Danıştay 8. Daire, zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesinin önünü açan hükmünün yürütmesini durdurdu.

Zeytinlik alanların maden sahalarına dönüştürülmesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğinin yürütmesi Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu.

Kararı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç duyurdu. Öztunç’un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre durdurma kararı “3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun” hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle verildi.

Öztunç’un açıklaması şöyle:

Danıştay 8. Dairesi zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmeliğin uygulanmasına dur dedi. Danıştay, yürütmenin durdurulması kararını vererek davayı esastan görüşecek. Kararın gerekçesi ise yönetmeliğin zeytin yasasına aykırı olması.

SOYER’DEN MESAJ
Kararla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den açıklama geldi. Başkan Soyer, “Çok mutluyuz… Danıştay, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili yürütmeyi hukuka aykırı bularak durdurdu. Konuyu takip etmeye devam edeceğiz" dedi. 

İmza kampanyası başlatılmıştı

Resmi Gazete’de 1 Mart 2022’de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapıldı. Madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanıyan yönetmelik hükmü büyük tepki çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yönetmeliğin, sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmesi şartını da içerdiğine dikkat çekti ancak tepkiler dinmedi. Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’da çok sayıda dava açıldı. 400 bin kişi Change.Org üzerinden başlatılan imza kampanyasında #ZeytinimeDokunma dedi.

Editör: TE Bilişim