanlısı" söylemleri ile tanınan bir lider olmamasını da sebepler arasında sayıyor:

"Bundan bir iki ay önce hükümet görüşmeleri sırasında, HÖH partisi liderine gazetecilerin önünde 'Sizin vatanınız neresi?' diye sordu. Bu soruyu sormanın ne yeri ne zamanıydı. Bunun Türk asıllı Bulgar vatandaşları üzerinde etkisi oldu"

Rumen Radev kimdir?

Rumen Georgiev Radev (Bulgarca: Румен Георгиев Радев; 18 Haziran 1963 d.) emekli Tümgeneral ve 2017 yılının Ocak ayından bu yana Bulgaristan Cumhurbaşkanı. Radev, Bulgaristan Hava Kuvettleri Komutanı olarak görev yaptı. Bulgar Sosyalist Partisi tarafından desteklendi ve ikinci turda GERB adayı Tsetska Tsacheva'yı yenerek 2016 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.

Editör: TE Bilişim