Son Mühür TV'de yayınlanan Haber Aktüel programında Ayşegül Koç'un konuğu olan Çevre Yüksek Mühendisi Helin İnay Kınay dünyanın gündemindeki en büyük problemlerden biri olan çevre kirliliği hakkında konuştu. Dünyadaki zararlı atıkları, hava ve su kirliliği, düzensiz kentleşme ve tarım arazileri, pis çevre kokusu gibi birçok başlığa dikkat çeken Kınay, dünyadaki ölümlerin yüzde 24'ünün çevre kirliliğinden kaynaklı hava kirliliği, su kirliliği, gıda problemleri ve yaşam kalitesindeki eksikliklerden meydana geldiğini belirtti.

İZMİR'İN GÖBEĞİNDE NÜKLEER ATIK

Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir'in merkezindeki tehlike saçan nükleer atıklara dikkat çeken Kınay, 15 yıldır bu sorunun çözülemediğini ifade etti. Atıkların kimler tarafından atıldığını bilmediklerini söyleyen Kınay, "Bu alan İzmir'in ortasında, etrafı konutlarla dolu, dibinde bir ilkokul olan, terkedilmiş, boş bir arazi. İçerisindeki tehlikeli maddelerden dolayı dumanların çıktığı, hala yangınların devam ettiği dolayısıyla o gazın devam ettiği bir alan. Diğer atıklarla ilgili risklerin nerelere kadar ulaştığını henüz  kendi adımıza bilmiyoruz. Bizimle böyle bir veri paylaşılmadı. Bu alanda, şu ana kadar yapılmış hiç bir çalışma yok. Tel örgüleri parçalanmış durumda, orada koyunlar otluyor, çocuklar oynuyor. 15 yıldır biz bu sorunu çözemedik. Atıkları kimin getirdiğiniz bilmiyoruz. Atık ticareti ve ithal atıklarıla ilgili bir sorunumuz var" şeklinde konuştu.

EN KİRLİ İLLERDEN BİRİSİ BATMAN

Kınay, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Mühedisleri Şubesi'nin düzenlediği Hava Kirliliği Raporu'na göre Türkiye'nin tüm kentlerinde hava kirliliği probleminin gözlemlendiğini ve en kirli illerden birinin de Batman olduğunu ifade etti.

"TEK BİR DÜNYA"

Kınay, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün "Tek Bir Dünya" teması hakkında "Dünya çevre günü ortaya çıkışından itibaren hayli farklı temalar belirlendi ve bu temalar ışığında da farkındalığın artırılmasıyla ilgili çalışmaların yürütülmesi hedeflendi. Tabii çevre deyince attığımız adımdan, gittiğimiz yola kadar; doğadan, tarıma, sanayiye, hayvancılığa, ekonomiye ve enerjiye kadar her alanla içiçesiniz. Kentleşmeyle beraber, dolayısıyla her yılı bu temalarla birlikte değerlendirmek önemli ama 50. yılın teması "Tek Bir Dünya" gidecek başka bir dünyamız yok. Kullanıcak başka bir kaynağımız yok. Herkes için, her canlı için; yaşanılabilir, sürdürülebilir ve korumak zorunda olduğumuz yaşamak yaşatmak zorunda olduğumuz bir dünyayı ortaya koyabilmek için bu tema seçildi ve buna ilişkin etkinliklerle farkındalıklarla dünyanın farklı alanlarında yürütülmeye çalışıldı." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim