Spor Toto Süper Lig, futbol takımlarının maçlarından önce kulüplerin transfer yarışına sahne oldu. Adeta Transfer Ligi’ne dönen mücadelede takımlarını önce tamamlayıp avantaj elde etmek isteyen kulüp yöneticileri kesenin ağzını açmak durumunda kaldılar. En kaliteli oyuncuları alıp galibiyet koltuğuna oturmak öncelikli hedefti.

İkinci haftayı tartışmalı bir şekilde geride bırakan süper lig sporseverlerin zihninde birden çok soru işaretine sebep oldu. 

Evdeki Mağlubiyet…

Süper Lig'in 2. haftasında Sarı-Kırmızılılar kendi sahasında Karadeniz ekibi Giresunspor’u konuk etti. Bu sezonun süper lig iç saha maçında ilk kez taraftarı ile buluşan Okan Buruk ve öğrencileri 77. dakikada yediği gol ile kendi evinde 50 bin taraftarı önünde şok bir yenilgi yaşadı. Karadeniz ekibi haftayı 1-0 galibiyetle kapattı.

Galatasaray’ın yeni transferlerinden olan Seferoviç pozisyonları iyi değerlendirmesi gerekiyordu. Devam eden temel problemlerin yanında oyunu ele alamayan Sarı-Kırmızılı ekip bireysel hatalara yenik düştü. Kerem’in kendini kanıtlaması adına aldığı her topu kaleye götürme isteği, Abdülkerim’in görmeden pas atması ile gelen gol sonunda Galatasaray ilk mağlubiyetini almış oldu. 

Buruk ve Öfkeli…

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk maç sonunda yaptığı ilk açıklamalarda takımının yaptığı hataları dile getirmenin yanı sıra hakemlere ve yönetim tarzlarına da eleştirilerde bulundu. Çoğunlukla verilen kararları yanlış bulan teknik adam bu davranışları öne çıkararak takımının yaptığı hataları perdelemeye çalıştı.

Kartal’ın hüsranı…

Süper Lig 'in 2. haftasında Alanyaspor deplasmanına çıkan Siyah-Beyazlı Ekip 3-0 öne geçtiği maçta 3-3 beraberlikte kaldı. 

Emrecan 2. sarıdan atılana kadar Beşiktaş çok iyiydi, ilk yarının sonunda Efkan’ın frikik golü ile 3-1 olarak soyunma odasına giden Siyah-Beyazlılar ve teknik adamı Valerien Ismael şok eden radikal kararlarla geri döndü. Hazırlık maçlarından bu yana taraftarlarından ve yorumculardan gelen eleştirilerin baskısıyla panik yaşayarak aldığı kararlar düşündüğü sonucu vermedi. Ofansif gol atan üç oyuncuyu birden oyundan alıp defansif oyuncuları dahil ederek, skoru korumaya yönelik yaptığı hamleler ile altın tepside oyunu Alanyaspor’ a sunmuş oldu. Tamamen defansif oyuna dönülürse kendi kalene gol ve penaltı gibi talihsizlikleri yaşamak kaçınılmaz olur. 

Valerien Ismael maç sonunda üzgün olduğunu dile getirirken “Biz kendi kendimize ettik” diyerek sorumluluğu üstüne almasını da bildi. 

Maç sonunda Beşiktaş yönetiminden ve taraftarların birçoğundan hakem kararlarının maçın seyrini değiştirdiği ve sonuca etki ettiği konuşuldu. Tepkiler gösterildi ve yine bir başarısız hamle hakem kararları kötüydü, yanlıştı diyerek perdelemeye çalışıldı. 

En İyisi Ol…

İster sporcu, ister teknik adam ol. Ortaya çıkardığın performansı öylesine iyileştirmek lazım ki karşılaşılan talihsizlikleri bahane olarak görmeye gerek kalmasın. Her insan gerçekleştirdiği performansın farkındadır. Sınırlarını ne kadar zorlayabileceğini iyi bilir. Sağlıklı motivasyonla ve destekle çok üst sınırlara hatta rekorlara bile gidebilir insan. Birçok spor branşında hakemlerin farklı yorumlamaları sonucu birbirinden farklı kararlar çıkabilir. Özellikle futbolda bu kararlara yönelik farklılıklara daha fazla rastlanırken, takımların teknik adamların bu duruma göre önlem almaları profesyonelliktir. Futbol bir takım oyunudur. Akıllı bir oyunla ve bireysel özelliklerin geliştirilmesi ile kural dışı hareketlere gerek kalmayacaktır. Bazı sporcular rakibi yakalayamadığı, topu rakipten alamadığı için faul yapmayı çare olarak görüyor. Oysaki daha hızlı davranıp, rakipten önce topu alabilirse zaten böyle bir yola başvurmayacaktır. Hakeme itiraz da edebilirsin ancak dozunu kaçırdığın zaman kart yememek içten değil. 

Bahane değil, biz nasıl daha iyi oluruz sorusuna cevap aramak lazım. Herkesin bunu yapabilecek gücü var.

Tek Çizgi…

Süper Lig 2. hafta maçlarında tarafların haklı olduğu yerler yok değil. Yaşanan aynı durumlarda farklı hakemlerin farklı sonuçları oldu. Aynı duruma bir hakem kırmızı kart verirken diğer hakem sarı kart verdi. Hatta aynı maç içinde bile aynı hakemin iki durumu farklı değerlendirdiği, farklı kartlar verdiği ya da kart bile vermediği durumlar yaşandı. Bir standart uygulama varsa hepsinde aynı olmalı. VAR sisteminin yetersiz kaldığı ortaya çıkan sonuçlardan biriydi. MHK artık fiziksel olarak maç yönetemeyecek veya hakemliği bırakmış tecrübeli hakemleri VAR masasında görevlendirebilir. Hatta maçın sonucunu etkileyecek kararlar veren hakemlere de anında müdahale edebileceği yetkiler verebilir. 

Yanlış kararlar bilgi eksikliğinden kaynaklıdır. Hakem eğitimini arttırmak, üst düzey sınavlara tabi tutmak, verilen eğitim seminerlerinin sayısını arttırmak hatta hakem meslek lisesinin yanı sıra 2 yıllık, 4 yıllık hakem eğitim yüksekokulu oluşturmak gibi çalışmalar yapılabilir. Ve en önemlisi mental testlerden geçirilebilirler. Çünkü ben takım tutmuyorum diyen bir hakem varsa, doğruluk payı düşünülür ve renklere olan bağlılığı, yaşadığı iklim, eğitim aldığı yer, büyüdüğü yer kararlarında etken faktörlerdir.

Bundan sonraki kararların tek çizgide buluşması dileğiyle

                                                                                                   Sporla kalın…