Mevzuat gereğı arsa ve araziler ile bina vasfındaki taşınmazlar hakkında 4 (dört) yıl süre ile uygulanacak arsa metrekare birim değerleri taşınmazın bulunduğu Belediye tarafından tespit ve tahsil edilmektedir. İlgili Belediye bünyesindeki Takdir Komisyonları tarafından tespit edilen bu değerler , 01.07.2021 tarihi itibari ile ilgili belediye ve muhtarlıkta otuz gün süre ile ilan edilmıştır. Maalesef bu sene yapılan emlak vergı degerı artışları bırcok bölgede fahış olup; coğu vatandaşın bu uygulama ve ılan usulünden haberı olmadığı ıcın emlak vergi değerini ilk taksit ödemesi olan ocak ayında odeme ile ogrendığı bılınmektedır.

Bu nedenle, temmuz ayında yapılan ılan suresınce emlak vergı arsa birim degeri ve yapılan artıştan haberı olmayan vatandaşların bellı şartlar altında dava açma hakkı bulunmaktadır. DAVANIN ODEME TARIHINDEN ITIBAREN 3O GUN ICINDE ACILMASI GEREKMEKTE OLUP AKSİ HALDE DAVA SUREDEN REDDEDILECEKTIR. BU NEDENLE OCAK AYI İLK TAKSİT ODEMELERINDE VATANDAŞLARIN GECEN SENE ODEDIKLERI VERGI ILE BU SENE ODEDILERI VERGIYI KARŞILAŞTIRMALARI VE KANUNI ARTIŞ ORANI UZERINDE ISE DAVA ACMALARI ONERILMEKTEDIR. Nıtekım Takdır Komısyonu kararı ıle sadece ıcınde bulunduğumuz yıl değıl ;4 yıl suresınce ödenecek vergı degerı tespıt edılmış olup 4 yıl boyunca yüksek tutarda vergı odenmemesı ıcın dava açmaktan başka hukukı yol bulunmamaktadır. Herne kadar bazı yüksek yargı kararları ile dava açılması ıcın oncelıkle temmuz ayı süresince ilan edilen takdır komısyonunun kararına karşı itiraz şartı aransa da; Emsal kararlar bakımından ağırlıklı ve haklı olan gorus , vatandaşa teblıg edılmeyıp askı ıle ılan edılen emlak vergısıne esas metrekare bırım degerının ANCAK ODEME ILE OGRENILEBILECEGI ve ODEME TARIHINDEN ITIBAREN 3O GUN ICINDE VERGI MAHKEMESINE DAVA ACILACAĞI YONUNDEDIR.

Acılacak davada bır oncekı doneme gore yapılan artış oranı, metre kare bırım degerının tespıtınde esas alınan cadde ve sokak (birden fazla cephesi olan taşınmazlar bakımından en uzun cepheli cadde ve sokağa ait takdir edilen değerin esas alınmalıdır), emsal araştırması, uzman kurum ve değerleme uzmanı gorusu alınıp alınmadığı , takdir komısyonu uye sayısı ve sıfatı, kararda kanun yolları ve surelerın gosterılmesı gıbı kanunun aradığı krıterlerın sağlanıp sağlanmadığı ıncelenmektedır. Kanunun aradığı BAŞTA ARTIŞ ORANI OLMAK UZERE ŞARTLAR SAĞLANMADAN YAPILAN AŞIRI EMLAK VERGI DEGERLERMESI , KEYFI VE FAHIŞ OLUP MAHKEMELERCE IPTAL EDILMEKTEDIR. BU HUSUSTA COK SAYIDA EMSAL KARAR BULUNMAKTA OLUP OZELLIKLE ORTA VE UST GELIR GRUBUNUN YASADIĞI BUYUKŞEHIRLERDEKI SITELER ILE VE YAZLIK KONUTLAR BAZINDA YAPILAN AŞIRI ARTIŞLAR SEBEBIYLE VATANDAŞLARIN DIKKATLI OLMASI VE HAKLARINI ARAMASI ONEMLIDIR.

Emlak Vergisi Kanunu madde 29/2 gereğı artış oranı de "ilgili yıl yenıden değerleme oranının yarısı “ olup; TUİK tarafından 2021 yılı yeniden değerleme oranı %36,20 olarak belirlendiğinden yarısı olan %18.1 uzerınde artış yapılamaz. Bunu gecen örnegın enfkasyon oranındaki artışlar kanuna aykırı olup ancak taşınmazın belgenebılen yeni bir imar durumu, hastane, okul, yol, otoyol, köprü, kamu binası, özel site ve bina yapımı gibi arsa değerini olağanüstü yükselten bir gelişme söz konusu olduğunda gündeme gelebılır.

DOLAYISIYLA GAYRİMENKUL DEGERINI ETKILEYEN OĞANADIŞI BIR GELIŞME OLMADIĞI TAKDIRDE KANUNI SINIRI GECEN ve DIGER UNSURLARI TAŞIMAYAN VERGI ARTIŞINA KARŞI DAVA YOLU MUMKUNDUR. BU HUSUSTA EMLAK VERGISI YUKUMLUSUNUN EĞER INTIFA HAKKI SAHIBI VARSA, MALİK DEĞİL TAŞINMAZI FİİLEN KULLANAN YANI TAPUDA INTIFA HAKKI (OTURMA, SUKNA VS) SAHIBI OLARAK GOZUKEN KIŞI OLDUĞUNU VE ODEYEN KIŞININ DAVA HAKKI OLDUĞUNU HATIRLATIRIZ.

AV SENEM KİRAZ