Ertuğrul TURAN / İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu tarafından yapılan basın açıklamasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem Sekreteri Aykut Akdemir, KESK Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan yanı sıra sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çevre örgütleri katıldı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aykut Akdemir, süreç içinde yaptıkları çalışmaları ve geminin İzmir’e gelmemesi için verilen mücadeleyi anlattı. Akdemir, “İzmir Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinin Bangladeş ve Hindistan'dan sonra dünyada üçüncü, Avrupa'da ise 1. Sırada olduğu bilinmektedir. Gemi Söküm Sektöründe yaşanan çevre ve halk sağlığı, işçi sağlığı ve güvenliği riskleri, çalışma şartlarındaki olumsuzluklar, ihlaller ve denetim eksiklikleri, uzmanlar, meslek odaları, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından dile getirilmektedir. Aliağa'ya ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olarak getirildiği, tehlikeli ve zararlı atıklar de asbest barındırdığı ortaya çıkan benzer gemiler ile ilgili itirazlar, açılan davalar ve alınan yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen gemi sökümleri oldu bittiye getirilerek gerçekleşmiştir. Bu işlemlere ait, atık miktarlar ve bertarafına dair bilgiler kamuoyu ile paylaşılmamıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, meslek odaları, emek örgütleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının tüm itiraz ve soruları şu ana kadar tatminkar bir yanıt bulamamıştır. Üstelik anılan geminin satışına dair usulsüzlük konusunda Brezilya'da açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve gemiyi çıktığı limana geri çağırma kararına rağmen gemi yoluna devam etmiş, Brezilya karasularını terk etmiştir. Sao Paulo Uçak Gemisinin ülkemiz karasularına girişine izin verilmemeli, söküm işlemi gerçekleştirilmemelidir. Bizler; başta Hükümet olmak üzere tüm yetkilileri bu konuda gereğini yapmaya davet ediyoruz. Çevre halk sağlığı açısından çok tehlikeli olan ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Dünyanın birçok ülkesinde sökümü yasaklanan bu tür gemilerin Ülkemizde de sökümünün yasaklanması konusunda; Türkiye'deki tüm kurum ve kuruluşları itiraz etmeye, ses çıkarmaya, kamuoyu oluşturmaya çağırıyoruz. Ülkemiz ve Aliağa Dünyanın Çöplüğü Değildir!
GELECEKLERİ VARSA, GÖRECEKLERİ DE VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmir’in çevresi ve güzelliği için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Uyanık olmaya devam edeceğiz. İzmir halkının büyük bir duyarlılık göstererek tek yumruk olduğunu biliyoruz bunu korumayı devam edeceğiz. Son buluşmamıza göre şu an çok daha büyük bir umut ve mutlulukla buradayız. Önemli bir kazanım elde ettik. 30 Ağustos 1922 emperyalizme vurulan en büyük tokadın tarihidir. Emperyalizm bu topraklar üzerindeki emellerinden asla vazgeçmemiştir. Bugün de çöpüyle, atığıyla bu topraklar üzerindeki emellerini gerçekleştirmeye gayret etmektedir. Kalıcı barışın tek sigortası var o da o halkın örgütlü birlikteliği ve direniş ruhunu koruyor olmasıdır. Karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz. Biz buradayız gelecekleri varsa görecekleri de var” dedi. 

YÜCEL’DEN ÇİFTE KUTLAMA
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel hem dünya barış gününü hem de adli yıl açılışını kutlayarak başladığı konuşmasında, “İnsanlarımız, topraklarımız, geleceğimiz için mücadele ediyoruz. 81 ilde ortak mücadele için kararlıyız. Bağımsız yargının gücü burada ortaya çıkıyor. Bu tür sorunlar dahil olmak üzere hukuk tanımayan yöntemleri durdurabilmenin yolu bağımsız yargıdır” ifadelerini kullandı.


MÜCADELEYE DAVET
Savaş gemisine karşı mücadelenin sürdüğünü belirten DİSK Ege Bölgesi Temsilci Memiş Sarı, tüm savaşlara, ölümlere hayır demek için vatandaşları ölüm gemisine karşı mücadeleye davet etti.  KESK Bülent Karakaş, “Biz burada şunu gördük kararlı örgütlü olursak, direnirsek, kazanabiliriz. Biz de otoriter zihniyeti dayatmasını kabul etmiyoruz. Bunu kararlı, örgütlü mücadelemizle göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu. Giderek artan dayanışmanın kendilerini umutlandırdığını ifade eden İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, “Bu mücadeleyi kazanacağımızı inanıyorum. Bu mücadele sonrası işimizin bitmeyeceğini de biliyoruz. Başta Aliağa gemi söküm olmak üzere, işçi sağlığı, toplum sağlığının kalıcı olması için mücadelemiz devam edecek” dedi. 
Toplantının sonunda, zehir gemisinin Türk Karasularına girmemesi için mücadele eden sivil toplum kuruluşu temsilcileri de kısaca mücadelelerini anlattılar.

Editör: TE Bilişim