"Gluten yirmi gün vücuttan atılmıyor", diye bir laf duydum, gerçeken mal mısınız demekten başka bir cevap veresim gelmiyor'' hatırlatmasında bulunan Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Seker, ''Protein bu, ağır metal mi atılsın? Niye atılsın, mis gibi bağırsaklarında enzimler (glutenaz, gliadinaz ve başkaları) parçalıyor, güzel güzel amioasit alıyorsun. Neden buğday yiyoruz, protein (bol bol gluten -mis) ve karbonhidrat (nişasta)almak için. Yeni de yemiyoruz, bin yıllardır yiyoruz, çölyak değilseniz- özel bir hastalık durumunuz yoksa glutenden mis gibi protein olarak faydanalanırsınız. Yeni doğan bebeklerde dahi yetişkinlerden çok daha fazla gluten parçalayan enzim bulunur. Glutensiz beslenmenin sağlıklı insanlarla bir faydası olduğu tamamen palavradır, tek bir bilimsel kanıt da yoktur bu konuda, mekanistik seviyede'' mesajı verdi.
Doç. Dr. Seker: Derin bir bilgisizlik var...
Glutene yönelik olarak yaptığı açıklamaların yeterince anlaşılmadığına işaret eden Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Seker sosyal medyada bu kez konuyu daha detaylı bir şekilde masaya yatırdı.
İşte Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Seker'in paylaşımı...
Glutene dair yazdıklarıma gelen cevaplara bakınca çok derin bir bilgisizliğin ve dedikodularla oluşturulmuş saçma sapan bir bilgi dolaşımının olduğu anlaşılıyor. Bilimsel gerçekler ise aşağıda...
Hibrit (ıslah edilmiş) buğday yeni bir icat değil, sağlığa da zerre kadar zararı YOK! Gluten proteininde sağlığı olumsuz etkileyecek bir değişim zaman içinde olmadı-zira evrimsel açıdan avantaj sağlama potansiyeli de yok. Hatta bugünkü buğdaylarda toplam protein oranı eski buğdaylara göre daha düşük çıkıyor.
1- Hibrit (ıslah) buğday ile Genetiği değiştirilmiş buğday (GD) birbirinden tamamen ayrı iki olgudur. Türkiye'de GD buğday yoktur, olmamıştır, kullanım/üretim izni de yoktur. GD buğday ithalatı (ki dünyada öyle bir ürün yok) YASAKTIR. Hibrit buğday, farklı özellikleri olan buğday türlerinin çaprazlaştırılması ile oluşturulur amaç daha dayanıklı vs. ya da yüksek proteinli buğday bitkisi elde etmektir. Genetik değiştirme ise bir bitkiye başka bir organizmadan bir gen (genetik parça) eklenmesidir. Dolayısı ile Türkiye'de de, dünyada da genetiği değiştirilmiş ticari olarak satılan buğday YOKTUR. Hibrit buğday vardır. Hibrit buğdayın 8400 senedir var olduğu bilinen bir gerçektir, Çatalhöyükden çıkan kalıntılar bunun bilimsel olarak gösterdi. (REF1).
2-Gluten zaman için yapısal ve kimyasal olarak değişti mi, bunun cevabı da "HAYIR", 120 sene öncesiden saklanan buğday örnekleri (1891) tekrar çimlendirilip protein içerikleri incelendi, iddia edilen değişime dair bir veri YOK! REF2.
REF1. Bilgic, Hatice, et al. "Ancient DNA from 8400 year-old Çatalhöyük wheat: implications for the origin of Neolithic agriculture." PloS one 11.3 (2016): e0151974.
REF2. Pronin, Darina, et al. "Wheat (Triticum aestivum L.) breeding from 1891 to 2010 contributed to increasing yield and glutenin contents but decreasing protein and gliadin contents." Journal of Agricultural and Food Chemistry 68.46 (2020): 13247-13256.