Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü, bilim insanlarının Antarktika'dan getirdikleri "tardigrad"ı yeniden canlandırmayı başardığını belirtti.

"Su ayısı" veya "yosun domuz yavrusu" olarak bilinen bu canlılar, çok minik ve suda yaşayan 1 milimetreden küçük, ekstrem ve düşmanca koşullarda bulunan "ekstremofiller".

Metabolizma faaliyetlerini kayda değer süreler boyunca yavaşlatabiliyor veya durdurabiliyorlar.

Cryobiology adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre 1983'te Antarktika'daki yosun bitkileri arasında tardigradlara rastlandı. Bulundukları yerden çıkarılan canlılar eksi 20 santigrat derecede saklandı. Mayıs 2014'te buzları başarıyla çözüldü.

Bir yumurta ve yaşayan bir hayvan yeniden canlandırıldı. Canlı hayvan iki haftanın ardından hareket edip yiyecek tüketmeye başladı. Yumurtaysa 14'ü başarıyla çatlayan toplam 19 yumurta bıraktı. Yumurtadan çıkan yeni doğmuş hayvanlarda herhangi bir kusur veya anormallik bildirilmedi.

Tardigradlar daha önce 9 yılın ardından başarıyla yeniden canlandırılmıştı fakat bunun 30 yılın ardından gerçekleşen ilk başarılı yeniden canlandırma vakası olduğu düşünülüyor.

Yayımlanan araştırmanın yazarları şunları ifade etti:

"Mevcut çalışma, tardigrad türlerinde bilinen uzun süreli hayatta kalma süresini önemli ölçüde artırdı. Gelecekte, birtakım kontrollü koşullar altında daha fazla tekrarla kantitatif analiz kullanılarak yapılacak daha ayrıntılı çalışmalar hayvanların uzun süreli olarak korunmasının ve hayatta kalmasının altında yatan mekanizma ve koşullara dair bilgimizi artıracaktır."

Kaynak: (Independent Türkçe)

Editör: TE Bilişim