Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Akbaş Mahallesi'nde 1952 yılında yapılan okulun bir kısmı 20 yıl önce ortaokul olarak hizmet vermeye başlamıştı. Ancak, 6 öğretmen ve 25 öğrencisi olan Akbaş Ortaokulu'nun kapatılarak öğrencilerin 15 kilometre uzaklıktaki Kaklık Mahallesi'nde taşımalı eğitim almasına karar verildi. Kırsal bölgede yaşayan köylüler, muhtar Muhammet Avcı'nın öncülüğünde okul bahçesinde toplanarak eylem yaptı ve alınan kararın iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek de eyleme destek verdi.
Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, kapanması planlanan Akbaş Ortaokulu'nun açık kalması için köylülere destek verdiklerini ifade etti. Kepenek, okulun kapanmaması için olumlu gelişmeler kaydettiklerini ancak okulun açık kalana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Köylerin boşaltılmasının tarım, hayvancılık ve diğer yerel üretimleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Kepenek, köyden kente göçü teşvik eden politikaların yanlış olduğunu ve köylerdeki öğrenci sayısını artırmak için gereken desteği verdiklerini söyledi. Honaz Belediyesi olarak okulun tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Tarım yapacak insan sayısı azalıyor
Başkan Yüksel Kepenek, Akbaş Ortaokulu'nun kapanmaması için yetkililere çağrıda bulunarak, Honaz Belediyesi olarak gereken tüm desteği sağlayacaklarını belirtti. Köylerin yaşatılmasının önemli olduğunu ve köylerin boşalmasının Anadolu'nun da boşalmasına neden olacağını vurguladı.
Başkan kepenek, “Buradan yetkililere sesleniyorum, bu okul ayakta kalacaksa Honaz Belediyesinin desteği neyi gerekiyorsa biz sonuna kadar o desteği vereceğiz. Ne olursunuz bu okulu kapatmayın. Bu okulun kapatılmasına karşı hep birlikte bir duruş sergileyelim. Çünkü bu köyleri ayakta tutmak başka türlü mümkün değil ve bu köyler boşaldığında Anadolu boşalacak. Göç alacak kentlerin kenarlarında gecekondular, suç işlemeye meyilli, işsiz mahalleler oluşacak. Böylece üretim azalacak. Geçen sene 46 milyon olan koyun sayısı, bu yıl 42 milyona düşmüş neden biz köyleri hep kente doğru hareketlendiriyoruz ve köyde hayvancılık yapacak insan sayısı azalıyor. Tarım yapacak insan sayısı azalıyor. Böylece köyler etkisizleşiyor, verimsizleşiyor ve sonunda da boşalmak zorunda kalıyor. Biz bu okulun burada kalmasını istiyoruz” diye konuştu.
"İşlerimize zar zor gidip gelirken, çocuklarımızı başka yere göndermek istemiyoruz"
Akbaşlılar olarak çocuklarını başka bir okula göndermek istemediklerini ifade eden mahalle sakini Tanju Çakır da “Bu kapatma kararı alınırken neyi göz önüne aldılar, neyi düşündüler. Bizim köyümüzün yolları çok kötü. Bunun karı kışı, yağışı var. Biz işlemimize zor şartlar altında gelip gidiyoruz. Biz çocuklarımızı servisle göndermek istemiyoruz. Burada okul varken, başka yere gidip gelmeye gerek yok. Her yıl öğrenci sayısı ar diye bahane üretiliyor. 10 kişi de az, 100 kişi de az. Millet öğrenci yetişsin diye para verip okul yaptırıyor ama burada kurulu düzen bozulmaya çalışılıyor. Biz okulumuzun kapatılmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.