ABD’nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Albright’ın ölüm haberini ailesi sosyal medyadan şu ifadelerle duyurdu:

“ABD’nin 64. Dışişleri Bakanı ve bu göreve gelen ilk kadın olan Dr. Madeleine K. Albright’ın bugün erken saatlerde kanser nedeniyle vefat ettiğini duyurmaktan dolayı üzgünüz.”

Dr. Madaline K. Albright kimdir?
ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton tarafından 1996 yılında Dışişleri Bakanı olarak atanan Albright, 1997’de Senato’daki oturumda oybirliğiyle bakanlık görevi için onaylandı.

1997 yılında göreve gelen Albright, 2001 yılına kadar görevini sürdürdü. Clinton yönetiminin son dört yılında bu görevi yürüten Albright, ABD hükümeti tarihindeki en yüksek makamda görev yapan kadın politikacı olmuştu.

1937 yılında eski Çekoslavakya’da hayata gelen Albright, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçan ailesiyle ABD’ye gelmişti. Albright, 1990’ların en büyük iki dış politika krizine, Ruanda ve Bosna Hersek’teki soykırımlarla ilgili çekimser davranan bir yönetimde, sözünü sakınmayan bir diplomat olarak dönemin siyasetçileri arasından sivrilmişti.

1993 yılında ABD’nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi olan Albright, Bosna’daki Sıplar’a karşı daha sert bir tutum sergilenmesi için baskı yapmış ancak dönemin Başkanı Clinton’ın ilk yıllarında, yönetimin üst düzey dış politika uzmanlarının çoğu, ABD’nin Vietnam’daki hatasını tekrarlamamak konusunda kararlıydı.

Bosna’da daha hızlı ve daha güçlü bir müdahale için çabalayan Albright, savaşın mimarları sayılan Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç ve Bosnalı Sırp liderleri hapse atacak bir Birleşmiş Milletler (BM) savaş suçları mahkemesine verdiği destekle de adından söz ettirmeyi başarmıştı.

90’lı yılların sonunda, Albright, iş yerinde fırsat eşitliği ve saygınlık isteyen tüm genç kadınlar için simge isim haline gelmişti. Albright “Birbirine yardım etmeyen kadınlar için cehennemde özel bir yer var” sözünü sık sık dile getirirdi.

Editör: TE Bilişim