Batı Karadeniz Bölgesinde Karabük, kuzeyde Bartın (80 km.), kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu, güneydoğuda Çankırı, güneybatıda Bolu, batıda Zonguldak illeriyle komşudur. 
Karabük, özellikle coğrafi konumuyla dikkat çeken bir şehirdir. Safranbolu ilçesinin tarihi evleriyle ün kazanmasına rağmen, Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikasının bulunduğu Karabük merkezi, ekonomik açıdan önemli bir konuma sahiptir. Bu fabrika, geniş bir iş sahası oluşturarak Karabük'ün hızla gelişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca il genelinde tekstil sanayisi, özellikle hazır giyim sektöründe önemli bir yer edinmiştir. Karabük adı, bulunduğu coğrafyaya dayanmaktadır. "Kara" ve "Bük" sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumunda etkili olmuştur. Türkmen toplulukları, bu bölgede yaşarken Karabük cemaati adını almıştır. Şu anda Türkiye'de 14 yer ve mevki adının Karabük şeklinde geçmesi, cemaatlerin bu bölgeden diğer yerlere göç ettiğini düşündürmektedir. Karabük, yüksek dağlar ve tepelerle çevrili bir havza karakteri gösterir. 250-500 metre yüksekliğe sahip olan şehir, kuzeyindeki dağlık alandan gelen tali derelerin getirdiği maddelerle alüvyal bir dolgu oluşturmuştur.

Karabük Dağ 2
İlin topraklarında çeşitli iklim türlerine rastlanmaktadır. Karadeniz'e paralel uzanan dağlar nedeniyle Karabük, Karadeniz'in nemli ve yağışlı havasından tam olarak yararlanamamaktadır. Bu durum, il merkezi ve çevresinde Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimi oluşmasına neden olmuştur. Karabük, orman varlığı açısından Türkiye'nin en zengin illerinden biridir. Yenice ilçesinde tropikal bölgelerde görülebilen yoğun ve çeşitli orman örtüsüne sahiptir. 

1183 yaşındaki dev porsuk ağacı kaçak kesildi! Zonguldak'ta çevreci isyanda! 1183 yaşındaki dev porsuk ağacı kaçak kesildi! Zonguldak'ta çevreci isyanda!

Karabük'te doğa sverleri bekleyen muhteşem dağlar

Karabük, doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir il. Her köşesinde farklı bir doğa harikası bulunan Karabük'te, dağlar da önemli bir yer tutuyor. Hem doğa tutkunlarının hem de dağ sporu severlerin ilgisini çeken bu dağlar, tırmanış, kamp ve trekking gibi aktiviteler için ideal bir ortam sunuyor.

Kuzey Anadolu Dağları'nın Bir Parçası

Karabük, Kuzey Anadolu Dağları'nın bir parçasını oluşturuyor. Bu dağlar, kıvrım dağları olarak biliniyor ve 2000 m'yi geçmeyen yüksekliklere sahipler. İl, genellikle kuzeyde batıya doğru uzanan geniş dağlık bir alana sahip. Bu alanda yer alan önemli noktalar arasında Çiğdem Tepe, Boyundurluk Tepe, Tekirdağ, ve Başköy Dağları bulunuyor. Karabük'ün ikinci en yüksek noktası olan Sarıçiçek Tepesi (1750 m.), bu bölgede dikkat çekiyor.Sircali Kanyonu Karabük

Karabük'te hangi dağlar var?

  • Safranbolu Araç Çayı ve kollarının parçaladığı platoluk alan üzerinde kuzey doğuya doğru uzanan Sipahi Dağı. Daha kuzeyde ise Eani çevresinde düzlükler geniş yer kaplıyor. Burada en önemli yükseltiler Göktepe ve Tepedağ (1416 m.) olarak karşımıza çıkıyor.
  • Yenice Yenice Irmağı ve Araç Çayı’nın havzasının güneyinde de dağlar oldukça yoğunlaşıyor. Karabük’ün güneydoğusunda yer alan Keltepe (1999 m.), bölgenin en yüksek noktası olarak öne çıkıyor. Ormanlarla kaplı olan dağın zirvesi, mayıs ayı sonuna kadar karla kaplı kalıyor. Eskipazar’dan Yenice'ye uzanan alanda en dikkat çekici yükselti Hodulca Dağı (1730 m.) olarak beliriyor.
  • Ovacık Ovacık çevresinde ise en yüksek dağ Çalyayla Dağı (1432 m.) olarak kaydediliyor.
  • Keltepe (1999m.) 
  • Tarakçı Tepe (1714m.)
  • Kuyruk (1704m.)
  • Kuru Doruk Tepe (1744m.)
  • Mantar Tepe (1736m.)
Kaynak: HABER MERKEZİ