İran, Suriye'deki konsolosluk binasının vurulmasına misilleme olarak İsrail'e 300'den fazla seyir füzesi ve insansız hava aracıyla saldırı düzenlemişti. İHA ve füzelerin yüzde 99'u imha edildi. İsrail İran savaşının ardından ülkelerin askeri güç karşılaştırması merak konusu haline geldi.

İsrail İHA ve İran İHA'larının arasındaki güç ve savunma kapasitesini değerlendirirken birkaç faktör göz önünde bulundurulmalıdır. İsrail, Orta Doğu'da güçlü bir askeri varlığa sahip teknolojik açıdan gelişmiş bir ülkedir. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), modern ekipmanlarla donatılmış ve yüksek eğitimli bir personele sahiptir. Ayrıca, İsrail'in savunma sanayisi dünya çapında tanınmıştır ve yenilikçi silah sistemleri üretmektedir.

Diğer yandan, İran da Orta Doğu'da önemli bir askeri güce sahiptir. İran İslam Cumhuriyeti Ordusu, geniş bir personel sayısına ve çeşitli silah sistemlerine sahiptir. Ayrıca, İran yerli üretim savunma teknolojilerine yatırım yapmaktadır, bunlar arasında füzeler ve İHA'lar da bulunmaktadır. Hangi ülkenin daha güçlü olduğunu kesin olarak belirlemek zor olabilir. Ancak, İsrail'in teknolojik üstünlüğü ve savunma sanayisi alanındaki başarıları, İran'ın geniş kaynakları ve yerli üretim kapasitesiyle dengelenmektedir. Sonuç olarak, İsrail ve İran arasındaki askeri güç dengesi, çeşitli faktörlerin etkisi altında değişkenlik gösterebilir ve her iki ülkenin de askeri stratejilerini dikkate almak gerekmektedir.

İsrail İHA güçleri

İnsansız hava araçlarının kökeni konusunda uzun süren tartışmalar olabilir, ancak modern çağın işletim sistemleri açısından İsrail kökenli olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. Örneğin, Amerikan şirketi General Atomics'in en popüler insansız hava aracı üreticisi olmasına rağmen, eski İsrail Hava Kuvvetleri mühendisi Abraham Karem tarafından tasarlanan Öncü Sistemler Amber uçağına dayanan dronları bile bulunuyor.

İsrail'in İHA dünyası, genellikle büyük boyutlu araçlar konusunda İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii ile Elbit Sistemleri arasında bölünmüştür. Daha küçük taktik tipli uçaklar ise Havacılık, Top-I ve Steadicopter tarafından üretilmektedir. Rafael şirketi de özellikle şehir savaşları için tasarlanmış insansız hava araçlarıyla dikkat çekmiştir, ancak birkaç yıl önce karada ve deniz robotlarına odaklanmıştır.

İsrail insansız hava araçları modelleri ve özellikleri

Kategori MALE
MALE (Orta İrtifa Uzun Süreli) kategorisi, dünya çapında oldukça az sayıda oyuncuya sahiptir, ancak İsrail'de bu alanda iki önemli aktör bulunmaktadır: IAI Malat ve Elbit. Bu kategori, belirsiz ve tartışmalı bir tanıma sahip olmasına rağmen, genellikle 10000 ila 3000 saat arasında ve 24 metrelik rakımlarda uçabilen bir uçak olarak tanımlanmaktadır. Bu, 48 metrenin biraz üzerindeki ortalama bir rakıma denk gelmektedir.

HERON - IAI
1994 yılında ilk kez havalandıran IAI Heron uçağı, MALE kategorisindeki önemli bir emektardır. 1150 kg ağırlığındadır ve 52 saate kadar havada kalabilir. Heron İHA, 35000 ayak yüksekliğine (yaklaşık 10500 metre) kadar yükselebilir. Bu İHA, en az 34 ülke tarafından sipariş edilmiştir. Hindistan, Almanya, Brezilya, Türkiye ve Fransa gibi ülkeler, Heron'un en ünlü alıcıları arasındadır. Cassidian, Almanya'dan bu İHA'yı modernize etmiş ve Harfang adını vermiştir. Heron İHA, imal edilmiş bir şasiye sahiptir ve dört duyusal sistemi aynı anda çalıştırabilir. Ayrıca çift mesafeli otomatik kalkış ve iniş sistemi ile uzun mesafelerde çalışmak için bir uydu iletişim sistemini kullanır.

Heron TP
insansız hava aracı, stratejik görevler için çok yönlü, gelişmiş, MALE sınıfı (orta irtifa uzun menzil) insansız hava aracıdır. Otomatik taksi, kalkış ve iniş sistemleri (ATOL), genişletilmiş menzil için uydu iletişimi (SATCOM), tamamen yedekli aviyonik ve daha fazla özellikler ile donatılmıştır. Azami irtifası 45 bin feettir. Havada kalış süresi: +30 saat, yük kapasitesi 2,700kg, hızı 220k (407 km/s)'dir.

Kural olarak, Heron ELM / 2020U deniz radarı veya ELM / 2055 sentetik açıklık anteni, Elk-1891 uydu haberleşme sistemi ve çeşitli optik-elektronik optik keşif istasyonlarını uçakta taşır. Fotoğraftaki dron gibi bazıları radar sistemleriyle donatılmıştır, diğer İsrail araçları ise gemide elektronik ve radyo istihbarat antenleri taşır.

Şu anki Hermes 450 uçağı, 550 kg kütleli ve yaklaşık 180 kg'lık faydalı bir yük kapasitesine sahiptir. Tavan 5500 metre ve uçuş süresi 17 saattir. Resimdeki dron, kanatlı konteynerlerde elektronik harp ekipmanı taşıyor

HERMES 450 - ELBIT
Elbit'in ikinci sıradaki uçağı, Hermes 450 modeli, ilk uçuşunu 1998'de gerçekleştirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri'nde 15 yıldan fazla bir süredir hizmet veren Hermes 450, dünya çapında önemli bir başarı elde etmiştir. Singapur dahil bir düzineden fazla ülkeye satılmıştır ve şaşırtıcı bir şekilde Azerbaycan, Botswana ve Gürcistan gibi ülkeler de dahil olmak üzere satın alanlar arasındadır. Ayrıca, İngilizler tarafından Afganistan'da geçici bir çözüm olarak kullanılmış ve Thales gözetleme seçeneğiyle faaliyete geçinceye kadar hizmet vermiştir.

Hermes 450 modeli genellikle Elbit Compass optik-elektronik istasyonu ile donatılmıştır. Bunun yanı sıra sentetik açıklık radarı, deniz devriyeleri için radar ve elektronik ve radyo istihbaratı ile sıkıştırılmış haberleşme sistemleri gibi ek özellikler de alabilir. İtalya'da deniz istihbaratı ve kıyı devriyesi için Selex'ten Gabbiano T-20 radar kurulumu, Hermes 450 üzerinde oldukça popülerdir. Ayrıca, biraz daha büyük ancak daha güçlü bir T450 radarı da taşıyabilir. Hermes 450, geçiş kaplamalı yarı mamul bantlara bile otomatik olarak iniş ve kalkış yapabilir.

EITAN - IAI
İlk olarak Heron TP olarak bilinen Eitan (araç dirençli), turboprop motorlu bir Heron versiyonundan daha fazlasıdır. Benzer iki kirişli şemaya sahip olmasına rağmen, Eitan önemli ölçüde daha büyük ve daha ağırdır. 2004 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Eitan, aslında Heron modelinin dört katı olan 4650 kg kalkış ağırlığına sahiptir. Motorun gücü olan PT6A 1200 hp, Eitan'ın 13700 metre yüksekliğe tırmanmasını ve 70 saatten fazla havada kalmasını sağlar. Eitan, 2009 yılında İsrail'de hizmete girmiş olmasına rağmen, şu anda yabancı müşterilerle ilgili bilgi bulunmamaktadır.

HERMES 900 - ELBIT
900 kg kalkış ağırlığı, 1180 kg taşıma kapasitesi, 350 metreden daha fazla tavan ve uçuş süresi olan 9100 kg Hermes 36 dron uçağı, Hermes 450 ile önemli ölçüde daha ağır dronlar arasındaki boşluğu doldurur. 900 modelinin temel avantajlarından biri, çeşitli elektronik sistemlere uyum sağlayan geniş iç bölmesidir. Bu, dış gövde montajına veya montajına kıyasla çok büyük bir avantajdır, çünkü gövde tasarımının ihlali yoktur ve sonrasında aerodinamik özelliklerin test edilmesi gerekmez. Bu bağlamda, eğer elektronik Elisra tarafından monte edilmişse (Elbit'in bir bölümü), radarın Hermes 450 uçağının yükünün tek dış bileşeni olduğunu belirtmek ilginçtir. Örneğin Elisra'nın iletişim kanalı, 250 km görüş mesafesi sağlar.

900 modelinin önemli özelliklerinden biri, kompartımanlara yerleştirilen tüm elektronik sistemlerin ve tümleşik ekipmanların otomatik olarak yapılandırılmasıdır (tak ve çalıştır). Geniş bir iç bölmeye ek olarak, Hermes 900 uçağı dört adet harici bağlantı noktasına sahiptir.

Olası araç üstü donanım seçenekleri arasında Dcompass optoelektronik istasyonu, Lasso tarayıcı (yakın zamanda gerçek zamanlı olarak güncellenen multispektral hava fotoğrafçılığını koruyan ve otomatik olarak büyük keşifler ve haritalama sağlayan nispeten yeni bir sistem), elektronik keşif (genellikle Elisra AES-210) bulunur , radyo yönü bulma anteni, Elisra Skyfix ve Skyjam sistemleri (cep telefonu ve SMS konuşmalarını dinle ve kaydet, nesnenin yerini belirle, toplanan keşifleri ilet Zemin ve nihayetinde sıkışan telefon) tive bilgiler, Skeye şirketi Elisra (), olayları yakalamak için video arşivinden görüntü verileri karşılaştırmak, geniş alanları izleyebilir yüksek çözünürlüklü geniş bir alana yönelik video izleme sistemi. 900 uçağı ayrıca, havada tehlikeli çarpışmaların önlenmesi ve kaçınması için bir panoya ve ayrıca bir panoramik (200 ° de) optik-elektronik sensör setine sahiptir. Yakında Elisra tarafından geliştirilen yeni bir radar çarpışma önleme sistemi kurulacak.

900 yılında ilk uçuşunu yapan Hermes 2009 uçağı, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından 2010 yılı kadar erken sipariş edildi ve İsviçre'de test edildi; ayrıca Şili, Kolombiya ve Meksika (polis için) tarafından da sipariş edildi.

Hermes 450 uçağının evrimi, görünüşe göre, bu seçeneğe göre asla durmayacak. Yeni bir döner pistonlu motor, üç kanatlı bir pervane ve bir deniz radarına sahip deneysel bir gondol ile donatılmıştır. Selex Gabbiano T20

UAV Hermes 900, radar deniz devriyeleri de dahil olmak üzere çok sayıda sensörün taşınmasına izin vererek, geniş bölmelerini gösterir

Kesinlikle, zaten Hermes 450 uçağını işleten ve onu Hermes 900 modeliyle değiştirmek isteyen ya da her iki modele de sahip olmak isteyen operatörler için bir nimet, yer kontrol istasyonunun, iletişim kanallarının ve bilgi toplama ve işletme yönetimi için ekipman aynı kalmasıdır. HOTAS tipi kontrol sistemine sahip “cam kabin” resmi (ellerinizi motor kontrol kolundan ve kontrol düğmelerinden çekmeden drone kontrol sistemi)

Eitan İHA, Lahat füzelerinin bulunduğu bu yaşam boyu makette de görülebileceği gibi silahları denemek için önerildi. Rheinmetall ile birlikte çalışan İsrailli IAI, bir Saale MALE sınıfı drone için Alman gereklilikleri kapsamında bir Alman drone sundu, ancak orada kendi Avrupa Şahin Şahin İHA'larında Avrupa programına daha fazla eğildiler

Dronlar daha akıllı hale geliyor ve sonuç olarak pahalı, korunmaları son yıllarda özellikle şu ana kadar hava savunma ekipmanlarıyla donatılmayan kişiler arasında artan bir endişe haline geldi. Elektronik savaş sistemleriyle uğraşan Elisra şirketi (Elbit bölümü), modern imha araçları Spectrolite'ye karşı olağan koruma tekniğini temel alan dronlar için yeni bir savunma sistemi sundu, ancak güç tüketimi 300 watt'a düşürüldü. İsrail Hava Kuvvetleri tarafından sipariş edilen sistem

Çakmak uçağı
MALE uçağı dünyasını terk edelim ve yine de geleneksel kalkış ve inişe ihtiyaç duyan daha hafif cihazlara geçelim. İsrail'de, 25'tan 100 kg'a kadar olan kitle ve kural olarak benzer cihazlarla çalışan ve 12 saatlerinden daha fazla uçuş süresine sahip olan birkaç şirket var. Buradaki gazilerden biri, eski 90'lerde hizmete giren ve hala MkII sürümünde üretilen IAI'nin Searcher uçağı. İhracat için satılan bu makinelerin çok sayıda olması nedeniyle, IAI Malat atölyeleri hala bu dronların bakım ve onarımını yapmaktadır.
Bu kategorideki yeni sistemler, Havacılık'tan Aeroonaut ve Elbit'ten Hermes 90.


Aerostar'a benzeyen bir dronun boyutları ve özellikleri, şu anda birçok ülkede milislerin ve güvenlik güçlerinin dikkatini çekiyor.

AEROSTAR - AERONAUTİKLER
Aeronautics'in önde gelen ürünü, 2000'lerin başında piyasaya çıkan Aerostar UAV'dir. İtalyan mühendis Guido Zantsotter tarafından geliştirilen, 38 hp kapasiteye sahip iki yatay karşılıklı silindire sahip bir motorla donatılmıştır. İsmini taşıyan ve İtalyan Lugano kentinde bulunan ve bu tip motorların tamamını üreten firma İsrail Havacılık tarafından satın alındı.

Aerostar uçağı bir Arayıcı uçağının neredeyse yarısı kadar ağırlığa sahip olmasına rağmen, özellikleri Arayıcı’nın boyutlarına, taşıma kapasitesine ve uçuş süresine uygundur. Gerçekten de, Aerostar'ın sadece yüksek yerleştirilmiş kanatları ve iki kuyruklu kuyruğu değil, 8,7 metre kanat açıklığına, maksimum yük kapasitesi 50 kg, 12 saatinden daha fazla uçuş süresi ve 250 km iletişim kanalı yelpazesine sahiptir.

HERMES 90 - ELBIT
Kısa pistlerden uçabilme kapasitesine sahiptir. Ayrıca kalkış mesafesi sadece 200 metredir. Bununla birlikte İHA otomatik taksi ve otomatik kalkış ve iniş yetenekleriyle donatılmıştır. Hermes 650’nin havada kalış süresi 140 kg yakıt yüküyle 24 saate kadar çıkabilmektedir. Ayrıca servis tavanı 22.000 ft olup hız aralığı 55 ila 222 km/saat arasındadır. Bu geniş hız aralığı göreve göre hızın ayarlanmasına olanak tanır.
Bu kategorideki en hafif Hermes 90 uçağı, 115 kg kalkış ağırlığıyla ilk kez Paris Airshow'da 2009'te tanıtıldı. Hermes 90 tasarımının özelliklerinden biri, pürüzsüz bir pist bulunmadığında geleneksel bir sabit şasiyle veya iniş pistleriyle donatılabilmesidir, bu durumda drone bir mancınık kullanılarak fırlatılır. Elbit, Hermes 90'i, Elisra Skyfix sistemini kullanarak yön bulma ve radyo keşiflerinin yanı sıra, Microcompass stabilize optik-elektronik tür istihbarat istasyonu ile tipik gözlem ve geliştirme görevlerini gerçekleştirebilen üst düzey bir taktik uçağı olarak görüyor. Ancak, gemiye sentetik bir açıklıklı radar takılabilir.

ORBITERS - AERONAUTİK
Sadece bir yırtıcı kuşun ağırlığına sahip yeni nesil bir İHA (drone). Bu İHA’nın istihbarat toplamaktan ziyade intihar bombası olarak kullanılabilecek kapasiteye sahip olduğu belirtiliyor. Üzerinde 2.5 kilogramlık savaş başlığı ve 25 metrelik menzile dağılabilecek 4 bin adet tungsten parçası bulunuyor. Havada 3 saate yakın kalabilen K1’lerin, terörist hücrelerine nokta operasyonu için özel tasarlandığı belirtildi. Manevra kabiliyeti yüksek olan İHA ayrıca havada kolayca infilak ettirilebiliyor. Havada tespit edilmesi ve vurulmasının çok zor olduğu belirtiliyor.

Havacılık tarafından geliştirilen Orbiter I, II ve III uçağı daha hafiftir, ancak aynı zamanda hafif bir mancınıkla koşar. Kanat açıklıkları 2, 3 ve 4,2 metre ve uçuş süresi 3, 4 ve 7 saattir. Kalkış ağırlığı, 7 ile 28 kg arasında değişmektedir. I ve II modellerinin kuyrukları yoktur, gövde şeması yukarı uçları uçları olan yüksek yükseltilmiş kanatlara sahip geleneksel bir boru gövdelidir. Aksine, Orbiter III modelinde, gövdeye giren kanat uçları aşağıya doğru yönlendirilir, küçük kanatlar burun kısmının üzerine yerleştirilir (ön direksiyon tekerlekleri değil). Her üç modelde de bir itme vidası (fırçasız motor) takılıdır, iniş paraşüt ve şişirilebilir bir amortisör kombinasyonu ile gerçekleştirilir. Nazal monteli ekipmanlar, Controp tarafından üretilen kural olarak. Orbiter I için D-Stamp veya U-Stamp (gündüz CCD kamera veya gece kızılötesi) olan Orbiter II, Z-Stamp büyütmeli stabilize edilmiş bir sensör istasyonu ile donatılmıştır; Orbiter III ise içerdiği stabilize edilmiş optik T-Stamp istasyonunu taşıyabilir. gündüz, gece kamerası ve lazerli uzaklık ölçer.


Orbiter III uçağı ilk olarak 2011'te gösterildi. Stabilize optoelektronik istasyonu T-Stamp keşif ve hedef tanımını mümkün kılıyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından görevi kim devralacak? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından görevi kim devralacak?

Hermes 90'in beş metre kanat açıklığı ve maksimum kalkış ağırlığı 115 kg olan 25 kg araç üstü ekipman taşıyabilir; pratik tavan 4500 metre ve uçuş süresi 15 saattir.

Skylarlk 1 LE uçağı, 7,7 kg ağırlığında, yaklaşık üç saatlik bir uçuş süresine sahip; İniş, zeminde uygun yükseklikte derin durma işlemi ve iniş balonunun konuşlandırılması sürecinde gerçekleştirilir.

BIRDEYE - IAI Serisi
IAI Malat, uçuş süresi 400 dakika olan çok sayıda Birdeye 90 uçağı üretti, ancak yaklaşık 2010 yılında, yılda iki katı ağırlığa sahip bir Birdeye 650 modeli (11 kg) kullanıldı. Dronun yüksek uçlu kanatları, üç metre kanatları aşağıya bakıyor ve bu da nispeten iyi gelişmiş ancak şüphesiz asansör gövdesi oluşturuyor. Cihaz bir mancınık yardımı ile fırlatılır, iniş yaparken göbek yukarı döner ve paraşüt açılır. Uçağın dikey bir kuyruğu yok, kısa bir kuyruk patlaması üzerinde bir elektrik motoru tarafından döndürülen itici bir pervane var. Uçuş süresi üç saattir (yakıt hücrelerinin kullanımıyla birlikte, 7 saatlerine kadar uzatılabilir). Optik veya elektronik ekipmanı Tamam veya Controp'tan kurar.

SKYLARK - ELBIT
Birkaç yıl boyunca hafif manuel fırlatma uçağı kategorisinde lider, birçok ülke tarafından sipariş edilen Elbit'in Skylark'ı (daha sonra Skylark-1) oldu.
Bu model daha sonra daha uzun bir uçuş süresiyle BLA Skylark 1-LE (operatör ülke sayısı 20'e ulaştı) ile değiştirildi. 1 kg ağırlığa ve üç saatlik uçuş süresine sahip Skylark 7,5-LE modeli, araziye bağlı olarak Controp'taki 20-40 km aralığında bir D-Stamp veya U-Stamp burun ekipmanı ile donatılmıştır. Skylark 1-LE uçağı Afganistan'daki koalisyon kuvvetleri tarafından yaygın olarak kullanıldı. İki kişi Skylark uçağının kendisini ve kontrol istasyonunu taşıyor, fırlatmak için sadece birkaç dakikaya ihtiyaçları var. Bu insansız hava aracı GPS sinyali olmadan da uçabilir.

CASPER Serisi - TOP I VISION
Gözlem balonlarında uzmanlaşmış ve araç içi ekipmanı stabilize eden, özellikle iç güvenlik görevlerinde kullanılan Top I Vision, Casper serisi manuel fırlatma uçağı üretmektedir. “Akıllı” bir robotik jet ski geliştirmiş olan su elementi dışında durmaz (aşağıya bakınız). Ürettiği Casper 250 uçağı 5,5 kg'lık bir kütleye, 2,5 metre kanat açıklığına ve 90 dakikalık bir uçuş süresine sahiptir; veri aktarım sisteminin menzili, kabartma yapılandırmasına bağlı olarak, 10 km'ye ulaşır. Yerleşik yük, kendi stabilize edilmiş Lev 2 optik elektronik kitini (gündüz veya kızılötesi kamera) içerir (Lev, kalbi ifade eder). Top I Vision ayrıca Whisper tailless tasarımı gibi diğer dron türleri üzerinde de çalışmaktadır. Top I Vision 90’in ürünlerinin ihracatının% 100’ünü ve hatta Hindistan’da organize üretim yaptığını belirtmek gerekir.
Top I Vision Casper 250 uçağı, makinenin kendisini, veri iletim sistemini ve izleme istasyonunu içeren kompakt bir pakette gelir.

Üç rotorlu IAI Panter Helipad, dikey yatay uçuşu birleştirmede yenilikçi bir yaklaşımdır. Oldukça yüksek bir rakım 1500 metrede uçabiliyor.

Vertodrony
Dikey kalkış ve iniş sistemleri, İsrail savunma endüstrisinin nispeten yeni bir alanı olmasına rağmen, bazı şirketler Alouette III helikopterine dayalı insansız bir sistem oluşturan İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii dahil olmak üzere bu şirkette yer alıyor.

PANTHER - IAI
Panter projesinde IAI, elektrikli motorlardan döndürülmüş vidalı (dönüştürülebilir) dönen iki uçak konseptini uyguladı: ikisi kanatta, biri kuyrukta kuyruk kirişleri arasında. Kanatlara monte edilen rotorlar dikey konumda (kalkış ve iniş) yüksek hızda uçmak için yatay konuma dönerken, rotorun ekseni eğimde stabilite sağlamak için dik durur (dönüş hızını değiştirerek), ancak hafifçe sağa dönebilir ve Yalpa kontrolü için aparatın boylamasına eksenine göre bırakılmıştır.

Panther helikopter pistinin ikinci özelliği göreceli olarak sessiz çalışmasıdır. Panter maksimum 65 kg kalkış ağırlığına sahiptir, 8,5 kg yükünü yükseltir (genellikle dengeli bir gündüz / gece Mini-Pop kamera), uçuş süresi 4 saat ve 60 km'dir. Tipik bir kompleks, üç cihaz, entegre bir iletişim kiti ve iki operatör konsolu içerir. IAI şu anda Panter uçağı için hibrit bir taşıyıcı üzerinde çalışıyor.

Black Eagle 50 helipadron'da, Elbit'ten bir veri iletim sistemi ve Controp'tan tipik bir optik-elektronik ekipman kurulur (bu durumda, D-Stamp)

SIYAH EAGLE - STEADICOPTER
Daha geleneksel Black Helicopter Eagle 50, 2008'den beri İsrail silahlı kuvvetleri için Steadicopter tarafından geliştirildi ve sertifikayı başarıyla geçti. Ordu gereksinimleri, kompleksin iki araç ve bir yer istasyonu içerdiğini belirler. Ayrıca İsrail için 35 kg ağırlığında ve üç saatlik uçuş süresi önerildi. filo. Drone 120 cm3 iki zamanlı su soğutmalı bir motora sahiptir.
Steadicopter şu anda Kanada hafif tek kişilik bir helikopteri temel alan Black Eagle 300 adı altında daha büyük bir helikopter pisti üzerinde çalışıyor.

İran insansız hava araçları modelleri ve özellikleri

İran İslam Cumhuriyeti savaş alanında stratejik ve etkili bir silah olarak bilinen kamikaze insansız hava araçlarını (İHA) üretiyor. Bazı İran yapımı kamikaze İHA’ları dünya basınında ses getirmiştir. Kamikaze drone, ya da bir diğer adıyla gezici mühimmatlar belli bir alanda bir süre gezindikten sonra hedef unsurları vurmak için geliştirilmiş hava araçlarıdır. Kamikaze İHA'lar hedefini tespit ettikten sonra hedefe doğru intihar dalışına geçerek saldırısını gerçekleştirmektedir. İran İslam Cumhuriyeti savaş alanında stratejik ve etkili bir silah olarak bilinen kamikaze insansız hava araçlarını (İHA) üretiyor. Bazı İran yapımı kamikaze İHA’ları dünya basınında ses getirmiştir. Bu yazıda İran yapımı kamikaze İHA’ları ele alacağız.

Tufan
Optik sistemi ile donatılan Tufan düşman hedefini yok etmek için tasarlanmış bir İHA'dır ve İran’ın geliştirdiği dolanan ilk gerçek mühimmattır. Küçük yapısı ve basit optik güdümü ile kısa menzillerde hedefi belirleyip hassas saldırı yapabilmektedir. Tufan’ın genel özellikleri ile 100 km iletişim menzilli, havada 2 saate kadar kalabilen ve delta kanat tasarımına sahip ve saatte 250 km hız ile uçabilen bir İHA’dır.

Saegheh
İranlı uzmanlar tarafından tasarlanıp geliştirilen "Saegheh-1", silahlı kuvvetlerin hizmetine sunulmuştur. Delta kanatlı Saegheh manevra kabiliyeti açısından yüksek hızlı İHA’lar arasında yer alıyor. Saegheh-1, hava savunma tatbikatlarında hedef uçak olarak da kullanıyor. Lightning-1'in maksimum hızı 250 km/saat, uçuş yarıçapı 10 km, uçuş tavanı 11 bin feet (yaklaşık 3300 metre) ve uçuş süresi yaklaşık 60 dakikadır.

Ababil
İlk Ababil İHA’sı üzerinde çalışmalar seksenlerin ortalarında başladı. Proje, Devrim Muhafızları ile bağlantılı endüstri kuruluşlarından biri tarafından yürütüldü. Bazı kaynaklara göre, bitmiş Ababil-1 on yılın sonunda ortaya çıktı ve hatta İran-Irak savaşına bile girdi. S, B ve T tiplerinden oluşan Ababil İHA ailesi İran’ın önemli silahlarından biridir. Ebabil-2, 14 bin fit (4 bin 267 metre) irtifaya yükselebiliyor ve 3 saat havada kalabiliyor. Saatte 300 kilometre hız yapabilen İHA, 120 kilometre menzile sahip. 40 kg taşıma kapasitesine sahip ‘’Ababil-1’’ kamikaze İHA’sı olarak tanımlanıyor. Keşif görevini yapan Ababil İHA’sı, Amerikan uçak gemilerinin fotoğraflar göndererek kabiliyetini gösterdi. Bu İHA hava savunma tatbikatlarında hedef uçak olarak da kullanılıyor.

Kian
İran, 1 Eylül 2019’da İran jet motorlu Kian İHA’sını tanıtmış ve özellikle hedef İHA olmaktan öte uzun menzilli ve İran sınırlarının ötesinde görev yapabilecek kadar etkin olduğunu belirmiştir. 150 km menzilli Kian İHA’sı, TV güdüm sayesinde hassas olarak hedefi bulabilir. 30 kg’a kadar faydalı yük taşıyabilen İHA, 2 m’lik geniş kanat açıklığına sahiptir. 5,500 metre irtifaya kadar tırmanabilen bu İHA saatte 350 km hızla uçuyor. Kian-1'in etkili ve operasyonel tasarımı dikkate alınarak iki kat daha büyük boyutlara sahip olan Kian-2, Eylül 2019'da ülkenin silahlı kuvvetlerine teslim edilmiştir. Kian-2’nin görevlerinden biri hava savunma sistemlerin belirlediği hedefleri nokta atışıyla yok etmektir. Bu İHA’nın operasyonel menzili 1000 km'dir. Bu İHA'lar, jet motorunu çalıştırmak ve gereken başlangıç hızına ulaşmak için katı yakıt hızlandırıcı kullanıyor. Kian İHA'ları, ülkenin hava savunma ağının çalışması için gerekli olan saldırı görevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.

Kerrar İHA’sı
Kerrar, 1970’lerde ABD’den çok sayıda alınan Bechcraft MQM-107 jet hedef çekme drone’larının yerli olarak önce kopyalanıp sonrasında Brezilya’nın hedef İHA olarak aldığı Güney Afrika Denel Skua insansız hava aracının aletsel donanımı ile geliştirilerek uçan bomba ya da seyir füzesi haline getirilmiş tipidir. İran Uçak ve İmalat Sanayii (HESA) tarafından geliştirilen İHA, 2010 yılında “Kerrar” ismi ile vitrine çıkmıştır.

Genel hatları ile üzerinde hiçbir sensör bulunmamaktadır. Yani bomba yüklü versiyonlarında çalışma prensibi, aletsel ve küresel sayısal konum sistemi ile güdümlenerek hedefe düşmek olarak yorumlanabilir. İHA, İran’da ana amacına uygun olarak füze sistemlerinin test atışlarında sıklıkla kullanılmaktadır. 1000 kilometre menzile sahip 'Kerrar' insansız hava aracı, 4 metre uzunluğunda ve 4 cruise füzesi taşıyabiliyor. Saatte 900 kilometre hıza varabilen ve yüksek irtifada uçabilen Kerrar, iki 113 kilogramlık bomba ya da tek 204 kilogramlık bomba taşıyabiliyor. Bugüne kadar çeşitli görevler için hazırlanan ve boyut ile uçuş özelliklerinde küçük farklılıklar olan Kerrar’ın 4 nesli tanıtılmıştır. Kerrar görevini tamamladıktan sonra HOME komutu ile eve geri dönebilmektedir.

Shahed Tipi Kamikaze İHA’ları
Amerikan RQ-170 modeli İHA’sının bir kopyası olan İran yapımı "Sadid-1" füzesiyle donatılmış "Shahed" İHA'sı ilk kez İran İslam Cumhuriyeti Savunma Fuarı’nda gösterildi. Tasarım ile kompozit bir gövdeye sahip olan bomba yüklü İHA, yüksek manevra ve radardan kaçma kabiliyeti nedeniyle, dört güdümlü bomba taşıyabiliyor. Amerika, RQ-170 modeli İHA'yı Nahçıvan üzerinden İran topraklarına sokmuş, İHA İran hava kyuvvetleri tarafından indirilmişti. Shahed 131 ve Shahed 136: İlk kez Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetlerine ait Büyük Peygamber-15 adlı askeri tatbikat sırasında test edildi.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından 20-24 Aralık 2021 tarihlerinde Fars Körfezi kıyılarında gerçekleştirilen ve “Büyük Peygamber 17” adı verilen askeri tatbikatta, İsrail’in Dimona nükleer tesisine ait temsili maketler, 16 balistik füze ve 5 insansız hava aracıyla hedef alındı. Dünya basınında ses getiren bu tatbikatta Shahed’ler kullanıldı. Bu iki İHA'nın Devrim Muhafızları tatbikatında gösterilmesinden önce Yemen güçleri, Suudi Aramco'nun petrol tesislerine yönelik bir operasyon gerçekleştirmiş ve bu operasyonda İran İHA'larına çok benzeyen "Vaid" İHA'ları kullanmıştı. Delta kanat yapısına sahip Shahed'ler, ek roket motoru ile fırlatılırken basit bir piston motor ile uçuşunu gerçekleştirebiliyor.

Shahed 238
Tahran'da Kasım 2023’te düzenlenen bir sergide, gelecek vaat eden saldırı insansız hava aracı Shahed-238 ilk kez gösterildi. Dışarıdan ve tasarımında önceden bilinen bazı örneklere benzer, ancak aynı zamanda birimlerin bileşiminde de farklılık gösterir. Bu nedenle taktik ve teknik özellikleri daha yüksektir. 19 Kasım'da İslam Devrimi Lideri Ayetullah Ali Hamanei, Aşure Havacılık ve Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi'ni (Tahran) ziyaret etti. Üst düzey bir yetkilinin ziyareti için üniversite ve savunma sanayii kuruluşları, modern ve gelişmiş silahların yer aldığı bir sergi hazırladı ve burada ilgi çekici örnekleri sergiledi.

Bu sergi kapsamında “Shahed-238” isimli yeni saldırı İHA'sının resmi “prömiyeri” gerçekleştirildi. Karakteristik görünümüne bakılırsa, bu özel cihaz daha önce bir belgesel televizyon programında yer almıştı. Aynı zamanda sergide üç değişiklik sunuldu Uçan göz farklı tasarım özelliklerine ve buna karşılık gelen işlev ve yetenek farklılıklarına sahiptir. Shahed 101: Geçtiğimiz günlerde Batı medyasında yayınlanan bu drone henüz ülkede resmi olarak tanıtılmadı. Batı medyası İran’ın Shahed 101 İHA’larını Rusya’ya teslim ettiğini iddia ediyor.

Arash 2 Kamikaze İHA’sı
İran, İran-Irak Savaşı’nın yıl dönümünde nedeniyle Eylül 2023’te Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde yeni “en uzun menzilli’ kamikaze insansız hava aracını tanıttı. Başkent Tahran’daki İmam Humeyni Türbesi önünde düzenlenen törene İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve üst düzey askeri yetkililer katıldı. İran’ın bin 400 kilometre menzile sahip Fattah hipersonik füzesi ve Hacı Kasım balistik füzesi ile bin 350 kilometre menzile sahip Paveh seyir füzelerinin yer aldığı törende Arash adlı insansız hava aracı tanıtıldı.

İHA'nın Özellikleri
Pervaneli bir motorla donatılan Arash-1; 2 metre kanat açıklığına, 30 kg'a kadar yük taşıma kapasitesine, 5,5 km pratik tavana, 350 km/saat seyir hızına ve maksimum 480 km/saat hıza sahip. Öte yandan Arash-2,4 metreye kadar kanat açıklığına, 4,5 metreye kadar uzunluğa ve 1.000 km'ye (bazı kaynaklara göre bin 600 km) kadar menzile sahip.

Sayyad Kamikaze İHA’sı
İran'ın bilinmeyen bir diğer ölümcül silahı da "Sayyad" kamikaze insansız hava aracıdır. Bu silah ilk kez Devrim Muhafızları Donanması'na çok sayıda İHA teslimatı sırasında görüldü. Ancak geçen yıl Bender Abbas kentinde düzenlenen askeri geçit töreninde ilk kez resmi olarak sergilendi.

Miraç-532 Kamikaze İHA'sı
Devrim Muhafızları Ordusu tarafından üretilen ve 450 km menzili olan Miraç-532 kamikaze İHA'sı, 3 saatte 12 bin feet yüksekliğe kadar uçma kabiliyetine sahiptir. 50 kg'lık harp başlığına sahip olan İHA, istenilen hedefleri yüksek isabet oranıyla vurabiliyor. Gezici mühimmat kategorisine giren Devrim Muhafızları Kara Kuvvetlerinin bir diğer kamikaze İHA’sı da "Miraç 521"dir. Bu drone İran'ın Switchblade (Sustalı) taktik insansız hava aracı olarak kabul ediliyor.

Sina Kamikaze İHA’sı
İran Ordusu tarafından yeni tanıtılan ve dış görünüş olarak Amerikan Switchblade 300’e benzeyen Sina kamikaze insansız hava araçlarının, düzenlenen askeri tatbikatlar sırasında başarılı bir şekilde denendiği açıklandı. İran’ın yeni kamikaze insansız hava aracı Sina, 5 kilometreye kadar mesafelerde birey kümelerini ve zırhsız araçları hedef alacak şekilde tasarlanıp üretildi. Kamikaze drone elektrikli bir tahrik sistemine sahip. Kamikaze İHA’nın savaş başlığı 3 kg ağırlığında olabiliyor.

Muharrem Kamikaze İHA'sı
25 kg ağırlığındaki savaş başlığına sahip İHA, düşman hedeflerini ve askeri mevzilerini imha etmek için kullanılıyor. 9 saat havada kalış süresi olan insansız hava aracı sistemi, Şehit Zarharan üretim merkezi tarafından geliştirilmiştir. Muharrem" İntihar İHA'sı, İran Ordusu Kara Kuvvetlerinin son tatbikatlarında değerlendirilmiş ve saha testlerini başarıyla geçmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ