Giresun’un Alucra ilçesinde 2 adet yaban keçisi avlanması için yapılan ihaleyi CHP ve İYİ Parti mahkemeye taşıdı. Ordu 1. İdare Mahkemesine dava açan partililer, nesli tehlikede olduğu için korumaya alınan yaban keçilerinin yaşam hakkına son verilemeyeceğini, hayvanların öldürülerek paraya çevrilmesinin kamu düzenine aykırı olduğunu, turizmin ölümle değil doğayı korumakla gelişeceğini ve avlanma ihalesinin kamu yararına olmadığını belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı.

İHALE İPTAL EDİLDİ

Ordu 1. İdare Mahkemesi, yaban keçilerinin nesillerinin tehlikeye düşmesi nedeniyle Bakanlık tarafından koruma altında olduğunu belirterek, “Ancak sayılarının olması gerekenden fazla artması nedeniyle tarıma, hayvancılığa ve ormancılığa zarar verdiklerinin tespit edilmesi hallerinde ve bu amaca hizmet edecek uygun yöntemler izlenmek suretiyle avlanabileceği, aksi halde koruma altındaki bu hayvanların turizm amacıyla avlanmasının Kara Avcılığı Kanunu’nun 4. maddesine aykırı olacağı göz önüne alındığında, davalı idare tarafından (söz konusu sahadaki yaban hayvanlarının sayılarına, bunların avlanmaya uygun olanlarının sayısına, avlanılması nedenlerine, avlanacakları sahalara ve avlanmanın sonuçlarına ilişkin) bilimsel, somut ve kapsamlı araştırma ve tespitler yapılmadan, Giresun Güney Alucra- Devlet Avlağı mevkiinde yaşamakta olan 2 adet yaban keçisi kotasının, av turizmi amacıyla 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uyarınca açık teklif usulü ile avlattırılmasına ilişkin gerçekleştirilen dava konusu ihalede hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denilerek davanın kabulüne ve ihalenin iptaline karar verdi.

CHP İl Başkanı Fikri Bilge, mahkemenin verdiği kararın sevindirici olduğunu vurgulayarak, “İdare Mahkemesi tarafından verilen karar bizleri fazlasıyla memnun etmiştir. Partimiz sadece insan sağlığı ve esenliği için değil, doğa için, hayvan hakları için de mücadelesini sürdürecektir” dedi. 2 adet yaban keçisi 26 bin 200 lira muhammen bedelle ihaleye çıkarılmıştı.

Editör: TE Bilişim