Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların 2025 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin demokratik olduğunu ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ilerlemede istikrar sağladığını belirtti. Sistemin iyileştirmeye açık olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu yönetim sisteminde tecrübeyle ortaya çıkan eksiklikler varsa veya daha iyi yapılabilecek bazı şeyler varsa burada bir tabu söz konusu değil" dedi.
Yılmaz, parlamenter sistemle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin karşılaştırılmasını değerlendirirken, geçmişteki sistemin vesayetçi bir anlayışla kurgulandığını ve krizlere yol açtığını belirterek, “Sanki çok ideal bir sistemden çıkmışız gibi bir algı oluşturulmasını doğru bulmuyorum” dedi. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hızlı karar almayı sağladığını vurgulayarak, "Halkımız başka bir karar vermediği sürece bu sistemi demokratik bir ortamda devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki siyasi parti sayısını da değerlendiren Yılmaz, 158 partinin bulunduğunu ve bunların bazılarının dernek niteliğinde olduğunu söyledi. Seçim sistemlerinde yapılacak çalışmaların istikrar ve temsili güçlendireceğini ifade etti.
Ekonomiye dair açıklamalarda da bulunan Yılmaz, büyüme rakamlarının beklentilerin bir miktar altında kaldığını ancak 17 çeyrektir kesintisiz büyümenin sürdüğünü vurguladı. Enflasyonla mücadelede geçiş döneminin tamamlandığını belirten Yılmaz, "Cari açık dramatik şekilde azaldı, CDS primleri düştü ve döviz sorunu büyük ölçüde çözüldü" dedi.
Cumhurbaşkanlığı bütçesi ve araç alımları
Cumhurbaşkanlığı bütçesinin önceki sistemle kıyaslandığında daha düşük olduğunu belirten Yılmaz, 2025 yılı için 20 araç alımının planlandığını, ancak 2023 yılında yalnızca 6 araç alımı yapıldığını açıkladı. Yılmaz, artış gibi görünen rakamların ise enflasyon muhasebesine dayandığını ifade etti.