Hastalık sıklıkla Afrika, Asya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da görülmektedir. Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen ve 2003 yılında ise tanımlanan hastalık, ilk kez Tokat yöresinde görülmüştür. Hastalığın bu sene ise yoğun olarak görüldüğü başlıca iller; Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Tokat, Yozgat, Sivas, Amasya, Çorum, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Karabük.

Kene Vakaları

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) bulaşma yolları nelerdir?

KKKA virüsü, hayvanlarda enfeksiyona neden olan enfekte kenelerin ısırmasıyla başlar, ancak virüs insanlarda hastalığa yol açabilir. KKKA virüsünün insanlara en yaygın bulaşma yolları:

  1. Enfekte kenelerin ısırması
  2. Enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi
  3. Enfekte hayvanların kan, doku ve sekresyonlarıyla temas
  4. KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvılarıyla temas
  5. Kan içeren damlacık yoluyla bulaşma durumu

KKKA belirtileri nelerdir?

Hastalık, ateş, titreme, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle başlar. İlerleyen dönemlerde cilt kanamaları, burun kanaması, gastrointestinal ve idrar yolu kanaması, akciğer ve beyin kanamaları meydana gelebilir. Hastalığın seyrinde ölüm vakaları genellikle 5. ile 14. günler arasında görülür.

Keneden Korunmak Için Yapılması Gerekenler

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden nasıl korunulmalı?

• Kenelerin yaşam alanları ve hayvan barınakları ile temas ederken dikkatli olunmalıdır. Özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası gibi bölgeler titizlikle incelenmelidir.

• Piknik için su kenarları veya otlak alanlar tercih edilirken, dönüşte üzerlerinin kene açısından kontrol edilmesi önemlidir. Çalılık ve yoğun ot bulunan bölgelerden kaçınılmalı ve bu tür yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir. Piknik veya kamp alanlarında oturmak için yere açık renkli örtüler serilmelidir.

• Eğer vücuda keneler yapışmışsa, uygun bir malzeme kullanılarak en yakından tutularak çıkarılmalı ve asla elle ezilmemelidir. Keneyi çıkarırken çıplak elle temas edilmemeli, eldiven kullanılmalıdır. Kenenin çıkarılmasından sonra antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır.

• Keneyi kişi kendisi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar kısa sürede çıkarılırsa, hastalık bulaşma riski o kadar azalır.

• Keneyi vücuttan uzaklaştırmak için sigara basmak veya kolonya dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

• Keneyi çıkaran kişiye, 10 gün boyunca belirtileri izlemesi ve ani ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi durumlar olması halinde sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği söylenmelidir.

• Ormanlarda çalışanlar ve avcılar lastik çizme giymeli veya pantolon paçalarını çorap içine sokmalıdır. Kenelerin daha kolay fark edilmesi için açık renkli giysiler tercih edilmelidir.

• Hayvanlar düzenli olarak kenelere karşı ilaçlanmalıdır. Hayvan barınakları, kenelerin yaşamasını engelleyecek şekilde tasarlanmalı, kene kontrolü yapıldıktan sonra çatlaklar ve yarıklar tamir edilmeli ve temizlenmelidir.

Kaynak: Haber Merkezi