Hayatın engebeli yollarından geçerken savrulduğum da oldu zirvelere çıktığım da. Savrulduğum zaman tutunduğum tek nokta ise nerede hata yaptığımı bulmak oldu. Hani okuldayken çözdüğümüz matematik problemlerinden çok daha farklıydı hayat. Olasılıklar arttıkça çözüme ulaşmak da o kadar zor oluyordu. Sonucun yanlış çıkacağını bile bile sorunu çözmek için uğraş vermek gerekiyordu. Elbet doğru sonuca ulaşacağımı bilmek, içimi oldukça rahatlatırdı her zaman.

            İşte bu günlerde en çok o güzelim öğretmenlere sarılmamız gerekiyor. Bugünlerde bizi yetiştiren o öğretmenleri bir kez daha bin kez daha adını haykırmak gerekiyor. İsimlerimiz okunurken “Ben Buradayım Öğretmenim” diye avazımız çıktığı kadar bağırmak gerekiyor.

Neden mi'

Depremde yıkılan onlarca evin, yüzlerce binanın hesaplamalarını yanlış yapanlardan hesap sormak için ben buradayım öğretmenim demek gerekiyor. Hastane de yaşlı bir teyze acı içinde kıvranırken yanına koşup ben buradayım öğretmenim deyip onun acısını dindirmek için çalışmaya koyulmak gerekiyor.

Ambulans acı acı siren sesiyle sokaklarda dolanırken onun hastasına kavuşmak için verdiği mücadeleyi alkışlamak gerekiyor. Ona bu ahlakı öğreten öğretmene teşekkür etmek gerekiyor. Sabahın beşinde tarlasındaki hasadı kaldırmak için yola düşenlere, toprağı duyduğu saygıdan dolayı önünde eğilmek gerekiyor.

Bugün mahkeme koridorlarında adalet arayan yüzlerce kişi hakkaniyetle çıktığında o salonlardan, hakkaniyeti sağlayan kadar ona bu etiği öğreten öğretmenlerin de başarısının olduğunu unutmamak gerekiyor. Her nerede bir yanlış var ise ve kim o yanlışı görüyorsa herkesten önce parmak kaldırıp “ben buradayım öğretmenim” demesi gerekiyor. Her kim ne yaparsa yapsın ben buradayım öğretmenim diyerek gözlerinden ateş çıkarırcasına bakmak gerekiyor karşı tarafa.

Ben buradayım öğretmenim demek; yanlış yapmayacağım, yapılan hataya göz yummayacağım demek. Ben buradayım öğretmenim demek; bu ülkenin daha ileriye gitmesi için gecemi gündüzüme katıp çalışacağım, yarınları emanet edeceğimiz çocuklarımıza bir soluk bırakacağım demek. Ben buradayım öğretmenim demek, atanamayan binlerce öğretmenin yükünü omuzlarında hissetmek demek. Bugün ve yarın bizi biz yapan, bizi yarınlara hazırlayan o güzelim öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum.

Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği “Öğretmenler!.. Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.” sözü asla unutulmaması gerekir. Elbet bir gün gelecek ve öğretmenlerimiz ve mesleğe atanamamış öğretmenlerimizin çektiği sıkıntılar son bulacaktır. İnanın bana bu mücadele için “Ben buradayım öğretmenim.” diyorum. Çünkü, bugün elde ettiğim her başarının arkasında, benim canım öğretmenlerimin imzası vardır.