Birinci yılını dolduran Son Mühür Gazetesi’nde doğum günü heyecanı devam ediyor. Benim de yakın zamanda kendi köşemde siz değerli hemşerilerimle gündeme dair yazılarımla yer aldığım gazetenin birinci yılını kutlamak benim için çok önemli.

Neden önemli sorusunun cevabını kendi içimde şöyle veriyorum. Bağımsız haberleri çarpıtmadan direkt halka ulaştırabilen kaç gazete var şu a? Birilerinin çıkarlarını gözeterek bazı şeylerin üzerini kapatıp, önemsiz haberleri çok önemliymiş gibi gösteren, olmayan projeleri olmuş gibi anlatan, fikir aşaması bile oturmamış projeler için sona gelindi manşetine taşıyan, algı operasyonları ile insanlar hakkında ön yargı oluşturan, yarını görmeyip bugünün telaşına düşen, sırf birilerine yalakalık olsun diye şişirme haberler yapan, fotoğrafın bütününü değil sadece bir kısmını gösteren yayın organlarını bir tarafa bırakıyorum.

GERÇEĞİN PEŞİNDE KOŞMAK

Gerçeğin peşinde koşup halkın sorununu sayfalarına taşıyan, açlığın ve sefaletin fotoğraflarını yayınlayan, dünya ekonomik krizini yok saymayan, pandemide yok olan esnafa kadrajını döndüren, kadın cinayetlerini birinci haber yapan gazeteler ne yazık ki bir elin parmağını geçmeyecek kadar azaldı.

Son Mühür’de işte onlardan biri. İlkeli duruşu, dünya görüşü olarak insan emeğine ve yaşamına saygı gösteren bir anlayışla yayıncılık hayatına devam ediyor. Zordur bu devirde bu kadar idealist insanların bir arada bulunması. İşte bu özverileri insanların bir araya gelerek yarının sinerjisiyle hareket ettiği önemli bir buluşma noktası. Bu buluşma noktası İzmir’den yola çıkıp tüm Türkiye’ye yayılacak ve herkesin doğru habere ulaşmak için sık sık ziyaret ettiği site haline gelecek, buna inancım tam.

Bizi bir araya getiren İMTİYAZ SAHİBİ Fatma Kandemir, GENEL MÜDÜR Hakan Kandemir, YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ Hürol Dağdelen, SPOR MÜDÜRÜ Suavi Yardımoğlu, WEB TV YAYIN SORUMLUSU Ayşegül Koç, İSTİHBARAT ŞEFİ Barış Korba, HABER MERKEZİ Selcan Şerifaki Ünalan, İrem Baysoy, Buse Karadağlı, Deniz Küpeli, İLETİŞİM KOORDİNATÖRÜ Tunç Erciyas’a özverilerinden dolayı bir kez daha kutluyorum.

Son Mühür’ün doğum günü, bir yılın ardından pastanın üzerindeki mumları siz değerli okurlar üfleyecek. Unutmamamız gereken tek şey ise mumlar çoğaldıkça mumları söndüren okurlarımızın daha da artması. Okurlar arttıkça bilgi artacak, bilgi arttıkça da daha aydınlık bir yarın bizi bekliyor olacak. Bilinmeyen her şey belirsizdir, işte bu nedenle bu tür bağımsız yayın organlarının daha çok olması gerekiyor. Son Mühür bu vizyonu ile beraber kendi yazarlarından oluşturduğu stratejiyle bu yüzyıla damga vurmaya hazırlanıyor.

Mühürün ilk kullanımı neredeyse 10 bin yıl öncesine dayanıyor. Neolitik çağ olarak bilinen Yenitaş döneminde kullanılmaya başlayan mühür insanların sahiplenme duygusuyla ön plana çıkmaya başladı. Mühür o zamanlar mülkiyetle ilişkilendiriliyordu, zamanla kendi içinde evrimini geliştirerek devlet olgusu insanlarda oturmaya başlayınca, (bu da yaklaşık milattan önce 4000’li yıllara denk geliyor) devlet nişanı ya da imzası olarak da kullanılmaya başlandı.

ÜÇ TEMEL YAPI

Mühürler kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren üç temek yapı üzerine oturur. Birincisi yukarıda bahsettiğimiz mülkiyet hakkı, ikincisi ise bir şeyi onaylamak için kullanılıyor, üçüncüsü ve son olarak güvenliği sağlamak amacıyla kullanılmaya başlanıyor. İşte bu kısa tarihçeden sonra Son Mühür ise ikinci anlamı olan “onaylamak” anlamıyla kullanılıyor. Gelen haberlerin doğruluğu araştırılıp, kaynakları belirlendikten ve güvenli olduğundan eminseler yayına alıyorlar. Son Mührü bu değerli gazeteci arkadaşlarımız vuruyor. Son Mühür’de çıkan haberler ise geleceğe ışık tutacak olan, yarına bilgi kaynağı olma özelliği taşıyor. Tarihe düşülen notlar, ilerde tarihçiler tarafından değerlendirildiğinde inanın doğruya ulaşmak için tercih edecekleri önemli bir bilgi kayağı olacağını düşünüyorum.

Bugün Son Mührün doğum günü. Nice yazılar, nice başarılar diliyorum. Yayın hayatlarının çok uzun olması ve bu küresel oyunu bozmak için uğraşan insanların haberlerini gönül rahatlığıyla yayınlayabilecekleri bir mecra olduğunu biliyorum. Bugün bir oldu yarın on olsun, onlar yüz olsun doğum günün kutlu olsun Son Mühür.