Fransa onay verdi Yeni Kaledonya karıştı.
Fransa'nın deniz aşırı toprağı Yeni Kaledonya'da Ulusal Meclis'in seçim listeleri hakkındaki anayasa reformunu onaylamasıyla başlayan olaylarda en az üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ölüm nedenlerinin henüz tespit edilmediğini belirtirken, olaylarda yaklaşık 100 polis ve jandarmanın da dahil olduğu yüzlerce kişinin yaralandığını açıkladı.
Yeni Kaledonya'da yaşanan şiddetli protestolar ve yağmalamalar sonrasında iç huzursuzluk 80'li yıllardan bu yana en büyük düzeye ulaştı. Anayasa reformuna karşı çıkan protestolar, pazartesi gecesi güvenlik güçleriyle şiddetli çatışmalara yol açtı. Araçlar yakıldı, ev ve işyerleri ateşe verildi, okullar, kamu binaları ve mağazalar yağmalandı.
Euronews'ün haberine göre, olayların ardından adada sokağa çıkma yasağı getirildi ve toplantılar yasaklandı. Havaalanı da ulaşıma kapatıldı.
Olayların yaşanmasının nedeni ise...
Yeni Kaledonya'daki protestoların nedeni, Avustralya ve Fiji arasında yer alan bu bölgenin Fransa'nın sömürgecilik sonrası dönemdeki toprağı olmasıyla ilgili. Çin ve ABD'nin Pasifik bölgesindeki nüfuz mücadelesi göz önünde bulundurulduğunda, Fransa da bölgedeki stratejik önemini korumak istiyor.
Yeni Kaledonya'daki anayasa değişikliği, bölgesel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip kişilerin sayısını artırarak bu hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyor. 1998 Noumea Anlaşması'nda, Yeni Kaledonya'ya kademeli olarak daha fazla siyasi güç verilmesi öngörülmüş olsa da, ada Fransa ile bağlarını korumayı tercih etmişti.
Ancak anlaşma gereği Yeni Kaledonya'nın seçmen listeleri 1998'den beri güncellenmiyor. Bu da son 25 yılda adaya yerleşenlerin bölgesel seçimlere katılmasına izin verilmediği anlamına geliyor. Bu durum, oy verebilecek nüfusun %20'sinin sandığa gidememesine neden oluyor.
Hükümet bu durumu "saçma" olarak nitelendirirken, ayrılıkçılar ise seçmen listelerinin genişletilmesinin Fransa yanlısı politikacılara fayda sağlayacağından ve Kanakların ağırlığını azaltacağından endişe duyuyor. Bu durum da protestoların ana nedenlerinden birini oluşturuyor.