Ülkemizdeki seçim aralığı normal işleyişte beş yıldır. Bildiğiniz gibi Genel Seçimler zaman zaman erkene alınıyor. Ancak yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor.
Belediye Başkanları ilk seçildiklerinde 5 yıllık sürelerinin hiç bitmeyeceğini düşünüyor. Bu nedenle de belki 6 ay, belki bir yıllık sürelerini gerekli gereksiz kutlama programları ile harcıyorlar. İlk kez seçilen belediye başkanları ayrıca kadrolarını oturtana kadar önemli zaman kayıpları da yaşıyor:

Daha sonra ise hizmet edilmeye çalışılıyor. Eğer belediye başkanı şanslı ise işi yokuşa sürmeyen bürokratlara sahip ise bazı çalışmaları yapma şansını buluyor. Ancak; tüm bu süreçlerden sonra bir de bakıyorlar ki görev sürelerini yarılamışlar.

Yarısı gitti

Seçimler 2019 yılı Mart ayı sonunda yapıldı. Belediye başkanları sürelerinin tam tamına yarısını geride bıraktı. Bundan sonra kalan süre 2.5 yıl gibi görünse de bunun son bir yılında bazı nedenlerle üretim ve yatırım yapmakta zorlanacaklar.

Şöyle ki; belediyelerde başkanların görev sürelerinin bitmesine yaklaşıldığında genelde bürokratların tavırları değişiyor. Bazı yatırım dosyalarını imzalamıyorlar. Bir de başkanlar son bölümde yeniden aday olmak için harcadıkları efor nedeniyle hizmeti aksatıyorlar.

“Çok çalışmak lazım”

Belediyelerdeki bu süreçleri bazı görevlerim nedeniyle yakından izledim ve şunu söylemek isterim.

Başkanlarımız kalan yaklaşık 1.5 yıllık sürelerini çok iyi değerlendirmek durumunda .

Bu konuda bir değerli siyasetçi arkadaşımın bir sözünü yazmak istiyorum. Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili ve Eski Efeler Belediyesi Başkan Yardımcısı Barış Altıntaş; Başkan Özlem Çerçioğlu’nun sahadaki inanılmaz savaşçısı gibi. Her gün sayısız mahalle ve halk ziyareti yapıyor, muhtarlarla buluşuyor. Hizmetin doğru ve isabetli yapılmasını böylece sağlıyorlar. Ve bun yaparken Sayın Altıntaş; “Çok çalışmak lazım” mottosunu kullanıyor.

İzmir’de duruma bir bakalım isterseniz.

Geçtiğimiz günlerde Konak’ta yatırımlarla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılışlar yaptı. Bu yatırımları ben de gezip yerinde görmüştüm. Şimdi ise çok önemli bir bölgede Karabağlar’da sessiz sedasız büyük çalışmalara imza atan Başkan Muhittin Selvitopu’nun 6 büyük yatırımı gündemde. Karabağlar Belediyesi, “Borçsuz” olmasıyla da çok iyi bir örnek olarak karşımızda duruyor.

İzmir’deki CHP’nin büyük bir üstünlükle kazandığı 2019 seçimlerindeki başarıyı tekrarlaması için gerçekten çok çalışmasına ihtiyaç var. Bu kentin “değerler” üzerinden oy veren seçmeni düşünerek yan gelip yatanları da dikkatle izlemek gerekli.

CHP Urla, Menemen’de beklenmedik kayıplar yaradı. Bazı ilçelerde de sıkıntılar var ama şimdilik kimse gündeme getirmiyor.