Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin cinayet davasının, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmayla eş zamanlı olarak Riyad’a devredilmesine ilişkin tartışma sürüyor.

T24’ten Tolga Şardan, Riyad yönetiminin Ankara’ya gönderdiği yazıya ulaştı. Buna göre dosya Suudi Arabistan’a ‘uluslararası nezaket’ gerekçesiyle devredildi. Dosyada, Kaşıkçı’nın ’40 mg. doz’ ile öldürüldüğü bilgisi yer aldı.

Yazısında “Kaşıkçı’nın, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü iddiasıyla başlatılan yargılamanın durdurulup, dosyanın devredilmesinde Suudi Arabistan makamları Türkiye’yi nasıl ikna etmişti?” diye soran Şardan, şunları kaydetti:

“Gelişmeyle ilgili siyasette yaşanan tartışmalar bir yana bu sorunun yanıtını bulmak amacıyla kısa bir araştırma yaptım. Araştırma sonucunda Riyad yönetiminin Ankara’ya gönderdiği yazıya ulaştım. Aslı İngilizce olan Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı yazısının tercümesi 12 sayfa. Yazı, gayriresmî tercüme edildikten sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından yargılamayı yürüten İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.”

Buna göre, Türkiye’nin dava için adli yardım talebine ‘cevap’ olarak gönderilen yazıda, Suudi Arabistan makamları, 11 kişiyle ilgili yargılama sürecinin tamamlandığını, Türkiye’de ayrıca yargılanmalarının ‘Bir kişinin aynı suçtan iki defa yargılanmasının mümkün olmaması’ yasal ilkesine göre mümkün olmadığını belirtiyor. Suudi makamları, bu nedenle Türkiye’de yargılanan 26 kişinin isminin kırmızı bülten listelerinden çıkartılmasını talep ediyor.

Şardan yazısında, “Burada da devir ihtimalinin hangi aşamadan itibaren konuşulduğu konusunda bir açıklık bulunmuyor. Aynı yazıda, adli yardımlaşmanın yasal temeline de yer verildiğini görmek mümkün. Yazıya göre, dosyanın devir işlemin yasal temelinin ‘uluslararası nezaket ilkesi’ olarak açıklanması dikkat çekici!” ifadelerini kullandı.

‘DOZUN NİTELİĞİ YER ALMADI’

Suudi makamlarının gönderdiği söz konusu yazı çerçevesinde, yargılamayı yürüten Riyad Ceza Mahkemesi Birinci Ceza Dairesi’nin 23 Aralık 2019 tarihli kararı da açıklandı.

Şardan, şu ifadeleri kullandı: “Söz konusu kararda yerel duruşmada yaşananlara yer verilirken, “40 mg.lık dozun kurban Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne neden olduğunu” anlatan adli tıp raporu açıklandı. Ancak, Kaşıkçı’ya verilen dozun niteliğiyle ilgili bilgi yazıda yar almadı.”

YAZININ TAMAMI 

Editör: TE Bilişim