Dünya genelinde her 4 yetişkinden 1’inin fiziksel bakımdan aktif olmadığını biliyor musunuz? Mayıs ayına merhaba derken her yıl 10 Mayıs’ta kutlanan çok kıymetli bir günden bahsetmek istiyorum: Dünya Sağlık İçin Hareket Günü. Bu özel gün, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin gücü konusunda farkındalık yaratmak için kutlanıyor. Günümüzde giderek daha fazla insanın, fiziksel aktivitenin düşük olduğu hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüğü bir gerçek. Oysa egzersizin, vücut için faydaları saymakla bitmiyor. DSÖ, haftada 150 dakika egzersiz öneriyor. Ben de bugün sizlere motivasyonunuzu artırmak için güncel araştırmalar eşliğinde bazı öneriler vermek istedim.

Bakan Işıkhan, Aile Hekimlerinin yetkilerini genişletti: Artık o ilaçları yazabilecekler Bakan Işıkhan, Aile Hekimlerinin yetkilerini genişletti: Artık o ilaçları yazabilecekler

EN GÜZEL BAHAR HEDİYESİ

Bahar tüm güzelliğiyle bizi karşılıyor. Açık havada yapacağınız yürüyüşlerle doğanın uyanışını izlemeye; ruhunuza da baharı getirmeye ne dersiniz? Maalesef pandeminin etkilerini hâlâ görüyoruz. Serbest zamanlar ise toplumumuzun en hareketsiz olduğu zaman dilimini oluşturuyor. Ülkemizde serbest zaman değerlendirme kültürünün fiziksel aktivite içermediği de belirtiliyor. Hafta sonu ailecek yapılan fiziksel aktivite programları ve yürüyüşler ile sağlığınız için bir adım atabilirsiniz.

DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIYOR

Spor yaptığınızda kendinizi neden daha iyi hissedersiniz hiç düşündünüz mü? Egzersiz sayesinde artan serotonin ve dopamin gibi hormonlar ile birey kendini daha mutlu hisseder. Araştırmalar da düzenli fiziksel aktivite ile ruh sağlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu vurguluyor. Neuroscience&Biobehavioral Reviews dergisinde yayımlanan araştırmada, fiziksel aktivitenin depresyon riskini yüzde 23, anksiyete riskini ise yüzde 26 azalttığı bulunmuş. Üstelik bu aktivite yoğun bir egzersiz programından oluşmuyor. Araştırmacılar, özellikle bahçe işleri, araba yıkamak, doğa yürüyüşleri gibi aktiviteleri içeren düşük ve orta dereceli fiziksel aktivite ile depresyon riskinin azalması arasında güçlü bir ilişki olduğunu belirtiyor. Hipokrat’ın bir sözünü hatırlayalım: “Yürümek insanın en iyi ilacıdır.” Geçtiğimiz yıllarda yayımlanan araştırma, her gün sadece 20 dakikanızı yürüyüşe ayırmanın beyni yeni bilgi almaya açık hâle getirdiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: Milliyet